Kalastus

Kalastus

Kalastamassa

Kalastus Suomessa

Kalastus Suomessa on yksi suosituimmista harrastuksista, sillä Suomi on tunnettu maailman parhaimmista kala-apajista. Suomen vesistöissä on yli 180 000 järveä ja yli 600 jokea, joten kalastuspaikkoja löytyy jokaiseen makuun. Järvi-Suomen lukemattomat saaret ja lahdet tarjoavat huikeat puitteet kaikenlaiseen kalastamiseen.

Suomen kalastuspaikat ovat monipuolisia, ja tarjolla on niin järvikalastusta, virtakalastusta kuin merikalastustakin. Suomen rannikolla on myös mahdollista kalastaa lohta ja muita merikaloja. Kalastus Suomessa on sallittua ympäri vuoden, mutta tulee tarkistaa, tarvitsetko kalastusluvan omalla kalastustyylillä.

Suositut kalastuspaikat Suomessa

Suomessa on lukuisia kalastuspaikkoja, jotka houkuttelevat vuosittain tuhansia kalastajia ympäri maailmaa. Suosituimmat kalastuspaikat ovat usein järviä, jokia ja merikalastuskohteita, jotka tarjoavat monipuolisia kalastusmahdollisuuksia. Tässä osiossa käydään läpi suosituimmat kalastuspaikat Suomessa.

Järvet ja joet

Suomessa on yli 187 000 järveä ja 647 jokea, jotka tarjoavat erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Suosituimpia kalastusjärviä ovat muun muassa Saimaa, Päijänne, Inarijärvi ja Oulujärvi. Nämä järvet ovat tunnettuja monipuolisesta kalastuksestaan, jossa voi saada saaliksi muun muassa haukea, ahventa, kuhaa ja siikaa.

Suomen joista suosituimpia ovat Tornionjoki, Kemijoki ja Oulujoki. Näissä joissa on mahdollisuus saada suuria taimenia, lohia ja harjuksia. Jokien kalastuskausi alkaa yleensä kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun asti.

Merikalastuskohteet

Suomen rannikko on noin 1100 kilometriä pitkä ja tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet merikalastukseen. Suosituimpia merikalastuskohteita ovat Ahvenanmaa, Saaristomeri ja Perämeri. Näissä kohteissa voi saada saaliksi muun muassa lohta, siikaa, turskaa ja ahventa.

Ahvenanmaa on erityisen suosittu merikalastuspaikka, joka tarjoaa upeat maisemat ja monipuoliset kalastusmahdollisuudet. Ahvenanmaan saaristossa voi kalastaa muun muassa turskaa, siikaa, lohta ja ahventa. Saaristomerellä ja Perämerellä taas voi kalastaa muun muassa haukea, ahventa ja siikaa.

Suomen kalastuspaikat tarjoavat upeita kokemuksia ja mahdollisuuksia saada saaliksi monipuolisia kaloja. Kalastuspaikkojen monipuolisuus ja kauniit maisemat tekevät Suomesta yhden maailman parhaista kalastuskohteista.

Suomen kalastuspaikkoihin voit tutustua täällä: Suomen kalastuspaikat

Kalastusluvat ja -säännöt

Kalastus Suomessa on suosittu harrastus, mutta kalastajien tulee noudattaa tarkasti kalastusluvat ja -säännöt. Kalastusluvat myöntää Metsähallitus, joka vastaa valtion vesialueiden kalastusasioista. 

Kalastusluvat voidaan jakaa kolmeen alakategoriaan: vapaluvat, pyydysluvat ja ravustusluvat. Vapaluvalla kalastaja voi kalastaa niin perholla, uistimella, onkimalla kuin pilkkimällä. Vapalupa onkin ylivoimaisesti yleisin kalastuslupa Suomessa ja sopii harrastamiseen. Pyydysluvat ovat tarpeen verkkokalastuksessa, katiskakalastuksessa ja muissa vastaavissa kalastustavoissa. Ravustuslupa tarvitaan rapujen pyyntiin.

Kalastussäännöt ovat tärkeitä kalakantojen säilymisen kannalta. Kalastussäännöissä määritellään muun muassa kalastusajat, saaliskoot ja pyydysten käytön rajoitukset. Kalastusajat vaihtelevat alueittain ja kalalajin mukaan, joten kannattaa tarkistaa alueen kalastusajat ennen kalastusreissua. Saaliskoot määrittävät, kuinka suuria kaloja saa pyytää. Kalastussäännöissä määritellään myös, mitä pyydyksiä saa käyttää ja missä määrin.

Kalastusluvat ja -säännöt ovat tärkeitä kalakantojen säilymisen kannalta, joten niitä tulee noudattaa tarkasti. Kalastusluvat tulee hankkia ennen kalastusreissua ja kalastussäännöt tulee tarkistaa alueen kalastusviranomaisilta.