Matkavinkki: Loviisan Asuntomessut Kuningattarenrannassa 7.7. – 6.8.2023

Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan Kuningattarenrannassa 7.7. – 6.8.2023.

Kuningattarenrannan asuntomessualue on Loviisanlahden itäiselle rannalle rakentuva uusi, merellinen asuinalue, jossa myös omarantaisia omakotitaloja. Messualue on lähellä kaupungin keskustaa, historiallisen linnoitusalueen tuntumassa meren rannassa. Asuntomessujen eteläosan pientaloalueelle on matkaa Loviisan linja-auto-asemalta 1,3 kilometriä ja keskustasta puolitoista kilometriä.

Ensimmäiset Asuntomessut järjestettiin Tuusulassa vuonna 1970. Tällöin toiminta-ajatuksena oli lisätä asuntotietoutta sekä parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua. Siitä lähtien messuja on järjestetty lähes vuosittain ja joinain vuosina jopa useammat.

Nyt vuonna 2023 ollaan edelleen monelta osin samojen teemojen äärellä: asuntomessut haluaa edelleen edistää hyvää asumista, erityisesti sen kestävyyttä.

Asuntomessut 2023 Loviisan Kuningattarenrannassa

Loviisan asuntomessut ovat avoinna heinäkuun 7. päivästä alkaen päivittäin aina elokuun 6. päivään asti.

Messujen teemana on: Tänä päivänä koti on enemmän kuin pelkkä asumus. Koti voi olla niin etätyöpiste kuin yritystoiminnan kotipaikka tai lomakeidas, jolloin mökkiä ei enää tarvita. Kuningattarenrannan talojen elinkaari ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Tilat on suunniteltu muuntuviksi erilaisiin elämäntilanteisiin. Muutama omakotitalo on omarantaisella tontilla.

Harvinaista on, että pientalopainotteinen asuntomessualue on meren rannalla leppoisan lyhyen kävely- ja pyöräilymatkan päässä kaupungin keskustasta ja sen palveluista. Tämä on 15 000 asukkaan pikkukaupungin suuri etu!

Messuilla on nähtävänä kaikkiaan 25 kohdetta, joista 17 on omakotitaloja, lisäksi erikoisuutena yksi kelluva talo. Omakotitalojen ohella on nähtävänä kaksi kerrostalohuoneistoa, kaksi paritalohuoneistoa sekä kaksi rivitalohuoneistoa. Yksi kohde on 44-neliöinen minitalo.

Vinkkinä niille, jotka haluavat katsoa kaikki messukohteet: Messuille kannattaa saapua mieluiten arkipäivisin heti messujen avauduttua klo 10.00 ja kiertää talot messureittiä vastaan aloittaen suurimmasta messukohteen numerosta. Siten pystyy katsomaan ensimmäiset kymmenkunta kohdetta ilman ruuhkaa. Myöhemmin saapuva joutuu todennäköisesti ruuhkaan ja jonottamaan suosituimpiin messukohteisiin.

Messuille voi saapua myös veneellä

Messuilla on asuntojen lisäksi muutakin nähtävää ja ohjelmaa, kuten esimerkiksi Vene- ja vapaa-ajan näyttely.

– Merellisenä kaupunkina Loviisa ja erityisesti Kuningattarenrannan asuntomessualue tarjoaa loistavat puitteet venenäyttelylle. Veneet sijoitetaan ympärikäveltävään laituriin, joten veneisiin tutustuminen onnistuu helposti muun messukiertämisen ohessa, kertoo venenäyttelyn järjestelyistä vastaava Tuomas Levanto.

Messuille voi saapua myös veneellä. Vierasvenesatama on lyhyen kävelymatkan päässä merenlahden vastarannassa Laivasillan alueella, josta messualueelle pääsee kätevästi Loviisanlahden ylitse uutta kelluvaa kävelysiltaa pitkin.

Torstai-iltaisin asuntomessuilla on pidennetty aukiolo ja elävää musiikkia. Artistivieraat ovat Pete Parkkonen 13.7., Ressu Redford 20.7., BESS 27.7. ja Teflon Brothers 3.8..

Loviisan asuntomessualueen parhaita piirteitä ovat merimaisema, luonto, keskustan läheisyys sekä alueen luoteisosassa suuri rantapuisto, jossa esteetön ”pitkospuu”-tyyppinen kävelytie läpi rantaruovikon. Lisäksi alueen pohjoisosan vehreä puisto lisää alueen viihtyisyyttä.

Asuinalueen eräänä suurena vetovoimatekijänä on itäisen ja läntisen rannan yhdistävä kelluva kevyen liikenteen silta Loviisanlahden ylitse. Kelluva silta lyhentää kävelymatkaa keskustaan sekä kauniiden suola-aittojen Laivasillalle ja siitä edelleen idylliseen vanhaan kaupunkiin ja aina Myllyharjun luontopolulle asti.

Sen korkeimmalla kohdalla Kukkukiven laella on arkkitehti K. Hjeltin suunnittelema jugendtyylinen ja valurautainen näkötorni vuodelta 1906. Punaiseksi maalattu söpö näkötorni on tutustumisen arvoinen ja sieltä on laajat näkymät merelle ja kaupunkiin.

Asuntomessualueelta avautuvat upeat näkymät vastarannalle historialliseen, 1700-luvulta peräisin olevaan idylliseen vanhaankaupunkiin eli alakaupunkiin, jossa runsaasti idyllisiä puutaloja.

