Uusi hallitusohjelma on otettu vastaan matkailualalla tyrmistyneenä – Näkkäläjärvi: “Ainakaan Lapin matkailua edistävä tämä ei ole”

Matkailualalla pelätään, että uusi hallitusohjelma kurittaa toimialaa rajusti, kun hallitusohjelman kirjauksia aletaan panna toimeen.

Lapland Hotels on Suomen suurin yksityinen hotellitoimija. Ketjuun kuuluu 19 hotellia ja 9 800 ravintolapaikkaa ympäri Suomea. Kuvituskuva.
TIMO METSÄJOKI

– Tämä hallitusohjelma jää matkailuelinkeinon näkökulmasta negatiivisen puolelle ja kertoo todellisesta arvostuksesta matkailualaa kohtaan, suomii Lapland Hotels -ketjun toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Samoilla linjoilla on myös Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi, joka oli kevään eduskuntavaaleissa ehdolla SDP:n riveissä.

Mikkel Näkkäläjärvi kuvassa vihreä puutarha takanaan.
Jos jotain, niin ainakaan Lapin matkailua edistävä hallitusohjelma tämä ei ole, sanoo Mikkel Näkkäläjärvi. Kuva: SDP

Työnantaja- ja työntekijäpuolella närää herättävät hallitusohjelmassa olevat maininnat arvonlisäveron korotuksesta ja työsopimuksista.

Arvonlisäveron korotus iskee kipeästi koko toimialaan

Kaikkein ongelmallisimpana linjauksena Vuorentausta ja Näkkäläjärvi näkevät arvonlisäveron noston neljällä prosenttiyksiköllä. Tämä iskee heidän mukaansa muun muassa majoitukseen, ohjelmapalveluihin sekä hiihtokeskuksiin.

– Koko valtakunnan tasolla hotellien liikevoittoprosentti oli vuonna 2019 noin kuuden prosentin luokkaa. Tilanne on tällä hetkellä huonompi kuin tuolloin, Vuorentausta sanoo.

Hänen mukaansa arvonlisäveron nosto kompensoidaan korottamalla hintoja. Hinnankorotukset taas vaikuttavat kysyntään.

Lapland Hotels -ketjussa toivotaan, että jos arvonlisäveron nosto tulee, niin se tulisi voimaan aikaisintaan vuoden 2025 alusta, koska ensi kauden sopimukset on tehty vanhan tason mukaisesti.

– Jos tämä joskus menee läpi, niin tässä on pakko olla riittävä siirtymäaika, muutoin tämä menee suoraan yritysten katteesta.

Työttömyysturvan suojaosan poisto iskee sesonkityöhön

Hallituspuolueet ovat sopineet myös työttömyysturvan 300 euron suojaosan poistosta, jota Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta pitää huonona asiana matkailualalle.

– Suojaosan poistaminen pahentaa kannustinloukkuja ainakin pieneltä osin, koska matkailu on luonteenomaisesti osa-aikatyötä.

Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön voi ansaita ilman että tulo vähentää työttömyysetuutta. Suojaosa on nykyisellään tarjonnut kannustimen tehdä osa-aika tai pätkätöitä.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuodentausta hymyilee kameralle, taustalla mökki.
Suojaosan poisto vaikuttaa varmasti, kun tarjoamme satunnaista osa-aikatyötä, Ari Vuorentausta sanoo. Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Sairaussakko ja potkulaki saavat tyrmäyksen

Matkailualalla on huolestuttu myös hallituksen aikeista vaikeuttaa maassa olemista, kun alalla podetaan työvoimapulaa.

– Yrityksillä on jo nyt vaikeuksista rekrytoida. Kun maassa olemista vaikeutetaan entisestään, se ei ainakaan tuo ratkaisuja työvoimapulaan, toteaa Mikkel Näkkäläjärvi.

Hänen mukaansa työntekijöiden näkökulmasta ongelmia aiheuttavat myös palkaton ensimmäinen sairauslomapäivä sekä irtisanomissuojan heikennys, kun potkujen syyksi riittää niin sanottu asiallinen syy.

Myös vuoden määräaikaisten työsopimusten perusteettomuutta Näkkäläjärvi pitää huonona.

– Käytännössä tämä tarkoittaa ihmisille vain erittäin pitkää koeaikaa.

Työperusteisen oleskeluluvan uudistus tuo haasteita

Jatkossa työperusteinen oleskelulupa raukeaa, mikäli ihminen ei yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen onnistu löytämään töitä.

– Sesonkiluontoisella matkailualalla tämä luo aivan varmasti haasteita, Näkkäläjärvi kertoo.

Lapland Hotelsissa sesonkityöntekijöiden työsuhteet ovat lähtökohtaisesti muutaman kuukauden mittaisia, sanoo toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Osa konsernin työntekijöistä tulee lähialueilta ja he saattavat olla kesän töissä jossain muualla, kunnes taas palaavat takaisin.

– Helposti noin 50 prosenttia on vaihtuvia työntekijöitä.

Ylläksen Lapland Hotels Saaga.
Lapland Hotelsissa EU:n ulkopuolisten työntekijöiden osuus on kasvanut selkeästi vuosien mittaan. Kuvan hotelli on Ylläksellä. 

Viime kaudella konsernin kansainvälisistä työntekijöistä jo 15 prosenttia tuli EU:n ulkopuolelta. Vuorentausta uskoo luvun jatkossa vain kasvavan.

– EU:n sisältä ei yksinkertaisesti enää löydetä riittävästi työvoimaa, Vuorentasta sanoo.

Kun Näkkäläjärveltä kysyy hallitusohjelman positiivisista vaikutuksista matkailualaan, hän miettii hetken.

– Matkailun kehittäminen mainitaan kyllä hallitusohjelmassa, mutta se on kirjattu aika ympäripyöreästi ja muutamalla rivillä. Heikennykset ovat hyvin konkreettisia, mutta kehitystyö on hyvin epämääräistä.

Lähde Yle