Passin tai henkilökortin uusiminen voi jäädä loppukesään, jollet jaksa jonottaa – lähestyvä lomakausi toi taas ruuhkat lupapalveluihin

Lähestyvä lomakausi ruuhkauttaa jälleen Sisä-Suomen poliisin lupapalveluita. Ajat passin tai henkilökortin uusimiseen voivat mennä jopa elokuulle, siksi suurin osa tarttuu ovenkahvaan ja jonottaa.

Passin tai henkilökortin uusiminen ei välttämättä vaadi asiointia poliisin pakeilla. Kun hakemuksen laittaa vireille verkossa, palvelu kertoo, edellyttääkö uusiminen asiointia paikan päällä. Arkistokuva Tampereen poliisilaitoksen lupatoimistolta.
ANNIKA RANTANEN

Isojen kaupunkien vapaat asiointiajat passin tai henkilökortin uusimiseksi menevät Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella pahimmillaan elokuulle. Tilanne on huonoin Tampereella ja Jyväskylässä, mutta ruuhkaa on myös pienemmissä kaupungeissa.

Esimerkiksi Jämsässä verkkoasiointi tarjosi tiistaina aikaa heinäkuulle, Kangasalla elokuulle. Monin paikoin vapaita aikoja ei ollut saatavilla lainkaan.

– Tampereella tilanne on ruuhkaisin, yksittäisiä aikoja on kesäkuun puolessa välissä. Jyväskylässä yksittäisiä aikoja on neljän–viiden viikon päähän, kertoo lupapäällikkö Hannele Koskela Sisä-Suomen poliisista.

Tampereella passijonoja poliisiaseman edustalla oli tänä vuonna poikkeuksellisesti jo tammikuussa.

Resurssit menevät palveluun paikan päällä

Huomattava osa passin tai henkilökortin uusijoista asioi poliisilla ruuhkan vuoksi jonottamalla. Koskelan mukaan odottamista on luvassa käytännössä kaikissa Sisä-Suomen poliisin lupapalvelupisteissä.

– Se hankaloittaa meillä tilannetta, koska joudumme varaamaan palvelua jonottaville asiakkaille, emmekä pääse avaamaan asiointiaikoja toivotusti. Toki koko ajan pyrimme myös avaamaan lisää aikoja, koska on meillekin helpompaa, kun tiedämme, milloin asiakkaita on tulossa, Koskela sanoo.

Lupapäällikkö kertoo, että lähestyvää lomakautta varten lupapalveluihin on palkattu lisätyövoimaa. Myös määräaikaisia työsuhteita on jatkettu tilanteen helpottamiseksi.

Asiakkaalle neuvot ovat vanhat tutut.

– Asiakirja kannattaa tarkistaa jo matkan suunnitteluvaiheessa. Myös henkilökortilla voi matkustaa Euroopan alueella. Aikoja päivitetään verkkoon lisää, joten kannattaa katsoa seuraavana päivänä uudestaan tai etsiä aikaa lähikunnasta, jos sopivaa ei heti löydy, Koskela sanoo.

Viime vuosi oli lupapalveluille poikkeuksellinen

Maaliskuussa Sisä-Suomen poliisi myönsi koko alueella vajaat 20 000 uutta henkilökorttia tai passia. Määrä on nousussa, mutta viime vuoden poikkeuksellisiin lukemiin tänä vuonna tuskin ylletään, Koskela arvioi.

Passien ja henkilökorttien kysyntä kasvoi Suomessa viime vuonna huippulukemiin muun muassa pandemian ja Ukrainan sodan seurauksena.

Henkilökorttien ja passien toimitusajat ovat Koskelan mukaan pysyneet luvatussa. Passissa ja henkilökortissa normaali toimitusaika on 5-8 arkipäivää.

Lähde Yle.