Alina, 27, on budjettimatkailun konkari – kertoo nyt, missä ei kannata yöpyä, jos on yksin reissussa

Alina Rautava, 27, on matkustanut noin 15 kertaa yksin ulkomaille. Nyt hän kertoo, miten reissaaminen onnistuu pienelläkin budjetilla.

Alina pyrkii säästämään matkustamisessa käyttämällä edullisia vaihtoehtoja.

KOHTA täytyy syödä lentolippuja lounaaksi, kun kaikki rahat ovat menneet niihin.”

Näin Alina Rautava, 27, vitsailee Tiktokissa julkaisemallaan videolla. Videolla näkyvät Alinan viime kuukausien matkojen lentoliput kohteineen: Düsselfdorf, Ljubljana, Rooma…

Alina matkustaa useimmiten yksin. Tähän mennessä hän on reissannut ulkomaille yksin noin 15 kertaa. Lisää on luvassa, sillä loppuvuodelle on suunniteltuna vielä kolme soolomatkaa.

Alina pyrkii matkustamaan ulkomaille miltei joka toinen kuukausi.

– Jos olen ollut Suomessa yli kuukauden, tulen hieman levottomaksi, hän kertoo.

Seuraava matkakohde on Berliini. Siellä Alina aikoo yöpyä Facebookin asuntovaihtoryhmästä löytyneen berliiniläisen asunnossa. Sillä välin berliiniläismatkailija saa yöpyä Alinan asunnossa Helsingissä.

– Meillä on tällainen house swap -järjestelmä käynnissä.

Edullisestikin pääsee

Asunnonvaihto on yksi monista keinoista, joiden avulla Alina pyrkii säästämään matkoillaan.

Hän nimeää hyviksi säästökeinoiksi hostelleissa asumisen, busseilla ja junilla matkustamisen sekä paikallisen katuruuan ostamisen. Hostellit voivat olla satoja euroja halvempia kuin hotellit, ja bussimatkat Keski-Euroopan sisällä ovat useimmiten edullisempia kuin suorat lennot.

”Kaikki ylimääräinen menee oikeastaan matkoihin.”

Lisäksi Alina pyrkii valitsemaan edullisia matkakohteita. Balkanin alueella ja Itä-Euroopassa matkailu käy paljon halvemmaksi kuin Euroopan suurkaupungeissa tai mantereen ulkopuolella reissaaminen.

Penninvenytyksestä huolimatta matkustaminen vie ison siivun Alinan tuloista. Hänellä on erillinen säästötili matkoja varten, ja esimerkiksi jokaisesta korttimaksusta menee tilille automaattisesti muutama euro.

– Kaikki ylimääräinen menee oikeastaan matkoihin.

Suurin kustannus on lentäminen.

– Menopaluu-lennoista Euroopan sisällä maksan yleensä maksimissaan noin 300 euroa, Alina kertoo.

Alinasta on harmillista, että Suomesta ei voi matkustaa kovin helposti lentämättä. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Esimerkiksi saksalainen Flixbus on juuri perustanut Suomeen bussilinjan, joka vie matkustajia Vaasasta Varsovaan asti. Matka maksaa yleensä alle sata euroa ja kestää yli 20 tuntia.

– Joitakin inhottaa tuo tuntimäärä, mutta mielestäni se on osa sitä kokemusta.

Ensimmäinen sooloreissu on vaikein

Alinan soolomatkailu alkoi vuoden 2022 alussa, kun australialainen pop-rockyhtye 5 Seconds of Summer saapui Eurooppaan kiertueelle. Bändiä jo pitkään fanittanut Alina halusi matkustaa katsomaan keikkaa, mutta kukaan hänen kavereistaan ei ollut bändin fani.

Kun seuralaista ei löytynyt, Alina päätti matkustaa Brysseliin yksin, vaikka matka jännittikin. Ensimmäinen yksin tehty matka onkin Alinan mukaan aina haastavin.

– Vaikeinta on ensimmäisen soololentolipun varaaminen, hän toteaa.

Soolomatkailu vei Alinan mukanaan. Yksin matkustamisen tuoma vapaus ja mahdollisuudet lumosivat hänet.

– Kun matkustaa kaverin kanssa, joutuu tekemään kompromisseja eikä oikein pääse tutustumaan uusiin ihmisiin.

