Ensilumi satoi Lappiin, Kittilässä mitattu paikoin 20 senttiä lunta

Myös Inarin Saariselällä on satanut paksu lumipeite, 14 senttiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on satanut Lapissa erityisesti korkeille alueille.

Kittilän Levillä näytti keskiviikkoaamuna näin valkoiselta. Kuva: Kati Rantala / Yle
Marjukka Talvitie , Vesa-Pekka Hiltunen

Lapissa on satanut illan ja yön aikana paikoin runsaasti lunta. Suurin lumimäärä on aamulla mitattu Ilmatieteen laitoksen mittauspisteellä Kittilän Kenttärovassa. Aamukuuden jälkeen lunta oli mittarissa 19 senttiä. Lumisade jatkuu yhä.

Myös Inarin Saariselällä on satanut paksu lumipeite, 14 senttiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on satanut Lapissa erityisesti korkeille alueille. Esimerkiksi Kittilän Pokassa lunta on mitattu 7 senttiä.

Muualla Lapissa esimerkiksi Enontekiön Näkkälässä lunta mitattiin aamukuudelta 7 senttiä, ja Sodankylän Vuotsossa ja Sallassa 3 senttiä.

Tänään todennäköisesti mitataan syksyn virallinen ensilumi. Se on satanut sääasemilla virallisesti silloin, kun lumensyvyysmittarissa lumen syvyys on vähintään yksi sentti kello 8. Kesäaikana mittausaika on kello 9.

Lunta sataa pimeälle kadulle
Lumisade alkoi Levillä tiistai-iltana. Tältä näytti kello 21. Kuva: Kati Rantala / Yle

”Malttia liikenteeseen”

Päivystävän palomestarin Ville Rankinen kertoo, ettei lumitilanne ole vielä ainakaan näkynyt Lapin pelastuslaitoksen työtehtävissä. Muoniosta on tullut ilmoitus tielle kaatuneesta puusta.

Rankinen kertoo seurailleensa aamulla lumisia kelikamerakuvia. Hän vaatii malttia aamun työmatkaliikenteeseen, että aamuliikenteessä selvittäisiin ilman kolinaa.

– Malttia liikenteeseen ja matkoihin tulee varata riittävästi aikaa. Talvirenkaat on hyvä olla alla, sillä paikoin on erittäin liukasta, Rankinen neuvoo.

Lähde:Yle