Matkailuala on selvässä kasvussa Pirkanmaalla – erityisesti Tampere vetää nyt turisteja

Tampere ja Pirkanmaa ovat olleet kotimaisten matkailijoiden suosiossa jo pitkään. Kotimaiset matkailijat lähtivät koronan jälkeen liikkeelle selvästi rivakammin kuin kansainväliset.

Museokeskus Vapriikki on yksi matkailun vetonauloista Tampereella. Arkistokuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Matkailutoimiala on selvässä kasvussa Pirkanmaalla. Pirkanmaan välitön matkailutulo oli viime vuonna 815 miljoonaa euroa, josta Tampereen osuus oli lähes 70 prosenttia.

Kuluneen viiden vuoden aikana matkailutulo on kasvanut Pirkanmaalla yli viidenneksen. Erityisesti kasvua on tapahtunut Tampereella, jossa matkailijoiden kuluttama rahamäärä oli viime vuonna yksin suurempi kuin koko seutukunnan vuonna 2017.

Luvut ilmenevät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK oy:n tekemästä matkailun tulo- ja työllisyystutkimuksesta. Suomen suurimmat matkailualueet matkailutulolla mitattuna ovat Vantaa, Helsinki ja Tampere. Vantaan matkailutuloa selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema.

Visit Tampereen kehitysjohtaja Anna-Krista Sorva arvioi tiedotteessa, että Tampereen kaupungin kasvu näyttää vetäneen myös muun seutukunnan mukaansa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Pirkanmaalla matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta vuonna 2022 oli noin kaksi prosenttia ja Tampereella 2,2 prosenttia. Matkailun osuus kaikkien toimialojen työllisyydestä oli Pirkanmaalla 2,9 prosenttia ja Tampereella 3,4 prosenttia.

Lähde: Yle.