EU aiheutti puhelinvalmistajille järkyttävän päänsäryn – Ilouutinen kuluttajille

EU:n uusi linjaus pakottaa puhelinvalmistajat takaisin suunnittelupöydän ääreen.Vaikea urakka. Puhelimen akun vaihtaminen vaatii erityisiä työkaluja sekä runsaasti osaamista. EU haluaa repiä nämä muurit alas.EU on käsitellyt ja hyväksynyt uudet säännökset, jotka koskevat EU:ssa myytävien ladattavien akkujen suunnittelua, valmistamista ja kierrätystä.PC Mag kertoo, että uusien sääntöjen mukaan kaikilla kevyillä sähköajoneuvoilla, kuten sähköskoottereilla, sekä teolliseen käyttöön tarkoitetuilla ladattavilla akuilla on jatkossa oltava pakollinen hiilijalanjälkitodistus, digitaalinen passi sekä oikeanmukaiset merkinnät.Kannettavia, kuten tablettien, kameroiden ja kännyköiden akkuja koskee uusi sääntö: käyttäjien on voitava helposti poistaa ja vaihtaa laitteessa oleva akku.Tämä tulee tuottamaan laitevalmistajille merkittävää päänvaivaa ja suunnitteluratkaisujen uusiksi vetämistä, sillä useimmat kännykkä- ja tablettivalmistajat sulkevat akun visusti laitteen sisään. Tämän johdosta akkujen turvallinen vaihtaminen vaatii erityistyökaluja sekä tietoa laitteen rakenteesta.Laitevalmistajat perustelevat akkujen erittäin vaivalloista vaihtourakkaa muun muassa sillä, että liikkuvat osat, kuten vaihdettava akku, lisäävät särkymismahdollisuuksia, jos ja kun laite putoaa käsistä.Pahat kielet tosin väittävät, että akkujen vaihtamisen vaivalloisuudella pyritään ohjaamaan käyttäjät virallisten ja varsin kalliiden huoltopalveluiden pariin, jolloin valmistaja pääsee rahastamaan käyttäjää vielä sitäkin kautta.Ihan saman tien ei valmistajien tarvitse kuitenkaan toimintaansa muuttaa. Android Authorityn mukaan uusi laki astuu voimaan vasta alkuvuonna 2027, ja EU saattaa myös lykätä sen toimeenpanoa, jos laitevalmistajilla on vaikeuksia toteuttaa tarvittavia muutoksia.Uudet säännöt myös asettavat kireät tavoitteet sille, miten vanhoista akuista kerätään jätettä ja uudelleenkäytettäviä materiaaleja. Tavoitteita nostetaan vuosittain, kunnes vuoteen 2031 mennessä 61 prosenttia jätteestä ja 95 prosenttia vanhoista materiaaleista pitää saada talteen.Uudet säännöt hyväksyttiin äänivyöryllä. Parlamentissa 587 edustajaa äänesti puolesta ja vain yhdeksän äänesti vastaan. 20 edustajaa pidättäytyi äänestämästä.Lähde TE