Kesällä moni etsii elämyksiä ja saattaa siksi valita kulkupeliksi riksataksin: ”Olemme halunneet iskeä hömpötyksen kenttään”, sanoo yrittäjä

Kesällä kaduilla viilettävät monet elämykselliset kyytipalvelut. Esimerkiksi sähköpolkupyörätaksit ovat aloittamassa kesäsesonkiaan. Alan yritys on laajentunut muutamassa vuodessa 14 kaupunkiin.

Polkupyörätaksien ilmestyminen katukuvaan enteilee Suomessa kesän lähestymistä, vaikka puissa ei olisi vielä edes lehtiä. Arkistokuva. 
RIINA MÄENTAUSTA

Pyörätaksiyrittäjä Miika Keihäsen mukaan pyörätaksien kaltaisille kausipalveluille on tilausta kesän matkailukautena myös Suomessa.

– Hömpötyksen kenttää olemme halunneet iskeäkin. Varsinkin kesälomilla ihmiset etsivät elämyksiä, hän sanoo.

Sähköpolkupyörätaksit ovatkin palanneet talven jälkeen katukuvaan esimerkiksi Savonlinnassa ja Jyväskylässä. Mikkelissä riksataksin kyytiin pääseen myöhemmin toukokuussa, kunhan sää lämpenee.

Keihänen itse pyörittää Biketaxi-yritystä, joka perustettiin Kuopiossa vuonna 2016.

Vuosikymmenen vaihteessa toiminta laajeni Jyväskylään, ja sen jälkeen toiminta on kasvanut nopeasti. Nyt yrityksellä on polkupyörätakseja yhteensä 14 paikkakunnalla.

Yritys toimii nykyään franchising-periaatteella eli brändin alla toimii itsenäisiä yrittäjiä eri kaupungeissa.

Pyörätakseille on hyvin kysyntää etenkin Kuopiossa ja suurissa kaupungeissa kuten Helsinki, Tampere ja Turku. Toisaalta kyydeille on tilausta myös esimerkiksi Savonlinnan kaltaisissa, pienemmissä matkailukaupungeissa.

Kesällä myydään kyytejä, talvella mainostilaa

Kesä on pyörätaksien sesonkiaikaa, mutta pyörätaksiyrittäjä ei lepää talvellakaan laakereillaan. Asiakaskyytien ohella pyörätaksit myyvät myös mainostilaa.

– Ketjun kehittäminen tapahtuu talvikauden aikana. Syksystä alkaen alamme etsiä yhteistyökumppaneita, jota haluavat mainostaa omaa yritystään riksoissamme, kertoo yrittäjä Miika Keihänen.

Biketaxi on tiettävästi Suomen ainoa polkupyörätaksiyritys, joka toimii valtakunnallisesti.

Paikallisesti eri paikkakunnilla toimii myös muita pyörätaksiyrityksiä.

Tänä vuonna Biketaxi työllistää 150 kausityöntekijää. Pyörätakseja yrityksessä on tällä hetkellä 125. Yrityksen tavoitteena on tänä kesänä rikkoa 200 000 kyydin raja.

Lähde Yle