Leirimatkailukesästä odotetaan vilkasta – matkailuajoneuvokanta suurempi kuin koskaan

Leirintämatkailu pitää pintansa Suomen suosituimpana kesämatkailumuoto
Vuoden Caravan-alueiksi 2022 karavaanarit valitsivat Alavuden Tuurissa sijaitsevan Karavaanarialue Onnelan ja SF-Caravan Alatalon Kuopion Jännevirralta. Kaikilla maamme leirintäalueilla vietetään noin 3,5 miljoonaa yöpymisvuorokautta, joista 1,8 miljoonaa ulkoilulain mukaisilla alueilla. Kuvituskuva.
Janica Pörhönen

Kotimaan monipuoliset tapahtumat, luontoelämykset ja aktiviteetit houkuttelevat suomalaisia perheitä matkailemaan kotimaassa. Odotettavissa on vilkas matkailukesä. Kotimaanmatkailun voidaan katsoa palanneen pandemiaa edeltävälle tasolle, selviää CF Caravan ry:n tiedotteesta.

Leirintämatkailu ympärivuotisena ja muihin harrastuksiin, kuten luontoaktiviteetteihin ja liikuntaharrastuksiin helposti yhdistettävänä matkailumuotona kiinnostaa monia kohonneista kustannuksista huolimatta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuntuu automatkailijoilla polttoaineiden ja elinkustannusten nousuna sekä uusien ajoneuvojen heikkona saatavuutena ja komponenttipulana.

Matkailuajoneuvokanta on maassamme nyt suurempi kuin koskaan. Ensirekisteröintien määrä on heikosta saatavuudesta ja epävarmasta taloustilanteesta johtuen ollut laskussa, mutta käytettyjen matkailuajoneuvojen kauppa ja vuokraustoiminta tasoittavat tilannetta.

Matkailuajoneuvojen kokonaismäärä oli edellisvuoden lopussa 130 680 kappaletta. Matkailuvaunuja oli rekisterissä 65 862 ja matkailuautoja 64 818. Suomessa ensirekisteröitiin vuonna 2022 yhteensä 2 249 uutta matkailuajoneuvoa.

Uusia tehdasvalmisteisia matkailuautoja rekisteröitiin 1 119 kappaletta ja matkailuvaunuja 806 kappaletta. Uusien tehdasvalmisteisten autojen rekisteröinti väheni lähes puolella viime vuoteen verrattuna. Matkailuautojen rekisteröinnissä laskua oli puolestaan 23 prosenttia.

Leirintämatkailualan liikevaihto oli viime vuonna 235 miljoonaa euroa. Matkailijan päiväkohtainen rahankäyttö on 107 euroa per henkilö. Seurue käyttää yhtä leirintämatkaa kohden keskimäärin 700 euroa.

Lähde MT