Ilmalämpöpumpun hankinta voi kaatua karulla tavalla, muistuttaa asiantuntija

Asukkaan ilmalämpöpumpun hankinta voi kaatua ikävällä tavalla taloyhtiön hallitukseen.

Isännöintiliitto muistuttaa taloyhtiöiden osakkaita, että ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan taloyhtiön lupa ja huolelliset suunnitelmat.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama muistuttaa, että ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostalon parvekkeelle tai ulkoseinään vaatii taloyhtiön luvan.

Isännöintiliitto kehottaa myös kilpailuttamaan ilmalämpöpumppujen tarjoajat.

”Valitulta toimittajalta osakas tarvitsee hinta- ja laitetietojen lisäksi tiedot asennuksesta. Nämä tiedot tarvitaan myös taloyhtiölle. Asennusluvan myöntämistä varten taloyhtiö siis vaatii usein suunnitelmat asennuksesta”, Valkama kertoo.

Ilmalämpöpumpun asennuksessa joudutaan monesti poraamaan reikä taloyhtiön vastuulla olevaan rakenteeseen, esimerkiksi ulkoseinään. Parvekkeen kohdalla rakennuksen ulkoseinä kuuluu osakkaan muutostyöoikeuden piiriin, mutta muutostyöhön pitää olla taloyhtiön lupa.

”Taloyhtiön hallitus voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen, jos se aiheuttaa kohtuutonta haittaa. Muutos voidaan kieltää esimerkiksi silloin, jos se vaikuttaa rakennuksen julkisivuun tai voi vahingoittaa yhtiön kunnossapitovastuulla olevia rakennuksen osia.”

Kun lupa taloyhtiöltä on saatu, osakas voi tilata ilmalämpöpumpun sopivalta yritykseltä. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että asennus tehdään suunnitelmien mukaan ja taloyhtiön asettamia ehtoja noudatetaan.

Lähde KL