Mökit vaihtavat nyt omistajaa halvemmalla kuin viime vuonna – kauppa käy pienemmistä mökeistä

Laskussa ovat sekä neliö- että kokonaishinnat. Eniten ovat pudonneet kuivan maan sekä huonommin varusteltujen mökkien hinnat.

Hyvinvarustellut rantamökit tekevät yhä kauppansa, vaikka muu mökkikauppa on koronavuosien mökkibuumin jälkeen tasaantunut. Kuvituskuva. Kuva: Arja Lento

Mökkikauppojen hinnat ovat laskusuunnassa Kaakkois-Suomessa.

Kiinteistövälitysalan keskusliitto kertoo, että Etelä-Karjalassa loma-asuntojen neliöhinnat laskivat heinäkuussa noin kymmenen prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kokonaishinnat puolestaan putosivat 105 000 eurosta 80 000 euroon.

Kymenlaaksossa loma-asuntojen neliöhinnoissa pudotusta vuodentakaiseen oli noin kaksi prosenttia. Kokonaishinnat laskivat noin 115 000 eurosta noin 84 000 euroon.

Keskihinnan pudotus selittyy osin sillä, että kauppansa ovat tehneet pienemmät mökit kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomesta mökin saa merkittävästi koko maan keskihintaa edullisemmin: tammi–helmikuussa Suomen mökkien keskihinta oli 120 000 euroa.

Kiinteistöalan keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaan mukaa heinäkuu on loma-asuntokaupan vilkkain kuukausi myös tänä vuonna.

– Koronan jälkeen elettiin melkoista mökkibuumia, jonka jälkeen sekä kauppamäärät että hinnat ovat tasaantuneet, kertoo Viljamaa.

Eniten ovat pudonneet kuivalla maalla sijaitsevien ja huonommin varusteltujen mökkien hinnat.

– Hyvin varustelluille, hyvällä sijainnilla oleville rantamökeille on aina kysyntää, Viljamaa huomauttaa.

Määrällisesti mökkikauppoja tehtiin suunnilleen saman verran kuin heinäkuussa 2022.

Lähde: Yle.