Näin härskisti matkailijat täyttävät matkatavarahyllyt – ”Ärsyttää nuo nyssäköiden kanssa pelleilevät tyypit”

Hävytön määrä tavaraa matkatavarahyllyillä ja ”jätesäkin kokoisia” käsilaukkuja: Iltalehti kysyi lukijoiltaan lentomatkailun kiristyvistä matkatavarasäännöistä.Matkustaessa tarvitsee pakata mukaan kaikenlaista. Mutta kuinka paljon tavaraa tarvitsee ottaa mukaan lentokoneeseen?Kysyimme lukijoiden mietteitä matkustajien tavaramääriin puuttumisesta.Aihe nousi puheenaiheeksi, kun Finnair muutti kesäkuun alussa käsimatkatavarakäytäntöään. Finnairin Euroopan lennoille saa tavallisella Superlight-lipulla ottaa maksutta enää yhden istuimen alle mahtuvan käsimatkatavaran. Lentoyhtiön mukaan sen lippu-uudistuksen tavoitteena on matkustajien sujuvampi nousu koneeseen ja matkustajamukavuuden parantaminen.Jotkut kyselyyn vastanneista pitävät käsimatkatavaroiden määriin puuttumista rahanmakuisena lisätulojen kalasteluna. Toiset taas huokaisevat helpotuksesta. He arvelevat, että on korkea aika puuttua matkustamoiden tavaramääriin. Moni uskoi myös käsimatkatavaroiden määrään puuttumisen sujuvoittavan matkustamista.
Käsimatkatavaroiden purku matkatavarahyllyiltä saattaa aiheuttaa ruuhkaa lentokoneen käytävällä. 

Matkustavat ”kassialmat” kuumentavat tunteita

”Ärsyttää nuo kaikenmaailman nyssyköiden kanssa pelleilevät tyypit. Vika on myös lentoyhtiöissä, jotka aina kuuluttavat ”laittakaa liiat matkatavarat menemään rahtitilaan korvauksetta.” Siitä huolimatta porukka kantaa lähes koko omaisuutensa matkustamoon. Jos yhtiöt vaatisivat edes kerran vastuullisuutta matkustajilta ja poistaisivat ylimääräiset lennolta, käyttäytyminen muuttuisi.”Aleksander”Todella paljon näkee sitä, että koneeseen rynnitään ensimmäisinä ja tungetaan kaikki omat tavarat hattuhyllylle niin, että itsellä on mukavampi olla, eikä muille jää tilaa laittaa matkalaukkuja hattuhyllylle. Näihin kun ei lentoemännät pysty puuttumaan matkustajien tullessa sisään, ainoastaan lopuksi kun yritetään epätoivoisesti sulloa viimeisiä matkalaukkuja hattuhyllylle ja koneen lähtö viivästyy.”Ajatelkaa muitakin!”Työn puolesta tulee lennettyä 2-3 lentoa kuukauteen. Yksi suurimpia syitä, miksi koneeseen siirtyminen viivästyy, on kun ihmisellä on mukanaan vedettävä laukku, reppu, 3 eri muovipussia, taxfree-ostokset, suklaata ja sitten arvuutellaan, mihin kaikki tämä tavara laitetaan.”Tavarat murskautuivat isompien alle”Jos lennolle otettavia tavaroita kontrolloitaisiin edes jollakin tavoin. Ärsyttää suunnattomasti, kun ihmiset tuovat hehtaarin kokoisia laukkuja koneeseen, vaikka niitä ei sinne pitäisi edes voida ottaa. Matkustan aina koulurepun kokoisen matkatavaran kanssa ja se riittää ihan mainiosti pariksi viikoksi; vaatteita voi pestä. Monta kertaa on sattunut, että repussa olleita tavaroita on rikkoutunut, kun reppuparka on jäänyt kymmeniä kiloja painavan jättilaukun alle.”Bored

Finnair rinnastettiin halpalentoyhtiöihin

”Eipä tässä muu auta kun valita jatkossa säännöllisille Saksan lennoille liput Lufthansalta. Mielellään tukisi kotimaista lentoyhtiötä, mutta näillä muutoksilla Finnair sulkee heittämällä itsensä ulos kilpailusta. Premium-puljun hinnat mutta halpalentoyhtiön ehdot on ihan kestämätön yhdistelmä – rahalle täytyy tarjota vastinetta.”Servus”Silkkaa rahastusta. Finnair ottaa halpalentoyhtiöiden keinot käyttöön, vaikka hinnat ovat moninkertaiset. Asiakkaat pitäisi pitää tyytyväisinä palvelulla.”Terska
Matkalaukkujen täytyy olla oikean kokoisia, jotta ne mahtuisivat matkatavarahyllylle. 

Riittävän pieni laukku?

”Wizz airilla matkustaessa en meinannut löytää riittävän pientä laukkua, joka olisi mahtunut käsimatkatavaraksi. Perinteiset matkustamoon vietäviksi sopineet vetolaukut alkavat olla liian isoja, kun rajoituksia kiristetään jatkuvasti. Ruumaan menevästä laukusta olen valmis maksamaan kohtuudella, mutta minusta itse lentoa kalliimpi hinta laukun kuljettamisesta on kohtuuton.”

Mahtuuko tarpeellinen mukaan?

”Huono juttu ja laittaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Lääkkeet pitää olla mukana koko matkan ajalle, samoin laturit. Kaikki meille molemmille. Kannettava tietokone tai vähintään tabletti on oltava mukana, jotta voi varata lentoja, lippuja ja niin edelleen. En ikäihmisenä näe tehdä niitä älypuhelimella.”Reissaava muori

Eri säännöt?

”Naisilla saa olla täyteen pakattu lentolaukku ja vielä lisäksi jätesäkin kokoinen olkalaukku. Vain lentolaukku punnitaan. Käsi- tai olkalaukku on naisten etuoikeus. Minä olen mies ja minulta punnitaan aina lentolaukku sekä pieni olkalaukku (kuljetan siinä puhelimeni ja lääkkeeni sekä matkustusasiakirjat. ”matkustaja 66
Nainen kuljettaa matkatavaroita lentokentällä. ROOSA BRÖIJER

Vaihtolennolle ehtiminen huolestuttaa

”Suuri ongelma on viime aikoina ollut matkustajan kannalta, että ruumaan laitetut tavarat eivät tule perille asianmukaisesti. Siksi minä ja varmasti moni muukin haluaa ottaa sellaisen määrän tavaraa koneeseen sisälle mukaan, että pärjää, jos matkalaukut eivät tule samalla lennolla.”Realismia kehiinEräs vastaaja arveli, ettei tämän lentokentällä tekemät ostokset jatkossa enää mahdu käsimatkatavaroihin.Tyyne
Huolta herättää se, jos matkalaukkuaan joutuu odottamaan laskeutumisen jälkeen.

Käsimatkatavaroihin puuttuminen tervetullutta

”Ihanaa, vihdoinkin! Ärsyttää aina, kun se oma laukku lähtee ruumaan ihan sen takia, että suurimmalla osalla on matkalaukku, reppu, läppärilaukku ja vielä joku pikkupussukka. Olen superonnellinen tästä päätöksestä Finnairilla!”Maria”Erinomaista, että matkalaukun lisäksi nyyttikasan raijaaminen matkustamoon loppuu. (On viikonloppukassin kokoinen ”käsilaukku”, tietokonelaukku ja se nippanappa luvallisen matkustamokoon matkalaukku ja takki). Koneesta lähteminen on tosi hidasta, kun lähes kaikki kiskovat ja kasaavat kamppeitaan.”Lähde ILTALEHTI