Viron tieliikennelaki voi yllättää suomalaisen – tunnetko tämän 110 km/h säännön?

Lähestyvä kesä tuo taas suomalaisautoilijat Viron maanteille. Eteläinen naapurimaa ja sen samankaltainen liikennekulttuuri on tuttu jo monelle, mutta erojakin löytyy – niin tieliikennelaista kuin liikennesäännöistäkin.

Autoilijan on hyvä tietää, että Virossa taajamissa yleinen nopeusrajoitus on 50 km / h, maanteillä 90 km / h ja moottoriteillä 110 km / h, elleivät liikennemerkit toisin osoita. Suomessa tuttu moottoriteiden kesäinen nopeusrajoitus 120 km / h on Virossa käytössä vain yhdellä moottoritien pätkällä Tallinnan ja Tarton välillä.

Tutkanpaljastimet ovat Virossakin kiellettyjä, mutta ajankohtaista tietoa maanteiden varsilla olevien peltipoliisien eli nopeusvalvontakameroiden sijainnista löytyy Viron tiehallinnon

Kameroista varoitetaan etukäteen liikennemerkeillä teiden varsissa, kuten Suomessakin. Kameroita on eniten matkalla Tallinnasta Tarttoon, Narvaan ja Pärnuun.

Turvavöiden käyttö on Virossa pakollista, matkapuhelinta ei saa käyttää ajaessa ja ajovalot on pidettävä päällä kaikkina vuorokaudenaikoina.

Lisäksi on hyvä tietää, että promilleraja Virossa on 0,2 mg/g, mutta käytännössä liikenteessä on alkoholin suhteen nollatoleranssi. Suomessa ajoneuvon kuljettajan promilleraja on 0,5 promillea.

Virossa henkilöautossa pitää maan tieliikennelain mukaan olla monipuoliset turvavarusteet. Jos vaaditut varusteet puuttuvat autosta, voi seurauksena olla sakkoja. Lain mukaan henkilöautossa pitää olla mukana pakolliset turvavarusteet eli varoituskolmio, jauhesammutin, heijastinliivi sekä kaksi auton renkaiden mukaan mitoitettua jarrukiilaa.

Nämä turvavarustevaatimukset eivät kuitenkaan koske Viron teillä liikkuvia suomalaisessa rekisterissä olevia autoja. Tämä siitä huolimatta, että verkon keskustelupalstoilla moni toista väittää. Viron poliisin mukaan matkailijoiden mukanaan tuomissa, ulkomaille rekisteröidyissä autoissa oleviin turvavarusteisiin sovelletaan lähtömaan lainsäädäntöä. Siten esimerkiksi ratsiassa Virossa havaittu jarrukiilojen puute ei aiheuta toimenpiteitä suomalaismatkailijalle.

– On hyvä tietää, että esimerkiksi heijastinliiviä on Virossakin pakko käyttää silloin, kun ajoneuvosta astutaan ulos konerikon vuoksi pimeän aikaan taajaman ulkopuolella. Tämä koskee sekä kuljettajaa että matkustajia, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen muistuttaa.

Myös varoituskolmio on pakollinen varuste autoissa. Hätävilkkuja saa käyttää varoituskolmion lisäksi ja niitä on käytettävä pysähtyneessä ajoneuvossa taajaman ulkopuolella maantiellä tai pientareella liikenneonnettomuuden jälkeen tai jos joutuu pysähtymään tielle hätätilanteen vuoksi.

– Virossa alle 3-vuotias lapsi ei saa istua autossa istuimella, jossa ei ole turvavyötä. Jos lapsi ei ole tarpeeksi pitkä käyttämään auton turvavyötä, hänen pitää käyttää koolleen sopivaa turvaistuinta. Poikkeuksena ovat taksit, joiden takaistuimella matkustettaessa turvaistuin ei ole pakollinen alle 3-vuotiaalle lapselle, Suokonautio-Hynninen kertoo.

Moni suomalainen kuljettaa Viron matkallaan auton perässä polkupyöriä. Silloin pitää olla tarkkana, ettei kuorma peitä takavaloja eikä rekisterikilpeä.

– Nykyään Virossa peritään myös tavarankuljetukseen rakennetuilta yli 3 500 kiloa painavilta N2- ja N3-luokan ajoneuvoilta tiemaksuja. Niitä peritään kaikilla yleisillä teillä. Maksu ei koske retkeily- ja matkailuautoja, jotka on rekisteröity M1-luokkaa, vaikka auton kokonaismassa ylittäisi 3 500 kiloa.

Automaattisten valvontakameroiden perustella annetut sakot lähetetään rikkeen tehneelle eli Virossa ajettu ylinopeus tuo usein sakkolapun postilaatikkoon Suomessa. Ajoneuvon omistaja- ja haltijatiedot Viron viranomaiset saavat Euroopan laajuisen Eucaris-järjestelmän kautta.

– Virossa saatu sakko pitää maksaan 145 vuorokauden kuluessa, jos haluaa tehdä valituksen, niin se pitää tehdä 15 vuorokauden kuluessa. Suosittelemme maksamaan sakot, jos aikoo myös tulevaisuudessa autoilla Virossa. Jos joutuu myöhemmin poliisin kanssa tekemisiin, niin maksamattomat sakot näkyvät siellä järjestelmässä, Suokonautio-Hynninen toteaa.

Suomessa ajokortin poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana saaneet ei saa ajaa autoa Virossa, sillä maassa vaaditaan B-ajokorttilaiselta 18-vuoden ikää.
Lähde Helsingin Uutiset