Näin tunnistat varastetun pyörän myynti-ilmoituksen

Tästä jutusta löydät kymmenkunta ohjetta varastetun pyörän bongaamiseen kauppapaikoilta.Rikottu pyörä. Kuvituskuva. ANNA JOUSILAHTIOnni KalinTälläkin hetkellä esimerkiksi Tori.fi sivustolta löytyy polkupyörä -hakusanalla lähes 5 000 kohdetta. On mahdotonta tietää tarkkaan, kuinka suuri osa myytävistä pyöristä on varastettu, mutta joukkoon mahtuu eittämättä useampi, sillä lähes joka kolmas suomalainen on joskus ollut pyörävarkauden uhri.Käytettyjen pyörien markkinoilla shoppailevan kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa osta varastettua pyörää.– Jos joskus todetaan, että ostamasi pyörä on varastettu, menetät sen ilman mitään korvausta, koska se palautuu aina oikealle omistajalle, kertoo Helsingin poliisin rikoskomisario Outi Petersohn-Järvinen.Netin kauppapaikoilla pyörivien kannattaa opetella kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin välttääkseen varastetun pyörän ostamisen.

Liian hyvä ollakseen totta

Rikoskomisario Petersohn-Järvisen ensimmäinen ja tärkein vinkki on, että ostajan tulisi kiinnittää huomiota pyörän hintaan.– Jos joku myy hienoa kolmen tonnin fillaria viidelläkymmenellä eurolla niin hälytyskellojen pitäisi soida.Jos ei ole itse perillä pyörien hintatilanteesta, voi myyjältä kysyä myös perusteluja hinnalle. Mistä se koostuu ja miksi?Hyvä tapa on myös kysellä pyörän paperien perään. Löytyykö myyjältä ostokuittia tai huoltopapereita?– Aina voi kysyä, että miksi pyörä on myynnissä. Mutta rosvot eivät tietenkään puhu totta, sanoo Petersohn-Järvinen.Monissa pyörissä on myös runkoihin asennettuja lukkoja. Tuntokarvojen tulisi nousta pystyyn, jos avaimet puuttuu tai lukkoa on pahoinpidelty. Varsinkin viilattu runkonumero on epäilyttävä merkki.Varastetut pyörät ovat Petersohn-Järvisen mukaan monesti myös ”tuunattuja”. Varkaat saattavat pölliä pelkän pyörän rungon ja asentaa jälkikäteen muut osat.

Salapoliisityö kannattaa

Kauppatavaran lisäksi Petersohn-Järvinen suosittelee kiinnittämään huomiota myyjiin itseensä. Vaikuttaako myyjä luotettavalta? Missä pyörää myydään? Missä kaupat halutaan tehdä? Epärehellinen myyjä ei usein halua tehdä kauppoja kotinsa lähellä.– Joku minun ikäinen kukkahattutäti tuskin myy pöllittyä pyörää, sanoo Petersohn-Järvinen.Epäilysten tulisi myös herätä, jos myyjä ei halua kertoa itsestään mitään muuta kuin korkeintaan etunimensä.Myyntisivuistoilla on yleensä mahdollista tutustua myyjän profiiliin. Petersohn-Järvinen kannustaa selaamaan esimerkiksi myyjän myyntihistoriaa ja tällä hetkellä myynnissä olevia tavaroita.– Perheenisällä voi olla myynnissä mitä vaan, mutta tuskin on kymmeniä polkupyöriä, sanoo Petersohn-JärvinenLähde ILTALEHTI.