Ulkomailla opiskelevat voivat taas saada juna-alennuksen Suomessa

VR on palauttanut mahdollisuuden lippualennukseen. Alennus edellyttää opiskelijajärjestö ISICin korttia.

Varsinkin Lappiin matkaaville ulkomailla opiskeleville alennus junalipuista on tärkeä. Kuvituskuva on kevättalvelta 2023. Juna on juuri lähtenyt Kemin rautatieasemalta kohti pohjoista . 
PIRKKO KUKKO-LIEDES

Esimerkiksi Latvian Riiassa opiskeleva rovaniemeläinen Oona Tuomi harmitteli opiskelija-alennuksen loppumista. Tuomen laskujen mukaan Helsingin ja Rovaniemen välinen meno-paluulippu olisi kallistunut opiskelijalle ainakin 60 eurolla.

– Kyllä se tuntuu aika paljolta. Sillä saisi parin viikon ruoat tai vaikka kahden kuukauden salijäsenyyden, Tuomi sanoi Ylen marraskuisessa jutussa.

Kansainväliselle opiskelijajärjestö ISIC:lle alennuksen loppuminen tuli tietoon jutun tekemisen yhteydessä. Saman tien ISIC otti yhteyden VR:ään ja avasi keskustelun alennusten palauttamisesta.

VR ja ISIC ovat sopineet, että Suomessa myönnettävissä ISIC-korteissa on VR:n logo, mikä mahdollistaa ulkomailla opiskeleville opiskelija-alennuksen junamatkoista.

– Ulkomaille opiskelemaan matkustavat saavat näin sekä VR:n alennuksen että opiskelija-alennukset kohdemaassaan, kertoo ISIC:n toiminnasta Pohjoismaissa vastaava Niina Laine.

Opiskelija-alennus Suomessa on 30 prosenttia.

VR ei ole tiedottanut uudesta toimintamallista muutoin kuin lisäämällä tiedon verkkosivuilleen. Tieto on päivitetty sivulle, josta aiemmin pystyi lataamaan alennusta varten tarvitun opiskelijatodistuspohjan.

Ulkomailla opiskelee reilusti yli kymmentätuhatta suomalaista. Lukuvuonna 2021–2022 Kelan opintotukea sai lähes 8 100 ulkomailla tutkintoa suorittavaa ja vajaat 4 500 määräaikaisesti ulkomailla opiskelevaa.

Myös linja-automatkoihin ulkomailla opiskelevien on mahdollista saada opiskelija-alennus Suomessa myönnetyllä digitaalisella ISIC-kortilla, jossa on loppuvuodesta alkaen ollut Matkahuollon logo.

Lähde Yle