Lentoliikennettä uhkaava lakko on saanut monet ulkomaalaiset jo perumaan Lapin-matkansa

Tunturirallin järjestäjiä harmittaa lakon ajoitus. Kansainväliset rallitähdet ehtivät kyllä paikalle, mutta ulkomaalaiset kisavieraat ovat jo peruneet lentojaan.

Rovaniemen kaduilla kelkkahaalareissa kävelevät turistit ovat talvella yleinen näky. Homsin perhe vieraili Lapissa vuodenvaihteessa. Nyt Lapin matkailualalla varaudutaan laajan lakon vaikutuksiin. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Annu Passoja 

Jättilakko uhkaa pysäyttää lentoliikenteen Suomen lentokentillä kahdeksi vuorokaudeksi heti helmikuun alussa. Hallituksen työelämäleikkauksiin kohdistuvaan poliittiseen lakkoon osallistuu lukuisia ammattiliittoja.

Epävarmuus lakkojen vaikutuksesta on johtanut jo Suomeen suuntautuvien matkojen perumisiin. Lakkoperjantaina Rovaniemellä alkavan Arctic Lapland Rallyn järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Heikki Poranen on tilanteesta pahoillaan.

– Toivoisin, että lakosta päättävät antaisivat vähän siimaa, että saataisiin edes muutama lento tulemaan tänne. Ettei pilattaisi kaikkea, mitä olemme vuoden varrella tehneet.

Tunturirallina aiemmin tunnetun kilpailun kuljettajat ja huoltoryhmät ehtivät kyllä saapua Lappiin jo ennen lakkoa, mutta eri tiimien ulkomaisten kannattajajoukkojen tulo on nyt vaakalaudalla.

– Peruutuksia on tullut nyt koko ajan, koska Finnair ei pysty antamaan selvitystä, lennetäänkö torstaina ja perjantaina. Eilen tulonsa peruutti iso italialainen ryhmä.

Myös Visit Rovaniemen toimistoon on alkanut tipahdella kiihtyvään tahtiin safarivarausten peruutuksia, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Pohjois-Lapissakin varaudutaan järjestelemään matkailijoiden lomia uudelleen.

– Jonkun verran peruutuksia, muutoksia ja mielipahaa asiakkaille tästä varmaan aiheutuu, mutta onneksi lakko on noin lyhyt kuitenkin, toteaa Visit Inarin toimitusjohtaja Tuomas Lappalainen.

Lentotietoja odotetaan niin Finnairilta kuin ulkomaisilta reittiyhtiöiltä

Finnair kertoo ilmoittavansa lentojensa kohtalosta siinä vaiheessa, kun lakon vaikutukset ovat tarkentuneet. Finnairilla on kahden lakkovuorokauden aikana 60 000 asiakasta ja lakon vaikutukset ovat todennäköisesti merkittävät.

Rovaniemelle lentää reittilentoja myös moni ulkomainen yhtiö, kuten Kittiläänkin. Sanna Kärkkäisen tiedossa ei ole, että ne olisivat jo peruneet lentojaan. Lakko osuu loppuviikkoon, joka on myös suosituin lentoajankohta.

– Uskon, että ulkomaisten lentoyhtiöiden ratkaisuista kuullaan lähipäivinä, hän sanoo.

Finnairin matkustajat ovat voineet vaihtaa lentonsa toiselle päivälle ja mahdollisuutta on käytetty runsaasti. Kärkkäinen joutui itsekin niin tekemään, koska Lähi-itään suuntautuvan vienninedistämismatkan paluulento uhkaa jäädä lakon jalkoihin.

Turistimassa Rovaniemen lentokentän aulassa.
Lapin matkailu on kiivaimmillaan joulukuussa ja helmikuun alku on siihen verrattuna hiljaisempaa. Kuva on otettu Rovaniemen kentällä joulukuun lopussa 2023. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Seuraukset matkailulle ovat Kärkkäisen mukaan nyt pienemmät kuin olisivat olleet joulukuussa sesongin ollessa kiivaimmillaan. Rovaniemen seudulla majoittuu silti yhä tuhansia matkailijoita päivittäin.

Myös Finavialta kerrotaan, että lakon vaikutukset eri lentokentille ovat yhä selvityksen alla ja niistä informoidaan sitä mukaa kun tietoja saadaan.

Rovaniemen kenttä auki ainakin ilmavoimille

Lakkoon osallistuvan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) jäseniä työskentelee lentokenttien turvatarkastuksissa ja asiakaspalvelussa. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitossa (AKT) on stuertteja, lentoemäntiä ja lentokenttäbussien kuljettajia. Kenttien siivouksessa ja kunnossapidossa puolestaan toimii runsaasti Palvelualan ammattiliiton PAM:in jäseniä.

Myös Suomen Liikennelentäjäliitto aikoo liittyä lakkoon myöhemmin ilmoitettavalla laajuudella.

Lakko ei koske sotilasilmailua, joten lakkotoimia rajoitetaan Rovaniemen, Pirkkalan, Kuopion ja Jyväskylän kentillä, jotka ovat myös ilmavoimien käytössä. Myös muutamat kuntien omistamat kentät, kuten Enontekiön lentokenttä, ovat lakon ulkopuolella.

Lakko vaikuttaa myös hotelleihin ja ravintoloihin, mutta ne pyritään pitämään auki esimiesvoimin. Lapissa yritysten toimintaan lakkopäivinä vaikuttaa se, kuinka paljon niillä on ulkomaista työvoimaa, joka ei yleensä kuulu ammattiliittoon. Lähde:Yle