Lähtölaskenta Qstock-festariin on alkanut – yksi suurimmista jännitystekijöistä liittyy säähän, jota järjestäjät seuraavat tunnin välein

Vierailimme Oulun Kuusisaaressa, johon on rakentumassa Pohjois-Suomen suurin festari, Qstock.

Qstockin toimitusjohtaja Jouni Loponen ja markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Binta Jabbi.
Vaikka töitä riittää, hommia ei paineta kellon ympäri, sillä lepo ja työturvallisuus ovat näissä hommissa tärkeitä. Qstockin toimitusjohtaja Jouni Loposen sekä markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Binta Jabbin taakse on rakentumassa päälava. Kuva: Rami Moilanen / Yle
EMILIA PAKKALA

Viikonloppuna Oulussa järjestettävä Qstock-festivaali rakentuu vauhdilla Kuusisaareen.

Tapahtuman järjestämisessä ja rakentamisessa on mukana toista tuhatta ihmistä.

Aluetta alettiin rakentaa viime viikon perjantaina, kertoo Qstockin toimitusjohtaja Jouni Loponen. Loposen mukaan touhua riittää, mutta hommia ei kuitenkaan paiskita yötä päivää, vaikkakin päivät saattavat venyä.

Festivaalin loppusuoralla eniten päänvaivaa aiheuttavat seikat, joihin järjestäjän on hankala vaikuttaa: sää ja mahdolliset artistiperuuntumiset.

– Toivotaan, ettei artistiperuuntumisia tulisi tänä vuonna. On tympeä tuottaa pettymys asiakkaille, jotka ovat tulleet kyseistä artistia katsomaan.

Myös säätä seurataan tunnin välein. Tällä hetkellä perjantain sääennuste näyttää lähes koko päivälle kevyttä sadetta, lauantaina sateelta saatetaan välttyä.

– Jospa pääsisimme suurimman sadekuuron alta pois ja aurinko paistaisi.

Varoituskyltti, jossa lukee: rakennamme festivaalia, varothan työkoneita.
Työkoneet vievät tavaraa päälavan rakennusta varten.
Qstockin päälavan rakenteita.
Työkoneet auttavat päälavan rakentamisessa.

Pääesiintyjiä saatetaan jahdata vuosia

Kaikkiaan Qstockissa kuullaan tänä vuonna yli 70 esiintyjää. Perjantain pääesiintyjä on yhdysvaltalainen metalliyhtye Megadeth, lauantain brittipoppari Ellie Goulding.

Loposen mukaan artistien ja ohjelmistojen luominen on pitkäjänteistä työtä. Pääartisteja saatetaan jahdata vuosia, jotta heidät saataisiin esiintymään Ouluun.

Entä pyrkiikö Qstock saamaan pääesiintyjiksi ei niin ajankohtaisia, mutta ehkä jollain tavalla nostalgisia artisteja, Jouni Loponen?

– Jokaisella asiakkaalla on varmasti oma mielipide pääesiintyjistä ja niin kuuluukin olla. Oulu ei ole aivan parhaalla sijainnilla artistien saatavuuden kannalta. Ihan kaikkeen meillä ei rahkeet riitä, tai sitten artistien kiertueaikataulut eivät sovi meille. Pääartistien kasaamisessa on aika monta haastetta, hän toteaa.

Tämän vuoden ohjelmistoon ollaan kuitenkin Loposen mukaan tyytyväisiä, sillä mukaan on saatu laaja kattaus esiintyjiä.

Sirkusteltta ulkoa kuvattuna.
Keskeneräinen sirkusteltta sisältä kuvattuna.

Fokus on tulevassa viikonlopussa, syksymmällä pohditaan tulevaa

Tänä vuonna liput Qstockiin myytiin ennätysajassa loppuun, jo ennen juhannusta. Festareille odotetaan 40 000:ta kävijää.

– Fokus on nyt tässä viikonlopussa. Syksymmällä käymme purkupalavereita ja mietimme kehitysmahdollisuuksia ja sitä, onko mahdollisuutta laajentaa tai tuleeko lisäfestivaalipäiviä.

Loposen mukaan ei ole poissuljettua, että tulevaisuudessa myös sunnuntai saattaisi olla festivaalipäivä.

– Se on hyvä vaihtoehto, sillä onhan se hyvä festaripäivä muillakin festivaaleilla. Mutta tulevien suunnitelmien aika on myöhemmin syksyllä.

Entinen Kaleva-lava on nyt Samsung-lava.
Ennen Kaleva-lavana tunnettu lava on nyt Samsung-lava. Tämän lavan backstagea on Jouni Loposen mukaan kehuttu erityisen kauniiksi. Esiintyjät ovat saattaneet pulahtaa jopa uimaan. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Uutta on luvassa tällekin vuodelle, sillä nyt juhlitaan Qstockin 20-vuotista taivalta. Uutuutena tullaan näkemään dj-vetoista musiikkia tarjoileva alue NMKY-talon lähettyvillä.

Lisäksi tänä vuonna on panostettu oheisohjelmaan. Alueella nähdään muun muassa tuli- ja sirkustaiteilijaa, improryhmää ja samba-karnevaalit, kertoo Qstockin markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Binta Jabbi.

Oulu 2026 -lava on siirretty tänä vuonna Linnansaareen, jossa esiintyy oululaisia artisteja torstai-illasta alkaen. Tälle alueelle on vapaa pääsy.Lähde:Yle