Patikointi

Patikointi

Patikointi

Kävely on maailman suosituin liikuntalaji. Jalkapatikalla pääset lähes mihin vain, mihin aikaan vuorokaudesta ja vuodesta vain, säässä kuin säässä – kenties siinä kävelyn suuri viehätys! Kävelynopeutta, -matkaa ja -maastoa säädellen laji viehättää niin kovakuntoista kulkijaa kuin liikuntaa aloittelevaa tallustelijaakin. Patikointi luonnon helmassa kohottaa sekä kuntoa että mielialaa.

Puhtaiden metsien, soiden ja tunturien rinteiden raikkaudessa ajatus lentää vapaana kuin lintu ja mieli virkistyy. Keskittyminen elämän perusasioihin ja edellytyksiin rauhoittaa, vie mennessään turhan ja jättää jäljelle olennaisen. Hyvät varusteet helpottavat vaeltamista, mutta tavallisellakin varustuksella pärjää hyvin. Metsähallituksen alueilla voi pääsääntöisesti vaeltaa vapaasti. Muutamissa luonnonpuistoissa voi kulkea merkityillä reiteillä.
Lue lisää: Kansallispuistot

Vaellus ja patikointi Suomessa

Suomen 40 kansallispuistoa ja 12 erämaa-aluetta sekä lukemattomat patikointi- ja vaellusreitit takaavat ikimuistoisen retken maamme uniikkiin luontoon. Henkeäsalpaavine saaristoineen ja mystisine revontulineen Suomen puhdas ja upea luonto rauhoittaa samalla myös mieltä. Vaellusreitit – Luontoon.fi

Saaristot
Suomen henkeäsalpaavan kauniit saaristot houkuttelevat ja hurmaavat vuosittain tuhansia kotimaisia ja ulkomaisia matkailijoita. Maamme neljä merkittävintä saaristoa ovat Kotkan saaristo, Helsingin saaristo, Saaristo-Suomi ja Merenkurkun saaristo, joka on yksi UNESCOn maailmanperintökohde Suomessa.

Kansallispuistot
Maamme 40 kansallispuistoa käsittää yli 9 700 km2 eli 2,5 % koko Suomen pinta-alasta. Ne ovat suuria, yli 1000 hehtaarin luonnonsuojelualueita, jotka ovat avoinna kaikille. Kansallispuistot ovat merkittäviä nähtävyyksiä ja turistikohteita, mutta niiden tärkein tehtävä on turvata luonnon monimuotoisuutta.

Valtion retkeilyalueet
Suomessa on seitsemän valtion retkeilyaluetta, joista kaikki – vaikka eivät luonnonsuojelualueita olekaan – kuuluvat Natura 2000-verkostoon. Retkeilyalueilla on merkittyjä kävely- ja hiihtoreittejä, luontopolkuja, telttailualueita ja laavuja, ja useimmilta löytyy myös aluetta ja sen luontoa esittelevä luonto- tai retkeilykeskus sekä vuokrakämppiä. Kahdeksas valtion retkeilyalue on perusteilla Inariin.

Jokamiehenoikeudet

Vaikka valtaosa Etelä-Suomen metsistä on tätä nykyä yksityisomistuksessa, kuuluvat nekin silti jokamiehenoikeuksien piiriin. Suomen lakien mukaan vapaa liikkuminen maamme metsissä ja luonnossa onkin sallittua riippumatta alueen omistajasta tai haltijasta.

Jokamiehenoikeudet pätevät kaikkiin Suomessa oleskeleviin, joten Suomen kansalaisten lisäksi myös ulkomaalaisilla on mahdollisuus käyttää maamme luontoa ilman lupia tai maksuja. Maamme metsissä ja luonnossa liikkujat eivät kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä ympäristölle, muille ihmisille tai alueen haltijan omaisuudelle.

Tietyillä alueilla, kuten kansallispuistoissa, ulkoilualueilla ja luonnonsuojelualueilla, jokamiehenoikeuksia on rajoitettu. Rajoitukset koskevat muun muassa telttailua, metsästystä, moottoriajoneuvojen käyttöä sekä pesimäalueilla liikkumista. Mahdolliset rajoitukset on listattu kunkin puiston tai alueen omiin järjestyssääntöihin.