Tapaaminen pukin kanssa 2000 euroa, mökin vuokra 6000 euroa – Länkiset tietävät, miten joulusta tehdään bisnestä

Pukki ,Matkailijat viipyvät perillä aiempaa pitempään, keskimäärin neljä päivää, kertovat yrittäjät Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen. Kaikki haluavat nähdä myös joulupukin.Kuva:Kaisa Siren   

ROVANIEMI

Joulupukki valmistautuu ottamaan vastaan ulkomaalaisen perheen, jolle on järjestetty runsaan kahden tunnin pituinen privaattitapaaminen joulupukin ja tonttujen kanssa 20 kilometriä Rovaniemeltä itään sijaitsevassa Joulukassa, englanniksi Santa’s Secret Forest.

Tapaaminen maksaa perheelle 2000 euroa. Siihen sisältyy tutustuminen joko joulupukin komentokeskukseen tai lelutehtaaseen, jossa tontut järjestävät tekemistä, kuten lelujen valmistusta.

Luonnollisesti joulupukki on opetellut etukäteen perheen lasten ja mahdollisesti koirien ja kissojen nimet. Pukki taitaa myös useita kieliä.

Joulupukkeja on kaksi, jotta Joulukkaan voidaan ottaa yhtä aikaa kaksi perhettä. Kaikki perheet ovat ulkomaalaisia.

”Siitä huolimatta lähes koko jouluaika on jo varattu kalenterissa täyteen. Lisäksi moni perhe tulee jo toista tai kolmatta kertaa. Osa ei tule Rovaniemelle ollenkaan, jos ei pääse tänne. Nyt panostetaan elämysten laatuun”, kertoo yrittäjä Ilkka Länkinen.

Muut yrittäjät epäilivät Länkisten liikeideaa

Yrittäjäpariskunta Ilkka Länkinen ja hänen puolisonsa Katja Ikäheimo-Länkinen hankkivat Joulukkaa varten Sierijärven rannasta sadan hehtaarin suuruisen metsäisen tontin vuonna 2006. Omaa rantaviivaa heillä on noin kilometrin verran.

”Moni yrittäjä Rovaniemellä naureskeli silloin minulle, ettei Joulukka kannata, koska sesonki on niin lyhyt ja siellä käydään vain kerran”, Ilkka Länkinen kertoo.

Toisin kävi. Joulukka on jo vuodesta 2020 takonut koronavuotta lukuun ottamatta noin kahden miljoonan euron liikevaihdon.

”Joulupukki perustuu universaalisiin arvoihin, joihin kaikki haluavat samaistua. Räätälöimme jokaiselle perheelle mieluisan ohjelman ja myös jotain sellaista, mitä eivät osaa kuvitellakaan. Ihmiset ovat valmiit maksamaan elämysten laadusta”, lisää Katja Ikäheimo-Länkinen.

Länkisen perheen pääyhtiö on Santapark Oy. Joulukkaa varten on erillinen tytäryhtiö ProSanta Oy, joka kirjasi viime vuonna 2,1 miljoonan euron liikevaihdon, jolla se teki 192 000 euron tuloksen.

”Kuluva vuosi tulee olemaan kaikkien aikojen paras. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto nousee 14 miljoonaa euroon”, Ilkka Länkinen sanoo.

Parhaillaan Joulukkaan rakennetaan neljä 150 neliön suuruista hirsitaloa porealtainen ja helikopterikenttineen. Mökin vuorokausihinta tulee olemaan noin 6000 euroa yöltä. Rakentaminen maksaa myöhemmän, liki 500 neliön kakkosvaiheen kanssa yhteensä noin neljä miljoonaa euroa.

”Palveluun kuuluu muun muassa oma kokki, auto ja autonkuljettaja”, Länkinen kertoo.

Kovaa kasvua. Rovaniemen seudun matkailun kasvu jatkuu voimakkaana. Tänä vuonna yöpymisten määrä ylittää 800000 rajan, mikä on kaikkien aikojen ennätys.Kuva:Kaisa Siren

Luksusmatkojen kysyntä on kasvussa. Yhtiön hotellissa yöpyy paljon asiakkaita niin sanotuista hiekkamaista, joista he lentävät Istanbulista avatulla suoralla Turkish Airlinesin reittilennolla Rovaniemelle.

”Muutama vuosi sitten yksi arabi halusi vuokrata hotellista koko kerroksen. Meidän nokkela myyjä vastasi siihen, että kuka nyt kerrosta haluaisi, vuokraa koko katu. Niinpä hän vuokrasi ennen joulusesonkia viikoksi lähes kaikki vuodepaikat”, Länkinen kertoo.

Länkisten omistama Arctc Tree House -hotelli ja ravintola koostuu 61:sta suuri-ikkunaisesta, paanuseinäisestä luksusmökistä, joissa on yhteensä 160 vuodepaikkaa.

Se sijaitsee Santaparkin joululuolan naapurissa. Siitä on 15 minuutin kävelymatka pohjoiseen, josta löytyy toinen joulukohde, Napapiirin Pajakylä.

Myyntitykki. Metsätalousinsinööriksi valmistunut Ilkka Länkinen työskenteli joulumarkkinoinnin ohella Kokoomuksen Lapin piiri toiminnanjohtaja vuosina 1999-2006. Hän oli ensimmäisten joukossa markkinoimassa Lapin joulua Kiinassa.Kuva:Kaisa Siren   

Santaparkin ideoi aikoinaan Niilo Tarvajärvi. Konkurssin ja eri vaiheiden jälkeen Länkiset hankkivat sen omistukseensa vuonna 2009 Rovaniemen kaupungilta ja yksityisiltä osakkeenomistajilta.

Mukaan lähti myös Katjan isän, Antero Ikäheimon perustuma Lappset Group, joka on edelleen vähemmistöosakas.

”Rahoittajat kysyivät silloin, miten voit saada sen kannattamaan. Vastasin, että rakennan Santa Parkiin suomalaisen joulun”, Ilkka Länkinen sanoo.

Aiempi yrittäjä kokeili luolassa englantilaista joulua brittimatkailijoille karuselleineen, mutta se ei kannattanut.

Viime vuonna Santa Parkissa kirjattiin peräti 100 000 maksanutta asiakasta. Ilkka Länkinen jos kuka tietää, miten joulusta tehdään bisnestä, sillä hän suoritti joulupukin mestarikurssin vuonna 1998.

Santapark on ns. kaiken kansan joulumatkailukohde, jossa joulupukin kuten muutkin aktiviteetit voi kokea pääsylipun hinnalla. Lähde:KL