Talo kannattaa maalata 5–10 vuoden välein – Näillä vinkeillä vältät pahimmat virheet

Talo kannattaa huoltomaalata 5–10 vuoden välein. Maalaamisessa tulee ottaa huomioon sää, maalin laatu ja työvälineet. Varsinkin yksi moka kostautuu myöhemmin.

 

Uusi pinta. Huoltomaalaus tulisi tehdä samalla maalilla kuin aikaisempi maalaus.

Paras aika päivittää talon ulkosivuja eli tehdä huoltomaalaus on kevään yökasteiden jälkeen. Suomen vaihteleva sää voi kuitenkin tehdä ajoituksesta haastavaa, sillä otollista aikaa on vaikeaa ennakoida.

Rakennusalan yrittäjä Ari Lahti kertoo, että ihanteellisin tilanne olisi, jos ennen maalaamisen aloittamista olisi ollut muutama poutapäivä ja projektin jälkeen poutainen sää jatkuisi vielä pari päivää.

”Jotta olisi mahdollisimman kuiva keli. Paras aika alkaa olla juhannuksesta eteenpäin, sitten kun pahimmat yökasteet lähtevät”, kuvailee Ari ja Kirsi: Kotirempat -ohjelmasta tun

Sekä vesisade että suora auringonpaiste ovat haitaksi maalipinnalle. Sateisen päivän jälkeen puun pinta on liian kostea, jolloin maali ei imeydy puuhun kunnolla.

Sadepäivän jälkeenkin pitää odotella vielä muutama päivä, sillä ilman suhteellinen kosteus voi pysyä liian suurena, mikä aiheuttaa puun kosteuden.

Lahti neuvoo, ettei taloa saa koskaan lähteä maalaamaan suorassa auringonpaisteessa. Liiallisessa auringossa maali kuivuu liian nopeasti pintaan, jolloin se ei ehdi tarttua kunnolla puuhun. Seurauksena maali alkaa halkeilla.

Auringonpaisteen kanssa voi kikkailla, ja esimerkiksi talon eteläpääty kannattaa maalata ilta-auringon aikaan, jolloin aurinko ei heti porota uuteen maalipintaan.

”Mitä nopeammin maali kuivuu, sitä huonompi tulos tulee, koska maali ei pääse sitoutumaan pohjaan”, Lahti huomauttaa.

Turhaa työtä syntyy siis liian kostealla tai kuumalla säällä.

Oikeat aineet

Ennen huoltomaalaamisen aloittamista on jo vaihe, jota ei saa unohtaa. Talon julkisivut on nimittäin syytä pestä hyvin ennen maalaamista. Lahti suosittelee pesemään ulkosivut 3–4 päivää ennen maalaamista.

Markkinoilla on tarjolla toimenpiteisiin tarkoitettuja julkisivupesuaineita. Lisäksi ennen maalaamista vanha hilseilevä maali pitää rapsuttaa pinnasta pois.

Myös hilseilevä maali heikentää tarttumista.

”Toisaalta siinä vaiheessa, kun maali hilseilee pahasti, huoltomaalaus on jo myöhäistä.”

Seuraavaksi on maalin valinta. Huoltokäsittelyn yhteydessä on tärkeää tietää, millä maalilla aikaisempi maalaus on tehty, sillä virheet voivat kostautua.

Vinkkejä tarjolla. Kirsi Laamanen ja Ari Lahti ovat tunnettuja television remppaohjelmasta. BU.HO.ME OY

Kotirempat-ohjelman toinen kasvo yrittäjä Kirsi Laamanen muistuttaa, että saatavilla on valtavasti maaleja ja parasta on toimia maaliin ohjeen mukaan.

Huoltomaalaus tulisi siis tehdä samalla maalilla kuin aikaisempi maalaus, jolloin maalilaadun tunnistaminen on tärkeää.

Öljymaalin ja vesiohenteisen akrylaattimaalin tunnistamiseen onkin keinonsa. Laamanen kuvailee öljymaalin pintaa liituavaksi eli pinta on jauhomainen, jos sitä hinkkaa sormiin.

Öljymaalipala murenee taivutettaessa, kun taas akrylaatin pinta on joustavaa.

Vaikka huoltomaalaus tulisi tehdä samalla maalilla, akrylaattimaalilla saa maalata öljymaalin päälle.

Sääntö ei toimi toisinpäin, sillä öljymaalilla ei voi maalata akrylaatin päälle. Laamasen mukaan varminta on siis valita aina akrylaattimaali epävarmoissa tilanteissa.

Lahti neuvoo myös kiikuttaman palan maalipintaa ammattilaisliikkeeseen, jossa tunnistus voidaan tehdä.

Virhe voi niin sanotusti parhaimmassa tapauksessa näkyä heti. Väärän maalin kanssa syntyy samanlaisia tarttumisongelmia kuin tilanteessa, jossa pintaa ei ole ensin puhdistettu.

”Joskus käy niin ikävästi, että virhe kostautuu vasta myöhemmin eli maali lähteekin irtoamaan pinnasta viikkojen päästä maalaamisesta”, Laamanen kertoo.

Tällöin työ on tehty turhaan ja maalit menneet hukkaan. Ainoa ratkaisu on maalata talon ulkosivut uudelleen, tällä kertaa oikealla maalilla.

Varoitus. Sekä vesisade että suora auringonpaiste ovat haitaksi maalipinnalle. 

Työvälineet ja turvallisuus

Ammattilaiset käyttävät huoltomaalaamiseen usein ruiskua, minkä jälkeen maali hinkataan pensselillä kiinni pintaan.

Jos huoltomaalaaminen ei ole tuttua, hyvät ja laadukkaat pensselit riittävät Lahden mukaan mainiosti.

Höyläpintoihin voi käyttää telaa, mutta silloinkin maali on hierottava pensselillä kiinni.

”Se vaatii aina mekaanisen hierteen.”

Lahti myös korostaa muiden työvälineiden ja turvallisuuden tärkeyttä. Suojaukset estävät maalin sotkemisen ympäriinsä ja telineet turvaavat maalaria.

”Ei kannata puujaloilla lähteä maalaamaan. Kunnon välineet voi vaikka vuokrata, koska on ikävää, jos jo ensimmäisellä sivulla putoaa tikkailta.”

Lähde Tekniikka ja Talous