Susanna Tapanista historiallinen varaus PWHL-liigaan – suomalainen olympiamitalisti kuulutti Tapanin nimen tyylillä varaustilaisuudessa

Minnesota valitsi Susanna Tapanin varaustilaisuuden neljäntenä eurooppalaispelaajana. Hänen lisäkseen seura varasi myös tilaisuuden toisen suomalaispelaajan, puolustaja Minttu Tuomisen.

Susanna Tapani on voittanut kaksi olympiapronssia jääkiekossa ja viisi maailmanmestaruutta ringetessä. Kuva: Matt Zambonin/HHOF-IIHF Images/A

Pohjois-Amerikan uuden naisten jääkiekkoliiga PWHL:n varaustilaisuus järjestettiin maanantaina Torontossa. Kiekkohullussa kaupungissa Susanna Tapanista tuli ensimmäinen suomalainen PWHL-varaus. Minnesota varasi 30-vuotiaan suomalaishyökkääjän tilaisuuden 25:nä pelaajana.

Kymmenellä ensimmäisellä kierroksella valittiin Tapanin lisäksi vain yhdeksän eurooppalaispelaajaa.

Tapanin varaushetkessä oli monin tavoin suomalaisen jääkiekkohistorian havinaa. Lavalla Tapanin nimen mikkiin kuulutti 193 maaottelua Naisleijonien paidassa pelannut Mira Jalosuo. Entinen huippupuolustaja toimii Minnesotan joukkueen apuvalmentajana.

Jalosuo kertoi ensin englanniksi, miten hieno sekä jännittävä päivä on naisjääkiekolle ja kuinka innoissaan hän tilanteesta on. Tämän jälkeen hän sanoi vaihtavansa kieltä ja kertoi suomeksi, että joukkue varaa Laitilasta kotoisin olevan Tapanin.

Susanna Tapani ringettemaajoukkueen pukukopissa.
Susanna Tapanin lisäksi kymmenellä ensimmäisellä varauskierroksella valittiin vain yhdeksän eurooppalaispelaajaa. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

Jalosuo tuli vielä toistamiseen lavalle, kun hän kuulutti toiseksi viimeisen varauskierroksen viimeisenä nimenä Minttu Tuomisen. Minnesota varasi 33-vuotiaan puolustajan tilaisuuden 84:nä pelaajana.

Minnesota pääsi varaamaan myös koko tilaisuuden ensimmäisenä joukkueena. Seura valitsi odotetusti 23-vuotiaan tehohyökkääjä Taylor Heisen. Dynaaminen sentteri takoi viime kaudella yliopistosarja WCHA:ssa 38 ottelussa tehopisteet 29+36=65 ja oli huhtikuussa avainroolissa maailmanmestaruuden voittaneessa Yhdysvaltojen joukkueessa.

Heise edusti koko yliopistouransa Minnesotan yliopistojoukkuetta.

– Olen kotoisin Minnesotasta, se on kotini. Olen todella otettu, että pääsen edustamaan Minnesotaa, iloinen Heise tunnelmoi varauksensa jälkeen haastattelussa.

Taylor Heise kiekon kanssa maalin takana.
Taylor Heise on voittanut Yhdysvaltojen riveissä sekä MM-kultaa että MM-hopeaa. Kuva: Getty Images

Ennen Tapania tilaisuudessa varattiin tarjolla olleista eurooppalaispelaajista vain Sveitsin Alina Muller (3. varaus), Tšekin Dominika Laskova (19.) sekä Ranskan Chloe Aurard (21.).

Uusi aikakausi naisjääkiekossa

Tammikuussa alkavaa PWHL-liigaa on hehkutettu Pohjois-Amerikassa laajasti. Sarjassa pelaa kuusi joukkuetta – kolme seuraa Kanadasta, kolme Yhdysvalloista: Boston, Minnesota, Montreal, Ottawa, Toronto ja New York. Uusi ammattilaissarja mahdollistaa kovatasoisen ja ammattimaisen ympäristön naispelaajille.

Mark Walters hymyilee.
Liikemies Mark Walters (vas.) omistaa muun muassa baseball-seura Los Angeles Dodgersin ja on jalkapalloseura Chelsean osaomistaja. Kuva: MediaNews Group via Getty Images

NHL:n tukeman sarjan taustalla on vaikutusvaltaisia ihmisiä omistusportaan Mark Waltersista alkaen. Billie Jean King, yksi historian ensimmäisistä tenniksen naisten ammattilaispelaajista, on näkyvä hahmo sarjan kehitystyössä.

King sai kunnian olla paljastamassa Minnesotan ykkösvaraus Heisen nimen tilaisuuden alussa. Ensin 79-vuotias urheilulegenda piti koskettavan puheen sarjan merkityksestä.

– Annamme vihdoin naispelaajille heidän ansaitsemansa olosuhteet, tuen sekä ympäristön, King painotti.

Billie Jean King vilkuttaa yleisölle.
Billie Jean King on tehnyt vuosikymmenten ajan näkyvää työtä naisten aseman parantamiseksi urheilussa. Kuva: Corbis via Getty Images

Kanadalaisen televisioyhtiö CBC:n studiossa kuusinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja Cheryl Pounder oli Kingin tavoin tunteikas historiallisena päivänä.

– Joudun melkein nipistämään itseäni. En uskonut näkeväni päivää, kun kaikki yhdessä perustavat tällaisen liigan, 47-vuotias puolustaja tunnelmoi liikuttuneena.

Varaustilaisuudessa suomalaispelaajista oli varattavissa Tapanin ja Tuomisen lisäksi Noora RätyMeeri RäisänenMatilda Nilsson sekä Emma Nuutinen. He eivät tulleet varatuiksi.