Ruo­ka­vi­ras­ton koi­ra­re­kis­te­ri avautuu osit­tain käyt­töön tou­ko­kuus­sa, säh­köi­ses­ti tehtävä il­moi­tus maksaa 10 euroa

Koirarekisteri otetaan vaiheittain käyttöön toukokuusta alkaen. Ruokavirasto kertoo verkkosivuillaan, että koirarekisterin ensimmäinen osa avautuu käytettäväksi 8. toukokuuta.

Kun rekisteri on avattu, yksityishenkilöt voivat ilmoittaa koiran rekisteriin. Yhdistys- ja yritystoimijoiden osalta asiointi avautuu myöhemmin.

Ensimmäisessä vaiheessa rekisteriin voi ilmoittaa koiran henkilötunnukselle.

Ruokaviraston mukaan viimeistään elokuussa on tarkoitus avata koirien rekisteröiminen y-tunnukselle. Tämä tarkoittaa yhdistysten ja yritysten hallinnassa olevia koiria.

Koira voidaan ilmoittaa y-tunnukselle esimerkiksi silloin, jos se on osa elinkeinotoimintaa esimerkiksi homekoirana tai kyseessä on yhdistys- tai yritystoiminta, jossa myydään tai hoidetaan koiria pidempiaikaisesti. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi koirien kasvatustoimintaa tai rescuejärjestöjä.

Koiran haltija päättää itse, ilmoittaako koiran henkilötunnukselle vai y-tunnukselle.

Koiran rekisteröintimaksuksi on säädetty maa- ja metsätalousministeriössä 10 euroa sähköisen asioinnin kautta. Lomakeilmoituksella hinta on 19 euroa.

Koirarekisteri on aiheuttanut hämmennystä koiranomistajissa ja -kasvattajissa jo ennen sen avautumista. Palvelun piti avautua jo vuodenvaihteessa, mutta toisin kävi.

Rekisterin tarkoituksena on koota kaikkien suomalaisten koirien tiedot yhteen viranomaisrekisteriin, jonka avulla pyritään ehkäisemään koirien pentutehtailua, heitteillejättöä ja laitonta maahantuontia.

Lähde Kaleva.