Joku vetää puoleensa Lapin huipulla – ”Suomesta ei löydy vastaavaa”

Kalaan. Käsivarren Lapissa urheilukalastus on monimuotoista läpi vuoden. Uusia ulottuvuuksia antavat veneen lisäksi pienkone, helikopteri, jalkapatikka tai kelkka.KUVA: ANTTI MUSTONEN

Kokemus tunturien ympäröimästä Kilpisjärvestä syventyy veneillen ja kalastaen.

Eletään Lapin ruskaa enteilevää syyskesää. Aurinko vie aamu-usvan ja tarjoilee monta hienoa päivää ulkoiluun pohjoisen luonnossa.

Kilpisjärven aalloilla etenee verkkaiseen tahtiin lukuisia veneitä. Uistellaan rautua – kylmien vesien lohikalaa. Sään mukaan muuttuva järvi huokuu maagista tunnelmaa.

Venekunnat saapuvat Tosirautu-vetouistelukisaan aina uudestaan. Osallistujat ovat yksituumaisia tapahtuman vetovoimatekijöistä. Ne ovat vastaanottava tunnelma sekä tietysti järvimaisema, jota kehystävät Saana ja muut Suomen suurtunturit sekä Norjan vuoret. Rentous määrittää tapahtumaa, vaikka kyseessä on kilpailu. Kilpisjärven Saana-Veikkojen puuhaama kisa on järjestetty vuodesta 2007.

Kisojen johtaja Marjut Muotkajärvi korostaa, että tapahtuma oli jälleen ”lämminhenkinen vanhojen ystävien tapaaminen”.

”Venekunnista on tullut meille ystäviä vuosien saatossa ja suurin osahan heistä tuntee jo toisensa entuudestaan. Lämmin ja tyyni sää helli kisailijoita. Tämä ehkä vaikutti saaliin määrään”, hän toteaa.

Muotkajärvi kiittelee kylän talkooväen ponnistusta unohtamatta paikallisia yrityssponsoreita.

Taito, tuuri ja sinnikkyys palkitsivat kalastajia arktisen loppukesän auringossa. Jälkipeli ja yhdessäolo ovat vähintään yhtä antoisia kuin itse saalis. Parhaat kalajutut kuullaan illanvietoissa eri puolilla arktista kylää. Vedessä likosi erilaisia vieheitä, kuten TiuraKuusamon Uistin ja Porkkalan Kuokka.

Suurtunturien maisema. Kilpisjärven rannalla kohoavan Saanan korkeusero veden pintaan on yli 500 metriä. Kuva: Antti Mustonen.
Kohdekala. Monen kalastajan tavoitteena tunturialueella on arktisten vesien Rautu. Tämä nappasi Kuusamon Helmi-Räsäseen. Kuva: Antti Mustonen.

Valtit

Enontekiön kunnanjohtaja Petri Härkönen korostaa, että matkailun vahvuus perustuu tunturiluonnon kauneuteen. Harva kunta omaa vastaavat luontaiset menestystekijät kuin Enontekiö. ”Suomesta ei löydy vastaavaa. Täällä sijaitsevat kaikki Suomen suurtunturit.” Kilpisjärven kehittymistä Härkönen pitää huimana: ”Syyn ymmärtää, kun kylässä vierailee.” Kunnalla on myös oma lentokenttä, joka palvelee koko aluetta.

Luonto

Koko Lapin Käsivarren kattavan matkailukunta Enontekiön tulevaisuus näyttää hyvältä. Kunnanjohtaja Petri Härkönen kertoo, että kuntaan on tehty ja ollaan tekemässä jatkuvasti uusia investointeja matkailun kehittämiseksi. Lähestymistapa on selvä. ”Enontekiöllä ei tähdätä massaturismiin, vaan vierailijoihin, jotka arvostavat kunnan luonnon kauneutta ja ovat siitä valmiita myös kunnolla maksamaan.”

Ei massaturismille. Kilpisjärven ja koko Enontekiön matkailun vahvuus perustuu tunturiluontoon ja arktisiin vesistöihin. Kuva: Antti Mustonen.

Uutta

Käsivarren Lapin alueen matkailussa löytyy myös kehitettävää. Enontekiön kunnanjohtajan mukaan Hettaan mahtuisi hyvin yksi tai useampi matkailun veturi lisää. Hän muistuttaa, että oman lentokentän kautta on helppo järjestää aktiviteetit, sekä kuljetukset majoitukseen. ”Ja kun katsoo Ounasjärven takaa nouseville Ounastuntureille, niin näkee helposti mahdollisuudet.”

Jälleen kärkeen! Jukka-Pekka ja Minna Saarelainen voittivat toisen kerran peräkkäin Tosirautu-vetouistelukisan. Kuva: Antti Mustonen.