Urho Kekkosen kansallispuisto sai Saariselälle uuden lähtöportin – kuin nähtävyys, katso kuva!

Portilla opastetaan turisteja pukeutumaan oikein, sillä tunturiin ollaan lähdössä usein liian kepeissä hepenissä.

Urho Kekkosen kansallispuiston talvimaisemia. Kuva: Sanne Katainen

Urho Kekkosen kansallispuisto on saanut Saariselälle uuden näyttävän lähtöportin. Niin suomalaiset retkeilijät kuin kansainväliset matkailijat saavat juuri valmistuneelta lähtöportilta ajankohtaiset tiedot kansallispuistossa liikkumiseen.

Lähtöportti on suunniteltu itsessään nähtävyydeksi, jotta kansallispuisto näkyisi alueella aiempaa paremmin ja tavoittaisi myös alueella liikkuvat kansainväliset matkailijat.

”Saariselän matkailuyritykset ovat toivoneet jo vuosia, että kansallispuisto näkyisi paremmin matkailijoille, jotka tulevat alueelle ainutlaatuisen luonnon takia, mutta eivät välttämättä löydä kansallispuistoa. Näyttävä lähtöportti antaa nyt ratkaisun tähän haasteeseen”, virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo tiedotteessa.

Uusi Urho Kekkosen kansallispuiston lähtöportti on nähtävyys, jonka tehtävänä on houkutella retkeilijät ja kansainväliset matkailijat tiedon äärelle.

Uusi Urho Kekkosen kansallispuiston lähtöportti on nähtävyys, jonka tehtävänä on houkutella retkeilijät ja kansainväliset matkailijat tiedon äärelle. Kuva: Metsähallitus

Tänä vuonna nelikymppisiään juhliva Urho Kekkosen kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen toiseksi suosituin. Viime vuonna käyntejä oli 405 400. Saariselän alueen matkailu on kansainvälistä: puolet yöpymisistä tulee kansainvälisistä matkailijoista.

Lähtöportilta löytyy tietoa kansallispuiston luonnosta, reiteistä sekä käytännön ohjeita luonnonsuojelualueella liikkuville. Diginäytöillä pyörii retkeilijöitä koskettavaa ajankohtaista ja päivittyvää tietoa esimerkiksi latujen kunnossapidosta.

”Nyt tärkeä tieto on näyttävästi esillä siellä, missä reitit alkavat. Matkailijat ohjautuvat portille luontevasti ja kulkevat portin läpi Saariselän ja kansallispuiston reiteille, olivatpa liikkeellä lumikenkäillen, hiihtäen, jalan tai pyöräillen. Lähtöportin avulla saamme vahvistettua matkailun ja retkeilyn asiakasturvallisuutta, kestävyyttä ja luonnon arvostuksen ja kunnioituksen viestiä”, Seurujärvi kertoo.

Lähtöportti opastaa oikeasta pukeutumisesta tunturiin.

Lähtöportti opastaa oikeasta pukeutumisesta tunturiin. Kuva: Metsähallitus

Luontopalvelujen asiakaspalvelussa on huomattu usein, että ulkomaalaiset turistit saapuvat tunturiin liian kepeissä hepenissä – lähtöportti muistuttaa tästäkin aiheesta.

”Osa Suomen luonnon ihastelijoista suuntaa retkille ilman hanskoja tai pipoa. Aina ei ihan ymmärretä, millainen keli on tunturissa”, Seurujärvi sanoo.

Pukeutumisohjeiden selkeyteen on kiinnitetty erityistä huomiota myös uudella kansallispuiston lähtöportilla. Havainnollistaviin kuviin on panostettu, ettei lämpimien vaatteiden tärkeys jäisi kielimuurista kiinni.

Toinen asia, mistä retkeilijöitä säännöllisesti muistutellaan, on kännyköiden toiminnan epävarmuus. Kenttä katoaa kairassa nopeasti. Pakkasella kartta kannattaa olla mukana paperisena, koska kännyköistä voi nopeasti huveta akku.

Lähtöportin virallisia avajaisia vietetään 12. joulukuuta kello 14. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki paikkakuntalaiset ja alueella liikkuvat retkeilijät.Lähtöportin on suunnitellut arkkitehtitoimisto Neva Oy. Lähde:MT