Tampereen suosittuun retkeilysaareen suunnitellaan mökkialuetta – Jokaisen ikkunasta näkyy järvinäköala

Pieniä, yöpymiseen suunniteltuja rakennuksia aiotaan pystyttää saaren rantaan seitsemän kappaletta. Yöpymään voi päästä loppukesästä.

Yhden mökin pystyttämiseen kuluu Joel Uussaaren mukaan 2–3 päivää. Aikatauluun vaikuttaa se, mitä muita tapahtumia Tampereen Viikinsaaressa on samaan aikaan. Kuva ei ole Viikinsaaresta.

Aamulehti

Muualta Suomesta tutuksi tulleita yöpymismökkejä on tulossa ensi kesänä myös Tampereelle. Mökkejä vuokraava yritys The Nolla Company aikoo jättää rakennuslupahakemuksen huhtikuun kolmannella viikolla.

Nolla-mökit on suunniteltu sijoitettavaksi Viikinsaareen. Pyhäjärvessä sijaitsevaan luonto- ja kulttuurikohteeseen on noin 20 minuutin laivamatka Tampereen keskustasta. Yritys vuokraa mökkialueen Tampereen kaupungilta.

Rakennukset on tarkoitus sijoittaa saaren ranta-alueelle hieman sivuun ulkoilureitiltä. Kaikkiin mökkeihin on tulossa järvinäköala.

Mökkien määräksi on suunniteltu seitsemän. Joel Uussaari Nollasta sanoo, että niiden kaikkien pystyttäminen tuskin vie kolmea viikkoa kauempaa.

”Kaupungilla kaikki ovat suhtautuneet äärettömän hienosti tähän. Mökit ovat valmiina meidän tehtaalla Parkanossa ja saadaan aika vikkeläänkin pystyyn.”

Uussaaren mukaan ensimmäiset asiakkaat pääsevät suunnitelman mukaan yöpymään loppukesästä. Tavoite on, että mökit ovat paikallaan useamman kesän.

Sängyt voi levittää niin, että kahden sijaan mahtuu kolme tai neljä yöpymään.

Sängyt voi levittää niin, että kahden sijaan mahtuu kolme tai neljä yöpymään. 

Seisoo kahdeksalla jalalla

Yksi mökki on pinta-alaltaan seitsemän neliömetriä. Nukkumaan mahtuu kahdesta neljään henkilöä.

Aiemmissa yrityksen mökeissä on ollut aurinkovoimala, joka säästä riippuen riittää esimerkiksi puhelimien lataukseen. Aurinkosähkö saattaa tulla Viikinsaareenkin tai sitten mökit kytketään sähköverkkoon. Toteutus on toistaiseksi auki.

Jokaisessa mökissä on lämmitin ja liesi. Jääkaappia ei ole eikä lakanoita. Rakennusten läheisyyteen tulee puucee.

”Emme myy hotellimajoitusta. Mökkien telttamainen muoto tuo fiiliksen, että nyt ollaan retkellä.”

Päärakennusmateriaali on kuusivaneri. Ovi ja toisen päädyn suuri ikkuna ovat lasia. Kevyestä rakenteesta huolimatta mökit pysyvät Uussaaren mukaan paikoillaan, vaikka myrsky iskisi.

Rakennukset koostuvat 21 ennakkoon valmistetusta osasta. Valmiit osat kuljetetaan saareen ja ruuvataan kiinni toisiinsa. ”Käytännössä tarvitsee vain porakoneen, kun ne kasaa.”

Maanrakennustöitä ei tarvitse tehdä. Kukin rakennus seisoo maastossa kahdeksalla jalalla, jotka muodostavat rakennuksen rungon. Yksi jalka koskettaa maata 10×10 senttimetriä kokoiselta alueelta.

”Ympäristöön ei jää pysyviä muutoksia”, Uussaari lupaa.

Ikkunan kärki on noin 3,8 metrin korkeudella lattiasta.

Ikkunan kärki on noin 3,8 metrin korkeudella lattiasta. 

Maksaa 200 euroa per yö

Nimitys Nolla-mökki tulee Uussaaren mukaan siitä, että yritys pyrkii hiilineutraaliin luontomatkailuun. Tavoitteena on jo aiempienkin mökkien kohdalla ollut, ettei yhtään puuta tarvitse kaataa sijoituspaikasta. Myös lähimatkailu on keskiössä.

”Helsingissä ja Espoossa meillä on jo kohteet, joihin on matkaa veneellä 10–30 minuuttia. Sama juttu Tampereella.”

Yksi yö mökissä maksaa noin 200 euroa. Keväästä syksyyn mökit ovat retkeilijöiden varattavissa. Talveksi yritys suunnittelee opastettuja retkiä.

Uussaari arvioi, että yöpyjiksi hakeutuu etenkin sellaisia, jotka arvostavat ympäristöä.

”Tietysti Viikinsaaressa joku saattaa jotain juhliakin. Kyllä sekin on sallittua.”

Lähde Aamulehti.