Koskelle suunnitellaan 80 jalkapallokentän kokoista aurinkovoimapuistoa

Energiayhtiö Ilmattarella on suunnitteilla useita aurinkovoimahankkeita Varsinais-Suomeen. Pisimmällä ollaan Pöytyällä, jossa hanke on jo saanut rakennusluvan

Koskelle suunnitellaan aurinkovoimapuiston rakentamista. Kuvituskuva. Kuva: Ville Honkonen / Yle
HeiniMaija Hirvonen 

Ilmatar suunnittelee aurinkovoimapuiston rakentamista Koski Tl:n Verhonkulman alueelle. Hankkeen tarkoituksena on tuottaa sähköä valtakunnalliseen sähköverkkoon.

Yhtiö on hakenut aurinkoenergian tuotantoalueelle suunnittelutarveratkaisua. Asiasta päättää Kosken kunnanhallitus ensi maanantaina.

Aurinkovoimalan hankealue koostuu kahdesta maa-alueesta, joiden pinta-ala on yhteensä 80 hehtaaria. Alue vastaa kooltaan noin 80 jalkapallokenttää.

Alueelle on suunnitteilla aurinkopaneelirivistöjä huoltoteineen. Alustavana tavoitteena on aloittaa rakentaminen ensi vuonna ja saada aurinkovoimala käyttöön vuoden 2025 aikana.

Sähköä 11 000 kerrostaloasunnon verran

Tämän hetken arvion mukaan hanke voisi olla piikkiteholtaan 55 MW ja tuottaa sähköä noin 55 GWh vuodessa, mikä vastaa suurin piirtein 11 000 kerrostaloasunnon tai noin 2 800 omakotitaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta.

Kyseessä on Kosken tähän asti suurin aurinkovoimalahanke.

Energiayhtiö Ilmattarella on suunnitteilla useita aurinkovoimapuistoja Varsinais-Suomeen. Kosken lisäksi suunnitteluvaiheessa on voimalat Loimaalle, Oripäähän ja Pöytyälle.

Hankekehityspäällikkö Helena Arolan mukaan Varsinais-Suomessa on hyvät säteilymäärät ja paljon peltoalueita, jotka soveltuvat hyvin aurinkovoimalle. Pisimmällä hankkeista on Pöytyälle suunnitteilla oleva aurinkovoimala, jolle on myönnetty jo rakennuslupa.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman moni hankkeista toteutuu. Vaikea sanoa todennäköisyyksiä, koska toteutuminen riippuu myös kunnan päättäjistä ja heidän tahtotilastaan, Arola kommentoi suunnitteilla olevia hankkeita.Lähde:Yle