Loviisa – viehättävä pikkukaupunki

Loviisa on viehättävä pikkukaupunki lukuisine nähtävyyksineen: idyllisen alakaupungin lisäksi esimerkiksi historiallinen linnoitusalue keskustan tuntumassa ja sieltä lähtevä kaunis, Ehrensvärdin luontopolku, joka on myös historiallisesti mielenkiintoinen.

Kahden kilometrin mittaisella polulla voi paitsi ihastella luontoa myös tutustua linnoitusrakentamisen eri vaiheisiin. Lähellä lyhyen merimatkan päässä on myös historiallinen ja komea Svartholman linnoitus. Laivasillan satamasta pääsee laivalla Svartholmaan.

Asuntomessujen oheiskohteena toimivat Sibeliustalo kaupungin keskustassa ja Strömforsin ruukkialue Ruotsinpyhtäällä.

Aukioloajat, saapuminen, liput, pysäköinti, virtuaaliset asuntomessut

Loviisan asuntomessut Kuningattarenrannassa ovat avoinna 7.7. – 6.8.2023. Tapahtuma on avoinna päivittäin klo 10.00-18.00. Poikkeuksia muodostavat avajaispäivänä 7.7., jolloin tapahtuma on avoinna klo 13.00 alkaen ja VIP-lipulla klo 10.00 alkaen.

Lisäksi messualueella järjestetään joka torstai artisti-ilta, jolloin messukodit ovat avoinna klo 20 saakka. Keikat alkavat torstaisin klo 19 ja loppuvat noin klo 20, messualue sulkeutuu näinä iltoina klo 20.30. Artisti-illan ohjelma sisältyy messulipun hintaan.

Saapuminen

Mikäli saavut omalla autolla, aseta navigaattoriin osoitteeksi Johtajantie 2, Loviisa, ja seuraa parkkialueen opasteita. Muista ostaa myös pysäköintilippu ennakkoon verkkokaupasta (ennakkoon 11 euroa, paikan päällä 15 euroa). Pysäköintilippu sisältää ilmaisen bussikuljetuksen parkkialueelta messuportille, lähdöt päivittäin alkaen klo 9.30. Pysäköintialue sulkeutuu klo 21 (torstaisin 21.30).

Moottoripyörät pysäköidään autojen kanssa samaan messuparkkiin (Johtajantie 2). Moottoripyörillä, mopoilla, mopoautoilla, mönkijöillä ja traktorimönkijöillä on sama parkkimaksu kuin autoilla. Pysäköintialueelta on maksuton non-stop-bussikuljetus alueelle.

Invaparkki (ilmainen) sijaitsee osoitteessa Saaristotie 1, Loviisa. Saaristotie 1 on oikea osoite myös takseille.

Polkupyöräparkki löytyy messuporttien läheisyydestä. Pyöräparkkiin tuleva voi seurata pyöräparkkiopasteita katujen varrella. Myös sähköpotkulaudat voi kuuluvat pyöräparkkiin, joka on ilmainen.

Loviisaan on helppo tulla omalla veneellä. Vierasvenesatama Laivasilta sijaitsee Loviisanlahden pohjukassa, Asuntomessualueen vastarannalla (60° 27,2’ N/ 26° 14,2’ E). Messuille on vierasvenesatamasta lyhyt kävelymatka kelluvaa Kruunusiltaa pitkin. Sillan kautta tuleville ei ole lipunmyyntiä, joten messuliput on hankittava etukäteen verkkokaupasta. Messujen pääportti on vajaan kilometrin päässä Loviisan linja-autoasemasta.

Liput

Liput voit ostaa verkkokaupasta tai messuportilta. Liput myydään päiväkohtaisesti. Kaikki verkkokaupasta ostetut liput sisältävät pääsykoodin virtuaalisille Asuntomessuille sekä Asuntomessut-mobiilisovellukseen, joissa pääsee tutustumaan messukoteihin jo ennen messuvierailua. Verkkokaupasta ostettu lippu ja pysäköinti on myös edullisempi kuin portilta ostettu lippu tai parkkipaikalta ostettu pysäköinti.

Lippujen hinnat ovat aikuisilta ennakkoon 30 euroa, portilla 33 euroa, alle 12-vuotiaat pääsevät tapahtumaan maksutta sisään maksavan aikuisen seurassa. Erityisryhmät, kuten eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja invalidit 18 euroa, portilla 20 euroa, nuoriso (12–17-vuotiaat) ja opiskelijat 11 euroa, portilla 12 euroa, iltapäivän tärppilippu klo 15–18, ei voimassa torstaisin, 23 euroa, 26 euroa portilla.

Uutuutena saatavilla myös VIP-lippu avajaisiin, joka sisältää avajaisohjelman ja lisäetuja avajaispäivänä heti klo 10.00. Koko messualue on varattu tällöin vain avajaisvieraille klo 13.00 saakka. VIP-lippu on voimassa koko avajaispäivän aina klo 18.00 saakka. VIP-lipun hinta 95 euroa, portilla 99 euroa. VIP-lippuun sisältyy: sisäänpääsy avajaispäivänä klo 10 alkaen, pysäköinti, viralliset messuluettelot (Deko ja TM Rakennusmaailma), Buffet-lounas messuravintolassa ja avajaisohjelma.

Seuraavat asuntomessut vasta vuonna 2025

Asuntomessuja on useiden vuosikymmenten ajan järjestetty vuosittain, mutta ennakkotiedoista poiketen ensi vuonna asuntomessuja ei järjestetä, koska Keravan kaupunki vetäytyi asuntomessuhankkeesta. Asuntomessuja ei siis järjestetä Keravan Kivisillan alueella vuonna 2024.

Lähde; MOOTTORI