Risujen poltto tai pientareen kulotus voi koitua kalliiksi, jos et noudata vakuutusyhtiön suojeluohjeita

Kevät on pihoilla siivousaikaa ja moni polttaa mielellään puutarharoskat paikan päällä. Jos tuli karkaa rakennuksiin tai metsään aiheuttaen vahinkoja, vakuutusyhtiö harkitsee tarkkaan korvausmäärää.

Keväällä moni siivoaa pihapiiriä ja polttaa puutarhajätteitä tontilla. Jos tuli karkaa, voi syntyä mittaviakin aineellisia vahinkoja.
MARJA-LIISA KÄMPPI

Vakuutusyhtiöt korvaavat avotulivahinkoja tapauskohtaisesti harkiten.

Itä-Suomessa on tänä keväänä ehtinyt syttyä maastopaloja, jotka ovat levinneet risujen poltosta tai kulotuksesta.

Peltojen ja metsien lisäksi paloissa tuhoutuu toisinaan myös rakennuksia. Vahingot voivat nousta enimmillään satoihin tuhansiin euroihin.

Jokaisella yhtiöllä on vakuutusehdoissaan suojeluohjeita, joissa määritellään oikea toiminta myös avotulen ja kulotuksen kanssa. Korvaus voi pienentyä merkittävästi, jos ohjeita on laiminlyöty.

– Jos selviää, että suojeluohjeiden määräyksiä ei ole noudatettu, vahinkoa ei korvata täysimääräisenä. Vähennykset ovat tyypillisesti 20–30 prosenttia, ilmoittaa korvauspäällikkö Sini Kujala Pohjola Vakuutuksesta.

– Vähennyksen suuruus riippuu muun muassa huolimattomuuden laadusta ja olosuhteista, määrittelee vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä If Vahinkovakuutuksesta.

Vakuutusyhtiö arvioi muun muassa sen, miten huolellisesti asiakas on etukäteen varmistanut polton turvallisuuden ja ottanut huomioon olosuhteet tuulta myöten.

Esimerkiksi Pohjola edellyttää 30 metrin suojaetäisyyttä rakennuksista tai varastoidusta palavasta materiaalista, tulen jatkuvaa valvontaa sekä vähintään kaksi tuntia kestävää jälkivartiointia.

Metsäpalo- ja ruohikkopalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty. Vahingonkorvausta voi silti saada, kertovat ainakin Pohjola ja LähiTapiola.

Yhtiöt harkitsevat tapauskohtaisesti

LähiTapiola, Pohjola ja If ilmoittavat käsittelevänsä jokaisen avotulivahingon ja korvaushakemuksen tapauskohtaisesti.

– Täytyy harkita tarkkaan vahinkotapahtuma ja kuinka huolellisesti siinä on toimittu, kertoo korvausjohtaja Marjaana Niskanen LähiTapiola Itä -yhtiöstä.

Yhtiö korvaa joka vuosi muutamia poltosta syntyneitä vahinkoja toimialueellaan Pohjois-Karjalassa, Ylä- ja Koillis-Savossa. LähiTapiolan edustaja ei muista kiistoja, vaikka korvausta olisi vähennetty.

– Suojeluohjevähennys on perusteltu asiakkaalle ja käyty seikkaperäisesti läpi, miksi tällaiseen on päädytty, Niskanen korostaa.

Ifissä korvaustapauksia tulenkäytöstä on vuosittain kymmenestä muutamaan kymmeneen, kiistoja yhtiön asiantuntijat eivät muista. Pohjolassa tapauksia on vain muutamia.

– Harvemmin korvauksista syntyy kiistaa. Kulottamisesta ja avotulen teosta aiheutuvat vahingot ovat onneksi suhteellisen harvinaisia, iloitsee Sini Kujala Pohjolasta.

Lähde Yle