Kiinnipitoajan päätyttyä koiran irti pitämiseen tulee kuitenkin olla maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa. Metsässä liikkuessa kannattaa myös pitää mielessä lintuinfluenssatartunnan vaara.
Aamulehti
METSÄSTYSLAIN mukainen koirien kiinnipitoaika päättyy koko maassa sunnuntaina 20. elokuuta. Suomen Kennelliitto muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, että koiran irti pitämiseen tulee silti olla maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa.
Lisäksi luonnonsuojelualueilla ja taajama-alueilla koira on pidettävä aina kytkettynä. Koiran kanssa metsässä liikkuessa kannattaa olla kuitenkin varovainen Suomessa ilmenneiden lintuinfluenssatapausten vuoksi. Luonnossa koira saattaa joutua kosketuksiin sairaiden tai kuolleiden eläinten kanssa.
Koiranomistajien kannattaakin huolehtia, ettei oma lemmikki pääse syömään tai pureskelemaan saaliseläimiä, itsestään kuolleita lintuja tai muita eläimiä, liitto muistuttaa. Jos näin pääsee käymään ja koiran yleisvointi heikkenee, tulee se viedä eläinlääkäriin.
Koirien kiinnipitomääräykset
Metsästyslain mukainen koirien vuosittainen kiinnipitoaika on luonnoneläinten lisääntymisaika 1.3.–19.8. Tuona aikana koirat on pidettävä kytkettyinä taajama-alueen ulkopuolellakin.
Koiraa voi pitää taajaman ulkopuolella vapaana maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvalla 20.8.–28.2.
Taajama-alueilla koirat on aina pidettävä kytkettyinä. Alle viiden kuukauden ikäisiä pentujakaan ei saa taajamassa pitää vapaana.
Taajamassa koiria saa pitää vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Koiran tulee kuitenkin olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.
Kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla koirat on lähtökohtaisesti pidettävä kytkettyinä, mutta joissakin kansallispuistoissa metsästys koiran kanssa on sallittua.
Tietyissä työtehtävissä olevat koirat voivat myös poiketa kiinnipitomääräyksistä.
Taajamassa koirien kiinnipitoa säätelee järjestyslaki ja taajaman ulkopuolella metsästyslaki.
Lähde: Aamulehti/Suomen Kennelliitto ry.