Kaupallinen lentoliikenne pysähtyy lähes koko Suomessa helmikuun alkupäivinä. Kauppalehti kysyi suurimmilta vakuutusyhtiöltä, korvaako heidän matkavakuutuksen kulut matkustajalle.

Peruutuksia. Lentoliikenne pysähtyy lähes kokonaan 1.2–2.2.2024.Kuva: Joel Maisalmi
Kaupallinen lentoliikenne pysähtyy lähes koko Suomessa helmikuun alkupäivinä. Kauppalehti kysyi suurimmilta vakuutusyhtiöltä, korvaako heidän matkavakuutuksen kulut matkustajalle.

Lentoliikenne pysähtyy lähes kokonaan lakkojen vuoksi Suomessa 1.2–2.2.2024. Lakkoon osallistuvat ainakin JHL:n Finavialla ja Airprolla työskentelevät jäsenet sekä AKT:n matkustamohenkilökuntana, lentokenttien tankkaustoiminnassa ja lentoaseman linja-autokuskeina työskentelevät jäsenet.

Lakko saattaa luonnollisesti aiheuttaa matkojen peruuntumisia, myöhästymisiä jatkoyhteyksiltä tai ylimääräistä odottamista matkan aikana.

Lentomatkaa helmikuun alkuun suunnittelevien pettymykseksi Suomen suurimmat vahinkovakuuttajat eivät tarjoaa korvauksia lakon vuoksi peruuntuneista lennoista.

Suomen suurimmat vahinkovakuuttajat ovat Pohjola Vakuutus ja Lähitapiola.

”Poliittisista lakoista johtuvia matkasuunnitelmien muuttumisia ei ole mahdollista turvata matkavakuutustuotteiden avulla ja näin ollen niitä ei korvata mistään Pohjola Vakuutuksen matkavakuutuksesta. Tämä koskee sekä vapaa-ajan matkoja että työmatkoja”, Pohjola Vakuutuksen henkilövakuuttamisen korvauspalveluiden johtaja Kari Kujala viestittää sähköpostitse.

Lähitapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso kertoo, että Lähitapiolan matkustajavakuutus ehtojen mukaan matkojen peruuntumisesta tai keskeytymisestä ei makseta korvausta, kun syynä on lentoliikenteen lakko. Tämä koskee työmatkoja ja vapaa-ajan lomamatkoja.

Laakso kertoo, että ehto koskee sekä Suomen että muiden maiden lentoliikennettä.

Myöskään junamatkan tai bussimatkan peruuntuminen ja keskeytyminen lakon vuoksi ei ole Lähitapiolan matkavakuutuksissa korvattavaa.

Peruuntuminen ja keskeytyminen eri asiat

Laakso muistuttaa matkojen peruuntumisen ja keskeytymisen olevan kaksi keskenään eri asiaa.

”Kyseessä on peruuntuminen silloin, kun matkalle ei pääse lähtemään. Keskeytymisestä on kyse silloin, jos jo alkanut matka pakottavasti muuttuu tai paluu viivästyy.”

Lähitapiolan vakuutus korvaa matkan keskeytymisen, jos matkustaja tai tämän lähiomainen loukkaantuu tapaturmassa, sairastuu tai menehtyy. Korvattavuutta arvioidaan mitataan lääketieteellisin perustein.

Myös tietyissä kriisitilanteissa, esimerkiksi luonnonkatastrofin sattuessa, Lähitapiolan uusin matkavakuutus korvaa ennenaikaisen kotiinpaluun. Nämä ovat tapauksia, joissa Suomen viranomainen tai muu vastaava viranomainen suosittelee poistumista kohteesta.

”Lisäksi matkan keskeyttäminen korvataan, jos matkustajalle tapahtuu Suomessa niin merkittävä omaisuusvahinko, että läsnäolo paikanpäällä on välttämätöntä”, Laakso kertoo.

Finanssialan mukaan vahinkovakuutusyhtiöistä suurin markkinaosuus on Pohjola Vakuutuksella 32,6 prosentissa. Lähitapiola on toiseksi suurin 26,4 prosentin markkinaosuudella.Lähde:KL