Sisusta yhteys luontoon! Näin muutat kesämökin mieltä rauhoittavaksi ja hyvinvointia parantavaksi keitaaksi

 

Mökkeilystä on tullut osa arkea uudella tavalla. Mökeillä on vietetty enemmän aikaa kuin koskaan, ja moni on tehnyt töitä mökillä. Eikö olisi ihanaa, jos mökki olisi paitsi viihtyisä myös terveyttä ja jaksamista edistävä? Yksi vastaus on hyvinvointiteoria, jota kutsutaan biofiliaksi.
Elisa Amoafo

yhdistää luonnonmateriaaleja ja elementtejä sisätiloihin ja pyrkii luomaan suunniteltavaan tai sisustettavaan tilaan mahdollisimman luonnonmukaisen ympäristön. Sen vaikutus ihmisen fysiologiaan ja mielen hyvinvointiin on tutkitusti suuri. Se rauhoittaa ja lisää hyvää oloa, syke ja verenpaine laskevat ja unen laatu paranee. Luontoyhteyttä korostavat suoraan luonnosta tulevat materiaalit. Muodoilla on myös suuri merkitys.

Miten biofiilistä suunnittelua voi tuoda mökille? Se on helppoa, kun pitää mielessä, että kyseessä ei ole sisustustrendi. Tässä kahdeksan vinkkiä, jotka perustuvat biofilian keskeisiin elementteihin.

 Suuret ikkunat järvelle vaaleassa mökissä
Luonnonvalo lähentää sisä- ja ulkotiloja toisiinsa. Sisälläkin paras valo on luonnonvalo.

1. Raitis ilma

Avaa ikkuna tai ovi ja anna raittiin ilman virrata sisään. Raittiin ilman hengittäminen parantaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa ja omaa oloa, ja se myös rauhoittaa ja rentouttaa. Avoimesta ikkunasta voi myös kuunnella luonnon rauhoittavia ääniä kuten sadetta.

2. Luonnonvalo

Luonnonvalo tekee hyvää niin ihmisille kuin kasveille. Sijoita huonekalut niin, että ne eivät peitä tai vähennä valon pääsyä tilaan. Jos teet töitä mökillä, sijoita työpiste ikkunan lähelle, jotta luonnonvalo voi parantaa tehokkuutta ja luovuutta. Verhoja ostaessa valitse vaaleita sävyjä, jotka läpäisevät valoa, ja suosi luonnonmateriaaleja kuten pellavaa. Muista myös vuorokausirytmi ja mieti, miten saisit viestittyä kehollesi, että on nukkumaanmenoaika myös yöttöminä suviöinä.

3. Viherkasvit

Vihreä on rentouttava väri, jonka sanotaan uudistavan energiaa ja auttavan kirkastamaan ajatuksia. Vihreää on helppo tuoda sisätiloihin tekstiileillä tai taiteella, mutta erityisen positiivinen vaikutus on viherkasveilla. Mökillä kannattaa hyödyntää myös oman pihan kasveja. Välitä iloa itse sidotulla kukkakimpulla.

Viherkasvi hirsitalon ikkunan edessä
Luonnonmukaisuus voi näkyä ja tuntua kaikissa sisustusratkaisuissa.

4. Aidot materiaalit

Aidot luonnonmateriaalit kestävät aikaa ja tuntuvat pehmeiltä ja mukavilta. Ne ovat paitsi kauniita myös sopivat mökkimiljööseen ja luonnon helmaan. Esimerkiksi pellavapussilakanat ovat viileät kesähelteillä ja vain pehmenevät ajan myötä. Myös säilytyspulmia ratkaistessa voi tuoda palan luontoa ja kaivattua lisätilaa sisään kauniilla koreilla.

Raitis ilma parantaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa.

5. Pehmeät muodot

Biofiilisen suunnittelun tavoitteena on luoda luonnonmukainen, rento ja kodikas fiilis. Se, mitä voi tuntea ja tunnustella, on tärkeä osa lopputulosta. Valitse esimerkiksi huonekaluihin pehmeitä muotoja. Kun valitset sohvaa tai nojatuolia, mieti veden pyöristämiä kiviä tai sammalmättäitä. Tekstiileissä voit kokeilla lehti- ja kukkakuvioita tai eri tekstuureja.

6. Veden ääni

Moni rauhoittuu järven tai meren rannalla. Jos veden ääni ei kantaudu rannasta, se voi tulla pienestä vesiputouksesta tai vaikka Spotifyn soittolistalta. Ole luova ja rentoudu veden äärellä, missä sitten oletkin.

7. Väripaletti

Mieti, mitä värejä luonnosta löytyy, ja miten saisit tuotua ne sisälle sinua puhuttelevalla tavalla. Neutraali väripaletti sopii kaikkialle ja on myös ajaton. Luonto on kuitenkin täynnä värejä. Ajattele sitä, miten upeita ovat metsän vihreät, kallioiden harmaat, hiekkarannan pehmeät ruskeat ja taivaan lukemattomat siniset.

8. Välittävä taide

Luonnon voi tuoda sisälle tauluina ja tapetteina. Usein juuri ne ovatkin näkyvimmät luonnosta muistuttavat asiat. Yksi tapa on innostua luontokuvauksesta, ikuistaa mielimaisemansa ja tuoda se seinälle. Toki taide voi olla myös abstraktia ja side luontoon löytyä väreistä.

Vaaleanpunainen pelargoni ja pitsiliina ikkunalaudalla
Näkymillä ulos on ratkaiseva merkitys viihtyvyyden kannalta.

Mitä biofilia tarkoittaa?

Biofilia tarkoittaa rakkautta luontoon ja kaikkeen elävään. Biofilian perusajatus on, että ihmisellä on synnynnäinen, geneettisesti juurtunut tarve ja viehtymys olla yhteydessä luontoon.

Termi ei ole uusi, ja tiettävästi sitä käytti ensimmäisenä sosiaalipsykologi Erich Fromm 1960-luvulla.

Käsitteen popularisoi pari vuosikymmentä myöhemmin kuuluisa biologi Edward O. Wilson. Poikkitieteellistä, lääketieteellisiin faktoihin pohjaavaa teoriaa on tutkittu laajalti ja sovellettu maailmalla hyvin tuloksin lähinnä sairaala-arkkitehtuurissa.

Biofiliaan perehtynyt sisustusarkkitehti Anna Tiula kertoo, että ihminen tekee nopeita, tiedostamattomia tulkintoja siitä, voiko paikassa olla turvassa ja rauhassa vai onko siellä jotain häiritsevää tai jokin pielessä. Jos kaikki on kunnossa, ihminen voi rentoutua ja suunnata energiansa muuhun.

– Ihminen reagoi ristiriitaisesti esimerkiksi puujäljitelmään, koska se ei olekaan sitä, miltä aluksi näyttää. Silloin tila ei rauhoita vaan haastaa tutkimaan.

Lähde Meillä Kotona