Omintakeinen hotelli on minimalistin painajainen, mutta monet saapuvat sinne yhä uudelleen – ”Olemme sopivan kotitekoinen”

Park Hotelin jokainen huone on sisustettu eri tavoin. Johtaja Eva Dziedzic istuu hääparien suosimassa huoneessa.

Turkulaisen Park Hotelin jokainen huone on sisustettu rönsyilevästi. Omistaja­pariskunnan kädenjälki on houkutellut yli 30 vuoden aikana vieraiksi niin hääpareja kuin ennustajankin sekä presidentin.

Park Hotelin jokainen huone on sisustettu eri tavoin. Johtaja Eva Dziedzic istuu hääparien suosimassa huoneessa. Kuva: Ville – Veikko Kaakinen

”Tämä  hotelli ei ainakaan jätä ketään kylmäksi!”

Turkulaisen Park Hotelin johtaja Eva Dziedzic tietää, mistä puhuu. Toista samanlaista ei varmasti löydy.

Jugendtaloon astuessa voi tulla ähky. Seinät pursuavat historiallisia muotokuvia, viirejä ja astioita. On kuvia Suomen presidenteistä ja kuuluisista hotellivieraista, kuten Jörn Donnerista.

”Jos on hyvin minimalistinen maku, paikka voi tuntua ahdistavalta. Suurin osa kävijöistämme kuitenkin sanoo, että on hauskaa, kun ei tarvitse katsella pelkkiä seiniä”, Eva Dziedzic kertoo.

Vaikka yli satavuotias jugendtalo sijaitsee Turun keskustassa, Park Hotelin puutarhan varjossa on rauhallista ja hiljaista.

Vaikka yli satavuotias jugendtalo sijaitsee Turun keskustassa, Park Hotelin puutarhan varjossa on rauhallista ja hiljaista.Kuva: Ville – Veikko Kaakinen

Kolmekymppiset vieraat ovat kuvailleet Park Hotelin tuntuvan mummolalta: tunnelma on kodikas ja lämmin.

Kolmekymppiset vieraat ovat kuvailleet Park Hotelin tuntuvan mummolalta: tunnelma on kodikas ja lämmin. Kuva: Ville – Veikko Kaakinen

Hän on pyörittänyt Park Hotelia miehensä Zbigniew Dziedzicin kanssa yli 30 vuotta.

Ennen heitä hotellin sisustus oli pelkistetty. Pariskunnalle oli kuitenkin alusta asti selvää, että jokainen huone sisustetaan eriteemaiseksi – ei standardia.

”Tämä on yli satavuotias talo, ja haluamme korostaa ikää vanhalla rekvisiitalla”, Eva Dziedzic toteaa.

Zbigniew Dziedzic on antiikin keräilijä ja vastaa hotellin sisustuksesta. Koristeet vaihtuvat sitä mukaa kuin hän löytää uusia.

Pysyvästi seinillä ovat vain arkkitehti Alexander Nyströmin alkuperäiset talon piirustukset ja Park Hotelin saamat tunnustukset.

Fakta

Park Hotel

  • Turun ensimmäinen boutique-hotelli eli pieni ja tunnelmaltaan intiimi hotelli.

  • Toiminut vuodesta 1984.

  • Eva ja Zbigniew Dziedzic ovat johtaneet hotellia vuodesta 1991. Pariskunta omistaa kiinteistön, ja toinen yhtiö vuokraa tilat hotellitoimintaan.

  • Eva Dziedzic omistaa hotelliyhtiön yhdessä poikansa Saul Paavolan ja hänen lastensa kanssa.

Herra  Dziedzic on myös intohimoinen historian harrastaja. Kotona hänellä on tavaraa vielä hotelliakin enemmän, kuten raha-, postimerkki- ja mitalikokoelmat.

Pariskunta päätti kerran karsia hotellin sisustusta. Asiakkaiden vastaanotto oli tyrmäävä.

”Saimme heti kauhistuneita kommentteja. Vieraat toivoivat esineet takaisin seinille”, Eva Dziedzic sanoo ja naurahtaa.

Yksi asia on kuulunut huoneiden varusteluun 1980-luvulta lähtien: jokaisen kylpyhuoneen peilihyllyllä nököttää pussillinen hedelmä­suolaa närästykseen. Siitä ei kuulemma luovuta.

Samarin-hedelmäsuola kuuluu jokaisen huoneen varustukseen.

