Silja Serenadelta löytyi legionellabakteeria – matkoja perutaan

Laivalla on aloitettu mittavat puhdistustoimenpiteet bakteerin hävittämiseksi.

Silja Serenade Helsingin satamassa vuonna 2021. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Laura Kangas 

Silja Serenaden vesijärjestelmästä on löytynyt legionellabakteeria, kertoo Tallink Silja.

Yhtiön mukaan legionellabakteeri huomattiin säännöllisen vedentarkkailun yhteydessä. Laivan vesijärjestelmästä löytyi legionellabakteerin pitoisuuksia, jotka ylittivät sallitut raja-arvot.

Silja Serenaden matkoja perutaan puhdistustöiden takia. Tänään lauantaina Helsingistä lähtevät matkat perutaan, samoin matkat 12.–13. marraskuuta.

Eilen perjantaina Tukholmasta lähteneet matkustajat kuljetetaan normaalisti takaisin Tukholmaan. Laivan odotetaan palaavan reitilleen tiistaina 14. marraskuuta, Tukholmasta kello 16.45 lähtevälle matkalle.

Poikkeuksellisen järeät toimenpiteet

Legionellabakteeria löytyy laivojen vesistä silloin tällöin. Nyt bakteeria on kuitenkin havaittu poikkeuksellisen paljon, moninkertaisesti yli sallittujen raja-arvojen, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Suurimmat bakteeripitoisuudet löytyivät parista hytistä sekä miehistön tiloista vesihanoista, joita ei ole käytetty pitkään aikaan.

Laivan vesijärjestelmä desinfioidaan ja kloorataan.

– Päätimme ryhtyä tällaiseen järeään tehoklooraukseen. En muista, että sellaista olisi tehty millään laivalla ainakaan minun aikanani 11 vuoteen, Nöjd kertoo.

Vesijärjestelmä huuhdellaan tavallista suuremmalla määrällä klooria. Laiva täytyy tyhjentää ihmisistä kloorauksen ajaksi.

– Se on monikymmenkertainen määrä klooria tavalliseen verrattuna, se on ikään kuin shokkihoito tälle legionellabakteerille, Nöjd sanoo.

Lisäksi laivan lämpimän veden lämpötilaa on nostettu ja vesipisteitä ryhdytty desinfioimaan ja huuhtelemaan bakteerin tuhoamiseksi.

Legionelloosi oireilee kuumeena ja yskänä

Legionellabakteeri aiheuttaa legionelloosia eli legioonalaistautia. Sen oireita ovat muun muassa kuume, kuiva yskä, lihaskipu ja hengenahdistus. Se tarttuu hengitysteiden välityksellä, ei ihmisestä toiseen tai vettä juomalla.

Tallink Siljan mukaan yhtiön tietoon ei ole tullut bakteerin takia sairastuneita.

Muilla laivoilla vedentarkkailun tulokset ovat olleet normaalit.Lähde:Yle