Mustikkakausi päättymässä, puolukat kypsyvät kovaa vauhtia

Mustikkakausi alkaa olla lopuillaan koko maassa. Eteläisessä Suomessa valmistaudutaan puolukan poimintaan.

Mustikkasatoa vähensi alkukesän kylmyys.  Kuva: Jaana Kankaanpää

Mustikkakausi on loppusuoralla koko maassa mutta metsissä riittää kerättävää. Ensimmäisiä hillopuolukoita on jo poimittu, makeampaa puolukkaa pitänee odottaa viikon verran eteläisessäkin Suomessa, tiedottaa Luonnonvarakeskus Luke.

Mustikkasadossa oli tavallista suurempaa alueellista vaihtelua kylmän alkukesän takia. Puolukkasadosta on Luken mukaan tulossa monin paikon hyvä.

”Kesäkuun puolessa välissä tapahtui puolukkasadon kannalta myönteinen muutos. Kuukauden alkupuolen kylmät säät ja hallat vaihtuivat kesäiseksi lämmöksi juuri silloin, kun puolukka monin paikoin kukki”, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Lukesta.

Puolukan kukista noin 70 prosenttia on kehittynyt raaoiksi marjoiksi. Pitkäaikainen keskiarvo on Peltolan mukaan hieman yli 60 prosenttia. Raaoista puolukoista on kypsymässä tähänastisten havaintojen perusteella alle 80 prosenttia. Kypsien marjojen havaintoja kertyy edelleen, joten arvio voi muuttua.

Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa on jatkunut tänä vuonna Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi (marjahavainnot.fi).

Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät marjahavainnot-sivustolta.

Lähde: MT.