17-vuotiaat Emma ja Nea saivat Tiktokista idean vuoden kestäneeseen projektiin. Kun rahaa oli koossa 700 euroa, he lähtivät lomalle kohteeseen, joka ihmetytti.
Nea (vas.) ja Emma (oik.) saivat idean projektiin Tiktokista.
RAAHELAISET Emma Laakso, 17, ja Nea Mattila, 17, ovat saaneet lähipiirissään erikoisen maineen: heille tarjotaan panttipulloja.
– Aina, jos joku kaveri näkee vaikka maassa pullon, hän mainitsee siitä meille, Emma kertoo.
Maine on peräisin tyttöjen erikoisesta projektista. Kaksikko keräsi vuoden pulloja ja lähti 700 euroa rikkaampana kolmen päivän reissuun. Tytöt eivät etsineet pulloja järjestelmällisesti, vaan noukkivat mukaan jokaisen eteen sattuneen pullon. He veivät myös koteihinsa kertyneet pullot.
– Me nähtiin Tiktokissa video, jossa jotkut meni pullorahoilla Tallinnaan. Haluttiin tehdä sama.
Emma ja Nea kuvasivat tempauksestaan myös videon samaiselle alustalle. Heidän videollaan on jutun kirjoitushetkellä jo 270 000 näyttökertaa ja yli 30 000 tykkäystä. Videolla näkyy pullonpalautuskuitteja ja täysiä muovikasseja täynnä pulloja ja tölkkejä. Kuvauksessa lukee: Naps vaan kannattaa kerätä pulloja. Video huipentuu kuviin matkakohteesta.
Videon suuri suosio yllätti tytöt. Myös lähipiirissä ihmeteltiin tempauksen menestystä.
– Ihan läpällä alettiin kerätä. Ajateltiin, että kyllä tästä videosta voi tulla suosittu, mutta ei tiedetty kuinka suosittu, tytöt pohtivat.
Matkakohteen valinta oli selvä
Reissun päämäärä oli kaksikolle alusta asti selkeä. He suuntasivat Suomen vetovoimaisimpaan kaupunkiin, eli Tampereelle.
– Moni kyseli, että miksi ei lähdetty ulkomaille. Me ei oltu ikinä käyty Tampereella ja oltiin kuultu siitä paljon hyvää, tytöt selittävät.
Emma ja Nea asuvat Raahessa, 26 000 asukkaan kaupungissa, joka sijaitsee Suomen luoteisrannikolla Perämeren rannalla. He halusivat matkustaa isompaan kaupunkiin, mutta ulkomaanmatka ei nuoria kiinnostanut.
Me ollaan kuitenkin alaikäisiä eikä olla koskaan käyty ulkomailla.
Tampere oli kuitenkin kovien odotusten arvoinen. Pirkanmaan maakuntakeskus tuntui Raaheen verrattuna isolta ja eläväiseltä kaupungilta.
– Se oli todella kiva kaupunki, Emma kertoo ja hymyilee leveästi.
700 euron budjetti
Tytöt yöpyivät Tampereella hotellissa kaksi yötä. Siihen meni budjetista yli puolet.
– Rahaa meni eniten hotelliin, sitten käytiin ulkona syömässä ja Särkänniemessä, kaksikko laskee menojaan.
Myös vaatekaupoille meni muutama kymppi.
– Täällä [Raahessa] ei ole mitään. Ehkä yksi vaatekauppa. Käytiin Tampereella siksi myös shoppailemassa, Emma kertoo.
Tampereelle Emma ja Nea matkustivat junalla. Raahessa ei ole omaa juna-asemaa, vaan lähimmälle asemalle on 37 kilometriä. Junamatka Tampereelle kestää noin neljä tuntia, ja maksaa yhteen suuntaan muutaman kympin.
– Kyllä siihen reissuun sitten menee helposti se 700, jos laskee matkat, ruoat, yöpymisen ja aktiviteetit, Emma jatkaa. Rahaa ei jäänyt reissusta yhtään yli.
”Kerätkää pulloja”
Kaksikolla on suomalaisille selkeä viesti: pulloja kannattaa kerätä.
Emmaa ja Neaa molempia harmittaa nähdä panttipulloja luonnossa. Myös se, että tölkit rutataan kierrättämisen sijasta, on tyttöjen mielestä järjetöntä.
– Palauttakaa ne pullot. Tai ainakin antakaa niille, jotka julkisilla paikoilla kerää pulloja, Emma kiteyttää.
Emma ja Nea täyttävät 18 vuotta ensi keväänä. He keräävät yhä pulloja, mutta eivät yhtä tavoitteellisesti. Seuraavasta matkasta ei ainakaan vielä ole suunnitelmia. Rahan keräys oli molempien mielestä yllättävän helppoa.
– Suositellaan ihan kaikille.
Lähde: Menaiset.