Kevon luonnonpuisto siirtyi roskattomien kohteiden joukkoon

Omat roskat on syytä kantaa jatkossa itse pois Kevon luonnonpuistosta.

Minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös pois. Tämä periaate on nyt käytössä myös Kevolla. Kuva: Yle/Pirjo Koskinen
KAROLIINA KOTALA

Roska-astioita ei enää löydy Pohjois-Lapissa sijaitsevan Kevon luonnonpuiston taukopaikoilta. Toisin sanoen retkeilijöiden tulee huolehtia omien roskiensa toimittaminen pois luonnonpuistosta. Jätepisteet löytyvät Kevon reittien lähtöpisteistä Sulaojalta ja Kenesjärveltä.

Vastaava ohje on käytössä jo laajasti muissa Lapin retkeilykohteissa. Roska-astiattomista taukopaikoista on Metsähallituksen luontopalveluiden mukaan hyviä kokemuksia esimerkiksi Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston ja Sallan kansallispuistoissa. Myös Urho Kekkosen kansallispuistossa roska-astioita on poistettu kevään aikana tuvilta ja taukopaikoilta.

– Jätteiden kuljetuksiin liittyvä maastoliikenne rasittaa luontoa. Kuljetukset myös maksavat ja rahat ovat pois retkeilyrakenteiden ylläpidosta. Roskikset itsessään kannustavat ihmisiä jättämään jätteitä luonnonpuistoon retken aikana. Hieno asia on, että retkeilijämme arvostavat tunturiluontoa, kunnioituksen kautta roskattoman retkeilyn periaatteita on helppo toteuttaa, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluiden tiedotteessa.

Liikkuminen sallittu kesällä vain merkityillä reiteillä

Kevon luonnonpuistossa retkeilijälle tarjolla on kaksi merkittyä retkeilyreittiä. Kesäkaudella, torstaista alkaen, liikkuminen on sallittu vain merkittyjä reittejä pitkin. Rajoitusten tavoitteena on suojella Kevon kanjonia ja sitä ympäröivää herkkää tunturiluontoa.

Käyntejä Kevon luonnonpuistossa oli viime vuonna reilut 4 600. Koronavuonna 2021 käyntejä oli lähes 8 200. Keskimääräinen vierailun kesto luonnonpuistossa on neljä vuorokautta.

Lähde Yle