Kukkakaalia mätänee peltoon, kauppojen altaat ovat täynnä ulkomaista – Miksi kotimainen ei kelpaa?

Kauppojen pakastealtaista on mahdotonta löytää kotimaista kukkakaalia.

Kukkakaali on suosittu raaka-aine esimerkiksi kesäkeitossa ja gratiinissa. 

Kotimainen kukkakaali uhkaa jäädä peltoon mätänemään poikkeuksellisen suuren sadon takia, HS uutisoi viime viikolla. Iso osa kaupoissa myytävästä kukkakaalista tulee kuitenkin ulkomailta, käy ilmi HS:n selvityksestä.

Toimitus kävi läpi kauppaketjujen pakastealtaita eikä löytänyt niistä lainkaan kotimaista kukkakaalia. Tarkastuskäynti tehtiin Helsingissä Postitalon K-supermarketiin, Sokoksen S-marketiin ja Citycenterin Lidliin. Läpi käytiin myös S- ja K-ryhmän verkkokauppojen tarjonta.

Kaalinviljelijä toivoisi tukea suomalaiselta ruokateollisuudelta.

”Jos valmistajat käyttäisivät kotimaista kukkakaalia pakasteissa, se pelastaisi viljelijöitä siinä vaiheessa, kun kasvisten kasvupiikkejä tulee”, sanoo viljelijä Kaarle Lindström.

”Toivoisin, että toimittaisiin enemmän luonnon eikä aikoja sitten tehtyjen suunnitelmien mukaan.”

Yksi suurimmista kotimaisista pakastevihannesvalmistajista on Apetit. Se käyttää pakasteissaan belgialaista kukkakaalia. Apetitin tuotantojohtajan Ari Kulmalan mukaan syynä on raha.

”Käytämme kotimaisia raaka-aineita enemmän kuin mielellämme, mutta kyllä euro tulee valitettavasti vastaan.”

Kulmalan mukaan Apetit joutuisi maksamaan kotimaisesta kukkakaalista ”tuntuvasti” enemmän kuin belgialaisesta kukkakaalista. Sen tarkemmin hän ei avaa hintaa.

Kotimainen kukkakaali pitää myydä tuoreena, sillä suomalaiset tehtaat eivät pakasta sitä. Kotimaisen raaka-aineen käyttäminen pakasteissa vaatisi investointeja tehtaalta ja viljelijöiltä. Pitäisi hankkia muun muassa lisää laitteita tehtaalle.

”Kukkakaalin saaminen tuotantoon on aikataulullisesti haastavaa ilman, että muiden pakastetehtaalla käsittelemiemme kasvisten tuotanto kärsisi”, Kulmala sanoo.

”Kukkakaalipellolle on vaikea saada suomalaisia tänä päivänä.”

Kulmala perustelee kukkakaalin ostamista Belgiasta myös maan suurilla satomäärillä ja pitkällä satokaudella.

Jos valmistajat käyttäisivät kotimaista kukkakaalia, olisi Kulmalan mukaan ratkaistava sekin, kuka poimisi nykyistä suuremmat sadot. Kukkakaali on poimittava käsin.

”Kyllä sinne kukkakaalipellolle on vaikea saada suomalaisia tänä päivänä.”

S-rhymässä myydään kukkakaalia pakasteena Rainbow-tuotemerkin alla.

”Meille ei ole tarjottu kotimaista kukkakaalia pakasteena”, selittää myyntipäällikkö Katarina Vikman S-ryhmän keskusliikkeestä SOK:sta.

Rainbow’n pakastekukkakaalin valmistaja on tanskalaisyritys Ardo. Lisäksi S-ryhmässä myydään Kotimaista-tuotesarjan vihannessekoitusta, jonka valmistaja on Apetit. Sekoituksen sisältämä kukkakaali on siis belgialaista.

Pirkan pakastekukkakaali on puolalaista.

”Emme ole saaneet kotimaiseen kukkakaaliin riittävästi volyymia, joten emme ole pystyneet käyttämään sitä toistaiseksi”, sanoo Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.

Hän toteaa, että puolalaista kukkakaalia käytetään, koska kotimaisen kukkakaalin saatavuus on kausiluontoista.

”Toki, jos meidän olisi mahdollista saada sitä säännöllisesti, se olisi ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto.”

Lidlin pakastealtaasta löytyi vihannessekoitusta, jossa on kukkakaalia. Se on peräisin Belgiasta.

KaalinviljelijäKristian Mikolan mielestä tilanne on harmillinen myös kuluttajan kannalta.

”Iso osa heistä toivoisi saavansa suomalaista kukkakaalia myös talvella.”

Median uutisointi mätänevästä kukkakaalista on kuitenkin saanut sadon liikkeelle. Esimerkiksi S-ryhmän kaupoissa on ryhdytty myymään tuoretta kotimaista kukkakaalia tarjoushintaan.

”Tilanne on helpottanut, kun kaupat myyvät kukkakaalia edullisesti”, Mikola sanoo.

Lähde: HS.