Helsinkiläinen, näin korkealle mökkisähkösi hinta pomppaa pian – yksi sähköyhtiö korottaa ensi viikolla hintojaan roimasti

Moni helsinkiläinen herää kesämökillään ensi tiistaina tavallista kalliimman sähkön aikaan. Syynä ovat Carunan hinnankorotukset.

Sähköverkkoyhtiö Caruna tekee elokuun alussa sähkön siirtohintaan roimat korotukset. Edellisen kerran Caruna nosti hintojaan tammikuussa. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tällä kertaa korotus koskee Caruna Oy:tä, joka toimii haja-asutusalueella, muun muassa Länsi- ja Keski-Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Porin seudulla, Etelä-Pohjanmaalla sekä Koillismaalla. Tällä kertaa korotukset eivät koske Caruna Espoota, jonka toimialueeseen kuuluvat Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Joensuu.

Carunan arvion mukaan nyt tehtävä korotus nostaa kustannuksia asumismuodosta riippuen puolesta eurosta lähes viiteen euroon kuukaudessa.

Carunan mukaan keskimääräinen korotus on 3,9 prosenttia, mutta verottomat hinnat nousevat keskimäärin 5 prosenttia.

Kerrostaloasujan hinta nousee keskimäärin 1,08 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 2 000 kilowattituntia. Omakoti- tai rivitalossa asuvan hinta nousee keskimäärin 2,45 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 5 000 kilowattituntia.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan hinta nousee keskimäärin 4,63 euroa kuukaudessa, kun vuosikulutus on 18 000 kilowattituntia.

– Yhteensä kahdessa osassa toteutettu ja sähkömarkkinalain hintakattosäädösten mukainen 12 kuukauden keskimääräinen korotus on noin 5,6 prosenttia, kertoo Carunan talous- ja varatoimitusjohtaja Noora Neilimo-Kontio tiedotteessa.

Carunan sähkönsiirtohinta on nyt koko maan sähköyhtiöistä kahdeksanneksi korkein. Tämä tulos saadaan, kun malliesimerkkinä on sähkökiukaalla varustettu pientalo, jossa ei ole sähkölämmitystä ja jossa käytetään sähköä vuodessa 5 000 kilowattituntia.

Jos taas vastaavassa kohteessa on sähkölämmitys ja sähköä kuluu 18 000 kilowattituntia vuodessa, silloin Caruna on maan kuudenneksi kallein sähköyhtiö siirtohintojen mukaan laskettuna. Lähde: Helsingin Uutiset