Miltä kuulostaisi kolmen kuukauden palkallinen kesäloma? Suomalainen yritys tarjoaa sitä työntekijöilleen

It-yritys Kaarinasta houkuttelee työntekijöitä tarjoamalla kaikille kolmen kuukauden palkallisen loman kolmen vuoden välein. Toimitusjohtajan mukaan malli olisi mahdollinen isommissakin yrityksissä.

 Zefortin toimitusjohtaja Jussi Karttila uskoo, että pidempi loma auttaa työntekijöitä jaksamaan paremmin töissä.

Kaarinassa sijaitseva yritys houkuttelee työntekijöitä epätavallisella edulla. Älykästä sopimushallintaratkaisua kehittävä Zefort tarjoaa työntekijöilleen kolmen kuukauden palkallisen kesäloman kolmen vuoden välein.

Loman saa pitää ensimmäistä kertaa kolmen vuoden päästä työsuhteen jälkeen, kertoo toimitusjohtaja Jussi Karttila.

”Jotkut ovat tarjouksen kuullessaan ajatelleet, ettei kahtena ensimmäisenä vuotena pidettäisi lomaa ollenkaan. Asia ei tietenkään ole niin, vaan muina vuosina lomat pidetään normaalisti ja kolmen vuoden välein lomapätkä on pidempi”, Karttila kertoo.

Ajatus kolmen kuukauden palkallisesta lomasta syntyi yrityksen aloittaessa rekrytoinnit vuonna 2017. Aiemmin yhtiö oli pyörinyt kolmen perustajaosakkaan voimin.

”Meidän piti keksiä joku keino erottua osaajakisassa, eikä meillä ollut taloudellisesti mahdollisuuksia tarjota isoja bonuksia. Mietimme, mitä itse haluaisimme, jos meitä yritettäisiin rekrytoida, ja vastauksemme oli vapaa-aikaa”, Karttila sanoo.

Karttila sanoo, että kolmen kuukauden kesäloman tarjoamisella on kaksi päällimmäistä hyötyä. Ensinnäkin se houkuttelee työntekijöitä yritykseen, mutta lisää myös pitoa.

Jos työntekijä tietää pääsevänsä kolmantena työskentelyvuonnaan kolmeksi kuukaudeksi lomalle, jää hän Karttilan mukaan todennäköisemmin yhtiöön ainakin kolmeksi vuodeksi töihin.

Yhtiöllä on nyt 15 työntekijää, joista kaksi on pitänyt ensimmäisen kerran pitkän lomansa. Viimeisimpänä lomalle jäänyt työntekijä hyödyntää loma-aikaansa Karttilan mukaan vasta syntyneen pienen lapsen hoitamiseen – lomailun lisäksi.

Suunnittelu helpompaa kuin palasteltujen lomien

Pienessä yrityksessä tällaisen suunnittelu on vielä helppoa, mutta voisiko vastaavanlainen toimia suuremmassa yrityksessä, jossa lomat sattuisivat todennäköisemmin myös päällekkäin työntekijöiden välillä?

”Koen sen ehdottomasti mahdolliseksi, jos sellaisen haluaisi tarjota. Toki se vaatisi suunnittelua ja varautumista, varsinkin kriittisten toimintojen osalta. Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että liiketoiminnan henki vaikuttaa siihen, miten mahdollista tällainen on”, Karttila sanoo.

Hänen mukaansa pitkän loman tarjoaminen putkeen on parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi sen palasteleminen pienempiin pätkiin.

”Silloin suunnittelu vaikeutuisi merkittäväksi. Lisäksi uskomme, että arki tuntuu erilaiselta kolmen kuukauden lomailun jälkeen, sitä on ehkä jopa kaivannutkin.”

Lähde TE