Bensan hinta hipoo jälleen 2 euron lukemia – tästä se johtuu

Tuoreimpien tilastojen perusteella Suomi on pudonnut Euroopan tilastokärjestä bensiinin hinnassa.

Tuoreimpien tilastojen perusteella Suomi on yhä Euroopan kärkikahinoissa bensiinin hinnassa. Kuva: Jarno Mela

Polttoaineen hinnat ovat pysyneet suhteellisen korkealla tasolla, vaikka kesän 2022 huippulukemista on tultu selvästi alas. Silloin polttoaine maksoi paikka paikoin jopa 2,5 euroa litralta.

Polttoaine.net -sivuston mukaan tiistaina 98-bensiini maksoi Suomessa keskimäärin 2.02 euroa, 95-bensiini 1,93 euroa ja diesel 1,89 euroa litralta.

Bensiinin hinta on edelleen selvästi pitkän ajan keskiarvoa korkeammalla tasolla, Autoalan Tiedotuskeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja sanoo.

Polttoaineiden hinnat lähtivät nopeaan nousuun loppuvuodesta 2021, kun globaalitalous kääntyi kasvuun ja Venäjä vähensi energiantuontiaan Eurooppaan. Nyt on palattu suunnilleen samalle tasolle, jossa oltiin vuoden 2022 alussa.

”Raakaöljyn hinnassa on kyllä enemmän nousupaineita kuin keväällä. On arvioitu, että öljyn hinta nousee ensi vuonna 95–100 dollariin tynnyriltä, kun pitkään oltiin kahdeksalla alkavissa lukemissa”, Kalenoja kertoo.

Ilmiö johtuu asiantuntijan mukaan siitä, että Opec-maissa öljyntuotantoon on tehty vapaaehtoisia leikkauksia.

Lisäksi tänä kesänä öljyn kulutus on kääntynyt kasvuun matkustamisen, kuten lentoliikenteen vilkastumisen vuoksi. Öljyä on käytetty maailmanlaajuisesti myös jonkin verran enemmän sähköntuotantoon.

”Siirtyminen muihin energialähteisiin kestää vuosikymmeniä. Toisaalta talouden globaalit näkymät eivät ole erityisen hyvät, varsinkaan Kiinassa. Se hillitsee energianhinnan nousua”, Kalenoja muistuttaa.

Raakaöljyn hinnassa on kyllä enemmän nousupaineita kuin keväällä.

Suomen hallitus aikoo keventää polttoaineveroa. Mikäli laki hyväksytään eduskunnassa, se puolestaan Kalenojan mukaan laskee bensiinin ja dieselin pumppuhintoja.

”Bensiinin ja dieselin hintaan tulisi arvonlisäverovaikutuksineen noin viiden sentin suuruinen alennus ensi vuoden alusta”, hän summaa.

Autoalan tiedotuskeskuksen asiantuntija toivoo, että veronalennukset kohdistettaisiin jatkossa uusiutuviin polttoaineisiin fossiilisten sijaan

”Sitä kautta pystyttäisiin takaamaan uusiutuvien polttoaineiden hintakilpailukyky ja voisimme nostaa jakeluvelvoitetta.”

Hollannissa, Tanskassa, Italiassa ja Kreikassa 95-oktaaninen bensiini on kalliimpaa, mutta me olemme top-vitosessa.

Suomi komeili ylivoimaisena hintaykkösenä EU-komission polttoaineiden listauksessa loppukeväästä ja kesällä. Tuoreimpien tilastojen perusteella Suomi on yhä Euroopan kärkikahinoissa bensiinin hinnassa.

”Hollannissa, Tanskassa, Italiassa ja Kreikassa 95-oktaaninen bensiini on kalliimpaa, mutta me olemme top-vitosessa. Ruotsissa 95-bensiinin keskihinta oli 1,79 euroa litralta, kun Suomessa hinta asettuu 1,93 euroon”, Kalenoja kertoo.

Ruotsin Suomea matalampi bensiinin hinta johtuu alemmasta valmisteverosta. Diesel on puolestaan Euroopassa kalleinta länsinaapurissa Ruotsissa ja Suomi sijoittuu hintavertailun kakkoseksi.

Lähde: MT.