Suomen Ilmailuliiton vuoden 2023 päälentonäytös pidetään viikonloppuna Turussa

Vinkki viikonlopuksi: Suomen Ilmailuliiton vuoden 2023 päälentonäytös Turussa 17.-18.6. Modernien suihkuhävittäjien jyrinää ja klassista taitolentoa. Ensimmäinen Ilmailuliiton päälentonäytös Naton jäsenmaana.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Lentonäytösohjelma on pääpiirtein sama sekä lauantaina 17.6. että sunnuntaina 18.6. Erona vain näytöksen aikana saapuvien  ja lähtevien muutaman reittilennon aikataulut ja mahdolliset sään muutokset.

Järjestäjänä on jälleen vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry, joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho. Lentonäytös järjestetään yhteistyössä Finavian Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa. Turun lentonäytös järjestetään neljän vuoden odotuksen jälkeen, edellinen näytös oli vuonna 2019.

Monipuolinen ohjelma

Turun taivaalla esiintyvät ilmailun monet eri lajit lennokeista hävittäjiin. Lentoesitysten lisäksi alueella on myös laaja maanäyttely Turun lentokentän asematasolla, jossa yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

Lentonäytösohjelma on todella näyttävä ja monipuolinen. Tässä muutama nosto näytösohjelmasta:

  1. De Havilland Vampire solo: Historiallinen Vampire oli Suomen Ilmavoimien ensimmäinen suihkuharjoituskone ja samalla ensimmäinen heittoistuimella varustettu konetyyppi. Vampire aloitti suihkukonekauden Suomessa jo 70 vuotta sitten, vuonna 1953. Turun näytöksessä lentää kaksipaikkainen Vampire T.55, joka rakennettiin lisenssillä Sveitsissä vuonna 1959.
  2. DC-3: DC Yhdistys ry:n ilmailun nostalgiaa huokuvan, 80-vuotiaan DC-3 -koneen (OH-LCH) saapuminen ja lentoonlähtö sekä esityslento.
  3. Esityslentoja helikoptereilla Suomen Rajavartiolaitoksen ja Maavoimien helikoptereilla.
  4. F-16 solo, Tanskan Ilmavoimat sekä Belgian Ilmavoimien erikoisväritetty F-16 -lentokone.
  5. Gripen solo, Ruotsin Ilmavoimat.
  6. F/A-18 Hornet solo, Sveitsin ilmavoimat sekä Suomen ilmavoimat.
  7. Saab Safir -ryhmä, Woikoski Safirs.

Valitettavasti eräs lentonäytökseen suunnitelluista kohokohdista, neljällä BAe Hawk -koneella lentävän Suomen Ilmavoimien Midnight Hawks -taitolentoryhmän esitys jää pois, koska Ilmavoimien Bae Hawk -suihkuharjoituskoneet asetettiin lentokieltoon 15. toukokuuta 2023 tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Lentokielto on voimassa toistaiseksi, ja onnettomuuden syyn selvitys jatkuu edelleen.

Monipuolisen maanäyttelyn päätähtenä on F-35: Suomen Ilmavoimien tuleva hävittäjätyyppi Lockheed Martin F-35A Lightning II on esillä maanäyttelyssä. Koneet saapuvat Turkuun Britanniasta RAF Lakenheathin tukikohdasta. F-35A koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, mutta ne eivät osallistu lento-ohjelmaan.

F-35A Turun lentonäytöksen maanäyttelyssä vuonna 2019

Viimeksi vuonna 2019

Ilmailuliiton päälentonäytös on järjestetty Turussa viimeksi vuonna 2019, jolloin Suomen ilmailuliitto vietti 100-vuotisjuhlavuottaan. Tuolloin taivaalla nähtiin erikoisvieraana muun muassa Finnairin Airbus A350 -laajarunkokone ja maanäyttelyssä Naton E-3A Sentry AWACS-tutkavalvontalentokone. Lento-ohjelmasta ja aikatauluista päivittyvä listaus löytyvät tapahtuman sivuilta.

