Parin tuhannen suomalaisen pöytälaatikossa lymyilee paperi, jolla voi tienata jopa tuhansia euroja – mutta on jo kiire

Yli kaksi tuhatta vanhaa puhelinosaketta uhkaa muuttua arvottomaksi ensi keväänä. Tällä hetkellä niiden arvo on yli viisi miljoonaa euroa.

Kymen Puhelimen ja Telekarelian vanhoilla osakekirjoilla voi vielä lyödä rahoiksi. Kuva: Pörssitieto, Jasmina Kauta / Yle
Mirjam Tahkokorpi 

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomalaisilla on hallussaan yli kaksi tuhatta vanhaa puhelinosaketta, joiden arvo uhkaa mitätöityä ensi keväänä. Osakkeiden arvo on yhteensä noin 5,3 miljoonaa euroa.

Kotkan seudulla toiminut Kymen Puhelin ja Pohjois-Karjalassa toiminut Telekarelia yhdistyivät Elisaan 31.12.2013. Osakkenomistajilla on ollut lähes kymmenen vuotta aikaa vaihtaa osakkeensa Elisan osakkeisiin.

Vaihto-oikeus saattaa päättyä huhtikuussa 2024 seuraavassa Elisan yhtiökokouksessa.

Yhden osakkeen arvo jopa 6 000 euroa

Yhdellä Kymen Puhelimen osakkeella saa 144 Elisan osaketta ja yhdellä Telekarelian osakkeella 25 Elisan osaketta. Keskiviikkona lasketun Elisan kurssin mukaan yhdellä Kymen Puhelimen osakkeella voi tienata lähes 6 000 euroa ja yhdellä Telekarelian osakkeella noin tuhat euroa.

– Yhdellä osakkeenomistajalla voi olla useampikin osake, mutta pääsääntöisesti kyse on yhden osakkeen omistajista, koska osake on ollut kytkettynä puhelinliittymään, kertoo Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Hanna Niiranen.

Kymen Puhelimen osakkeenomistajilla on vielä vaihtamatta yli 600 osaketta, jotka vastaavat noin 90 000:ta Elisan osaketta. Niiden arvo oli keskiviikkona lasketun kurssin mukaan noin 3,7 miljoonaa euroa.

Telekarelian osakkeita on vaihtamatta 1 600 kappaletta, jotka vastaavat noin 40 000:ta Elisan osaketta. Niiden arvo oli keskiviikon kurssin mukaan noin 1,6 miljoonaa euroa.

Joulurahaa puhelinosakkeilla

Syksyllä 2013 ennen Kymen Puhelimen yhdistymistä Elisaan yhden osakkeen arvo oli noin 2 300 ja 2 400 euroa. Nyt arvo on siis paisunut noin 6 000 euroon.

Ehtiikö osakekaupoilla vielä tienata joululahjarahaa?

Elisan Itä-Suomen aluejohtaja Hanna Niiranen kehottaa ottamaan yhteyttä Danske Bankiin vaihdon toteuttamiseksi. Menettelyohjeet löytyvät täältä.

Vanhat puhelinosakkeet pitää ensin vaihtaa Elisan osakkeiksi, minkä jälkeen osakkeenomistaja voi joko jäädä Elisan omistajaksi tai myydä osakkeet.

– Itse Elisan osakkeen myynti arvo-osuustililtä tapahtuu nopeasti, Hanna Niiranen sanoo.Lähde:Yle