Provinssin hiilijalanjälki vastaa yli kolmeatuhatta edestakaista New Yorkin lentoa

Viime vuoden Provinssin hiilijalanjälki on selvitetty. Festivaalin kokonaispäästöllä lentäisi yli 3000 kertaa Helsingistä New Yorkiin ja takaisin.

Vuonna 2022 Provinssin päälavalle nousi muun muassa Sunrise Avenue. 
ANNE ELHAIMER

Provinssin viime vuoden hiilijalanjälki on selvitetty.

Festivaalin kokonaispäästöt olivat vuonna 2022 yhteensä 2 257 tonnia hiilidioksidia eli reilut kaksi 2 miljoonaa kiloa hiilidioksidiekvivalenttia. Määrä vastaa yli 3 000:ta edestakaista lentoa Helsingistä New Yorkiin yhdeltä matkustajalta.

Järjestäjien mukaan juuri valmistunut hiilijalanjälkiraportti on hyvä muistutus siitä, ettei festivaalin järjestäminen ole koskaan varsinainen ympäristöteko. Festivaalilla on kuitenkin jo vuosia tehty toimia tapahtuman ympäristökuormituksen pienentämiseksi ja työ ekologisemman festivaalituotannon eteen jatkuu, Provinssi tiedottaa.

Festivaali aloittaa tänä vuonna myös keräyksen yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa. Keräyksen tarkoituksena on etsiä ja rauhoittaa oma suojelualue.

Provinssimetsää etsitään ensisijaisesti Etelä-Pohjanmaalta.

Festarilla voi myös hyvittää oman hiilijälkensä

Festivaalikävijöille avataan tänä vuonna myös mahdollisuus hyvittää oma festivaalihiilijalanjälki. Jokaisen kävijän hiilijalanjälki vastaa arviolta 70 kilometrin ajomatkaa henkilöautolla.

Asiakkaat voivat osallistua suojelualueen keräykseen ja samalla hyvittää hiilijalanjälkensä maksamalla 1 euron hyvityksen Luonnonperintösäätiön pisteellä Provinssissa.

Keräykseen voi osallistua myös tekemällä lahjoituksen valitsemallaan summalla Luonnonperintösäätiön nettisivuilla ympäri vuoden.

Edellisen kerran Provinssin hiilijalanjälki on mitattu vuonna 2019. Vuoden 2022 laskenta on edeltäjäänsä huomattavasti laajempi ja tarkempi.

Vuodesta 1979 saakka järjestetyn Provinssin ydinarvoihin kuuluu ekologisuus ja kestävä kehitys.

Lähde Yle