Aurinkopaneelit toimivat Suomen ilmastossa jopa paremmin kuin muualla, sanoo tutkija – ja ennakoi siksi aurinkovoimabuumia

Louhukankaan tuulivoimapuiston alueelle Alajärvelle kaavaillaan Suomen suurinta aurinkovoimalaitosta. Se hyödyntäisi tuulivoimalaa varten rakennettua infraa. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
TUOMO RINTAMAA

Aurinkovoiman rakentamisessa saatetaan olla buumin kynnyksellä.

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, että Suomessa on vireillä 140 aurinkovoimalaa, joiden myötä aurinkosähkön tuotantomäärä voisi lähivuosina nousta lähes 200-kertaiseksi nykyiseen verrattuna.

Aurinkoenergiaa siivittää nyt erityisesti aurinkopaneelien valmistustekniikan kehittyminen. Se on laskenut paneelien hintaa, sanoo Vaasan yliopiston sähkötekniikan professori Kimmo Kauhaniemi.

Kauhaniemen mukaan aurinkopaneelit myös sopivat Suomen ilmastoon.

– Paneelit toimivat Suomen ilmastossa ihan hyvin ja ehkä jopa paremmin kuin muualla maailmassa. Meillä on vielä etuna hieman kylmempi ilmasto, jolloin paneelien hyötysuhde on parempi ja ne tuottavat enemmän energiaa, Kauhaniemi sanoo.

Energiayhtiö Ilmattaren hankekehitysjohtaja Jussi Mäkisen mukaan aurinkovoiman suuren mittakaavan rakentaminen alkaa olla kannattavaa tekniikan kehittymisen ja laskeneiden hintojen takia.

– Näiden asioiden yhdistyessä ollaan nyt sen hetken kynnyksellä, että Suomessakin alkaa olla mahdollista toteuttaa suuria aurinkoenergiahankkeita, Mäkinen toteaa.

Paneelit toimivat Suomen ilmastossa ihan hyvin ja ehkä jopa paremmin kuin muualla maailmassa

Kimmo Kauhaniemi Tuulipuistojen yhteyteen

Suomessa rakennettiin uusia tuulivoimaloita viime vuonna 212.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalle Alajärvelle, Louhukankaan alueelle valmistui joulun alla 36 tuulivoimalan kokonaisuus.

Seuraavaksi samalle seudulle noussee Suomen tähän mennessä suurin aurinkovoimapuisto, sillä energiayhtiö Ilmatar suunnittelee Alajärvelle lähes parin sadan hehtaarin kokoista puistoa.

Uusi puisto tuottaisi parhaimmillaan sähköä 150 megawattia ja olisi siis yli kymmennen kertaa tehokkaampi kuin tällä hetkellä Suomen suurin aurinkovoimalaitos, jonka tuotto on noin 13 megawattia.

Tuulivoimaloille rakennettu infrastruktuuri palvelee Louhukankaalla myös aurinkovoimaloita.

– Täällä on keskijännitekaapeloinnit ja niiden avulla pystytään syöttämään aurinkopaneelien tuottama teho valtakunnanverkkoon, eikä tarvitse rakentaa uusia ilmajohtoja, Mäkinen kertoo

Jussi Mäkinen, hankekehitysjohtaja, Ilmatar.
Kehittynyt tekniikka ja laskeneet hinnat voivat ennakoida suurten aurinkovoimahankkeiden toteuttamista, sanoo Ilmatar Energyn hankekehitysjohtaja Jussi Mäkinen. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Kauhaniemi muistuttaa, että kaikkien tuulivoimapuistojen oheen ei välttämättä sovi suuren mittakaavan aurinkovoimarakentaminen sijaintinsa takia.

Tuulivoimapuistot sijaitsevat usein metsäisillä alueilla, joissa on myös varjoisaa.

– Tekniikka voi estää samojen alueiden hyödyntämisen. Olisi edullista hyödyntää samoja verkkoyhteyksiä, mutta tuulivoimaa on tietyillä alueilla jo verkon kapasiteetin äärirajoilla. Sähköverkon kapasiteetin kannalta aurinkovoiman rakentaminen omille alueilleen voisi olla parempi ratkaisu, Kauhaniemi pohtii.

Sähkömarkkinat ratkaisevat

Alajärvellä luvitusprosessi aurinkovoimaloita varten on vielä pieneltä osin kesken, koska aurinkopuisto tulee koostumaan kolmesta erillisestä alueesta.

– Nämä alueet ovat luvituksessa hiukan eri tahtia menossa. Ensimmäiselle on jo luvat myönnetty ja kahdelle seuraavalle osille toiveena on, että lopputalven aikana saataisiin luvat valmiiksi, Mäkinen sanoo.

Sähkömarkkinat lopulta ratkaisevat, miten paljon aurinkovoimaa rakennetaan.

– Se riippuu siitä, miten kannattavaksi se nähdään. Aurinkoenergian lisääntymiseen vaikuttavat sähkömarkkinoiden kehittyminen ja se, miten muut tuotantomuodot ovat mukana kilpailussa, Kauhaniemi arvioi.Lähde:Yle