Alina viettää joskus kuukausiakin ulkomailla.

Alina viettää joskus kuukausiakin ulkomailla. 

Tapahtumajärjestäjänä työskentelevä Alina kykenee matkustamaan kokopäivätöidensä ohessa. Yleensä hän pyytää töistä pitkän viikonlopun vapaaksi matkaa varten.

Lisäksi Alinan työpaikka sallii kolmen kuukauden verran etätöitä ulkomailta vuodessa, mikä mahdollistaa pidemmät reissut. Viime syksynä Alina vietti kaksi kuukautta Sisiliassa etätöitä tehden.

– Olen aika etuoikeutetussa asemassa, kun saan olla unelmaduunissani ja matkustaa.

Luultua turvallisempaa

Alinan mukaan monilla on väärinkäsityksiä soolomatkustamisesta. Yleisin niistä liittyy turvallisuuteen: etenkin naisten soolomatkustamista saatetaan pitää vaarallisena touhuna.

– Tosiasiassa soolomatkailu on turvallista, kunhan pitää maalaisjärjen mielessä eikä liiku humalassa pimeillä kujilla.

Alina vinkkaa, että soolomatkustajan kannattaa vältellä yöpymistä rautatieasemien lähialueilla ja pysytellä turistialueiden lähettyvillä. Kaupunkien alueiden turvallisuus selviää parhaiten googlettamalla.

”Levitin tavarani kaikkialle hostellihuoneessa ja kerroin ihan kaikille, että olin ensimmäistä kertaa yksin ulkomailla.”

Hostellit ovat Alinan mukaan suurimmaksi osaksi turvallisia, mutta oma lukko kannattaa aina olla mukana. Vain naisille tarkoitettuja hostelleja voi myös kokeilla.

– Hostelleihin saattaa liittyä negatiivisia mielikuvia, vaikka ne ovat oikeasti ihan parhaita.

Alina kertoo olevansa nykyään mahdollisimman varovainen soolomatkoillaan, mutta ensimmäisellään matkallaan hän teki ”kaikki virheet, joita voi edes tehdä”.

– Levitin tavarani kaikkialle hostellihuoneessa ja kerroin ihan kaikille, että olin ensimmäistä kertaa yksin ulkomailla. Sitä ei kannata tehdä.

Alina kertoo, että soolomatkaajan tärkein valtti on intuitio. Ikäviltä tilanteilta voi välttyä kuuntelemalla omia vaistojaan ja tunteitaan.

– Matkavakuutus kannattaa tosin ehdottomasti olla kunnossa, Alina lisää.

”Samanlaisia kohtaamisia ei tule Suomessa”

Soolomatkailu ei ole yksinäistä touhua, vaikka niin voisi luulla. Matkan varrella voi tutustua muihin matkustajiin. Alina kertoo löytäneensä samanhenkisiä matkakavereita hostelleista.

Yhden saksalaisen ystävänsä hän tapasi Italiassa, kun molemmat sattuivat yöpymään samassa hostellihuoneessa.

– Meillä klikkasi heti. Tulimme niin hyvin toimeen, että jotkut olettivat meidän tulleen yhdessä Italiaan.

”Minulla on enemmän luottoa itseeni jokaisen reissun jälkeen.”

Kaikista matkaystävistä ei tule sydänystäviä, mutta Alinan mielestä jokainen kohtaaminen on ainutlaatuinen.

– Samanlaisia kohtaamisia ei tule Suomessa. Eihän kukaan täällä ala keskustella bussissa vieruskaverin kanssa tai kysy tuntemattomalta kuulumisia rannalla.

Yksinkin kannattaa matkustaa

Soolomatkailu on kohentanut Alinan itsetuntoa.

– Minua yhä jännittää jokainen matka, mutta minulla on enemmän luottoa itseeni jokaisen reissun jälkeen. Jännitys laantuu aina, kun laskeudun uuteen kohteeseen.

Alina kertoo matkoistaan Tiktokissa @alinatrvl-tilillään, joka on tähän mennessä kerännyt yli 3 000 seuraajaa. Hän haluaa jakaa tilinsä kautta soolomatkailukokemuksia – ja osoittaa, kuinka palkitsevaa yksin matkustaminen voi olla.

– Ei todellakaan kannata jättää jotain reissua väliin vain siksi, että kaverit eivät ole messissä.

Lähde: IS