Turku Airshow -lentonäytöksen lipunmyynti on avautunut Ticketmasterin kautta. Aikuisen päivälipun hinta on 33 euroa ja lasten päivälippu 19,50 euroa. Pysäköinti 9 euroa. Perheen päivälipun (2 aikuista + 2 lasta) hinta on 89 euroa.

Tarjolla on myös VIP-paketteja hintaan 154 euroa/henkilö. Siihen sisältyy ruoka ja yksi juoma. VIP-alueella on omat WC- ja ruokapalvelut. Parkkipaikka on VIP-teltan välittömässä läheisyydessä.

Lippuja voi ostaa Ticketmasterin verkkosivuilta. Lippujen ennakkomyynti loppuu 16.6.2023 klo 20:00. Tämän jälkeen lippuja voi edelleen ostaa verkosta mutta hinta nousee samaksi kuin portilta ostettaessa. Etukäteen ostettu lippu nopeuttaa sisäänpääsyä.

Hyvä tietää

Näytöksen pääpysäköintialueelle kulku on lentoaseman länsipuolelta Vahdontien (Rusko) kautta. Osoite on Härjänruopantie. Pohjoisesta ja Tampereen suunnalta tulevat ohjataan lentoaseman itäpuolelta sisääntulotien kautta pysäköintialueille. Invapysäköinti ja VIP-pysäköinti löytyvät puolestaan Lentoaseman länsipuolelta osoitteesta Siipitie 184. Lisätietoa ja kartat löytyvät tästä.

Bussilla numero 1 pääsee Turun keskustasta kätevästi Turun lentoaseman matkustajaterminaalin pysäkille, josta lyhyt viiden minuutin kävelymatka näytöksen pääportille. Turun keskustan ja lentoaseman välisen bussiyhteyden vuoroväliä on tihennetty. Tätä kokeiltiin jo vuoden 2019 näytöksessä. Sen ansiosta bussia käytti 8 000 ihmistä enemmän kuin normaaliliikenteessä olisi ollut matkustajia.

Tänä vuonna näytökseen odotetaan noin 16 000 ihmistä. Kokemusasiantuntijana voin todeta, että vuonna 2019 bussiliikenne toimi todella hyvin väenpaljoudesta huolimatta. Näytöksestä poistuttaessakin jonotusaika bussiin oli kohtuullinen. Turun seudun joukkoliikenteessä Fölissä käy lähimaksu. Lisätietoja ja reittiopas löytyy Fölin omilta sivuilta.

Naton E-3A Sentry AWACS-tutkavalvontakone Turku Airshow 2019

Muuta muistettavaa

Ruuhkan ja jonotuksen välttämiseksi kannattaa saapua ajoissa. Kuulosuojaimet kannattaa ottaa ehdottomasti mukaan! Kokoontaitettavat retkituolit on hyvä ottaa mukaan.

Lentonäytös alkaa jo klo 10.00 ja viimeinen lentonäytösosio alkaa lauantaina klo 17.24 ja sunnuntaina klo 17.32. Oleskeluaikaa lentonäytöksen aikana kertyy noin kahdeksan tuntia, joten retkituolit lisäävät mukavuutta ratkaisevasti!

Lemmikkieläimet on ehdottomasti jätettävä kotiin tai muuhun hoivaan. Lemmikit kärsivät lentonäytöksessä ajoittain kuuluvasta hävittäjälentokoneiden erittäin kovasta metelistä.

Caravelle pysyvästi näytteille Turun lentoasemalle

Historiallinen Caravelle III -suihkukone on esillä Turun lentoaseman länsipuolella, mutta ei varsinaisella lentonäytösalueella. Ilmailumuseoyhdistyksen Ruotsista ostama entinen SAS:n Sud Aviation SE210 Caravelle III (SE-DAF) on muunnettu Finnairin OH-LEA Sinilintu -koneeksi.

Lähde Moottori