Mökkeilijä, nyt on aika tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja lämminvesivaraajan säädöt, kehottaa uusi opas kestävään mökkeilyyn

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei on koonnut oppaan siitä, miten voi mökkeillä kestävästi.

Etelä-Savossa on lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko/Yle
Riina Kasurinen 

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei on julkaissut oppaan kestävään mökkeilyyn. Opas antaa neuvoja miten voi mökkeillä huomioiden niin luonto, paikalliset yhteisöt, kulttuuri kuin aluetalouskin.

Kiinnittämällä huomiota mökkeilytapoihin voidaan esimerkiksi pienentää mökkeilyn ympäristövaikutuksia oleellisesti.

Jo hyvin pienillä teoilla on suuri merkitys: mökkipihalle voi ripustaa hyönteishotelleja, vanhat hehkulamput voi vaihtaa energiatehokkaisiin led-lamppuihin sekä mökillä voi tehostaa lajittelua ja kierrättämistä.

Juuri nyt on ajankohtaista esimerkiksi tarkistaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet sekä vaihtaa ne tarvittaessa, laittaa lämminvesivaraajan säädöt kohdalleen ja polttaa puuta puhtaasti.

Kestävän mökkeilyn painettu opas tulee saataville Mikkelin seudun matkailuneuvontoihin. Sähköinen versio löytyy laiturilla.fi-sivustolta.

Mökkeilijät haluavat olla ympäristöystävällisiä, mutta teot puuttuvat

Etelä-Savo on Suomen suosituinta vapaa-ajan asumisen aluetta: seudulla on lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa, ja niissä on noin 250 000 vuosittaista kausiasukasta.

Mökkeilyllä on Etelä-Savon elinvoimalle suuri merkitys, ja vapaa-ajan asumista on kehitetty alueella määrätietoisesti jo pitkään.

Valtaosa Etelä-Savon mökkeilijöistä haluaisi mökkeillä ympäristöystävällisemmin. Vain murto-osa on kuitenkin tehnyt muutoksia vapaa-ajan asumiseensa, kertoo Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen kestävää liikkumista edistävän ETVA-hankkeen selvitys.

Lähde:Yle