Samarin-hedelmäsuola kuuluu jokaisen huoneen varustukseen. Kuva: Ville – Veikko Kaakinen

”Jos asiakas ei tiedä hotellistamme, kysyn, minkälaisesta värimaailmasta hän pitää – sopisiko sininen, vihreä vai pinkki huone”, Eva Dziedzic kertoo.

”Jos asiakas ei tiedä hotellistamme, kysyn, minkälaisesta värimaailmasta hän pitää – sopisiko sininen, vihreä vai pinkki huone”, Eva Dziedzic kertoo. Kuva: Ville – Veikko Kaakinen

Lähes  puolet Park Hotelin vieraista on vakioasiakkaita. Moni haluaa aina saman huoneen.

Kun esimerkiksi eräs ennustaja käy Turussa, hän ottaa asiakkaita vastaan tietyssä hotellihuoneessa.

”Kerran ennustaja kokeili toista huonetta, mutta hänen mukaansa siellä ei ollut hyvä henki”, Eva Dziedzic kertoo.

Hempeä, vaaleanpunainen huone taas on hääparien suosikki. Yhtenä viikonloppuna hotellissa yöpyi peräti kolmetoista morsiusparia.

Tapio Kilpi (vas.) ja Jorma Saarinen aloittavat kahvihetkeään. Muusikoista koostuva ystäväporukka kahvittelee Park Hotelin jugendsalissa joka tiistai.

Tapio Kilpi (vas.) ja Jorma Saarinen aloittavat kahvihetkeään.Kuva: Ville – Veikko Kaakinen

Muusikoista koostuva ystäväporukka kahvittelee Park Hotelin jugendsalissa joka tiistai.

Hotellin  vetonaula oli pitkään papukaija Jaakko, joka vihelteli Zbigniew Dziedzicin olkapäällä Beethovenin Kohtalonsinfoniaa.

”Jaakko oli nimenomaan mieheni lintu. Se oli mustasukkainen minulle”, Eva Dziedzic muistelee.

Lintu kuoli vuonna 2018. Se on haudattu hotellin puutarhaan.

Park Hotelin asiakkaita tervehti liki 30 vuotta papukaija Jako eli Jaakko. Dziedzicin perheen rakas lemmikki kuoli viitisen vuotta sitten. Se on haudattu hotellin pihaan.

Park Hotelin asiakkaita tervehti liki 30 vuotta papukaija Jako eli Jaakko. Dziedzicin perheen rakas lemmikki kuoli viitisen vuotta sitten. Se on haudattu hotellin pihaan.  Kuva: Ville – Veikko Kaakinen

Suurimmassa osassa huoneita on kylpyamme. ”Ihmiset haluavat tänä päivänä arjen luksusta”, Eva Dziedzic sanoo.

Suurimmassa osassa huoneita on kylpyamme. ”Ihmiset haluavat tänä päivänä arjen luksusta”, Eva Dziedzic sanoo. 

Park Hotellin  rakennus on koristanut Turun Puolalanpuiston kulmaa vuodesta 1902, jolloin englantilainen telakanjohtaja John Edward Eager rakennutti sen yksityishuvilakseen.

Vuosina 1956–1982 kiinteistössä toimi Turun Marttayhdistyksen talouskoulu. 1980-luvun alussa Hesburgerin perustaja Heikki Salmela osti paikan ja muutti sen hotelliksi.

Johtajaksi tuli Eva Dziedzic, joka oli työskennellyt pitkään hotelli- ja ravintola-alalla. Hän oli saanut jo nuorena kipinän omasta hotellista työskennellessään kesän Tukholman saaristossa sijaitsevassa Grand Hotel Saltsjöbadenissa.

Vuonna 1988 Park Hotelin silloinen omistaja oli talousvaikeuksissa. Dziedzic päätti pelastaa hotellin: hän vuokrasi tilat ja osti vuonna 1991 paikan puolisonsa kanssa.

Hotellissa on kuvattu Timo Koivusalon Pelle Hermanni -elokuvaa (2022). Myös viidakkokohtaus kuvattiin pihassa, koska Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa satoi kuvauspäivänä kaatamalla.

Hotellissa on kuvattu Timo Koivusalon Pelle Hermanni -elokuvaa (2022). Myös viidakkokohtaus kuvattiin pihassa, koska Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa satoi kuvauspäivänä kaatamalla.

Hotellin isoimmassa huoneessa, ”morsiussviitissä”, oli ennen vesisänky ja akvaario. Sisustus muuttuu sen mukaan, millaisia esineitä antiikin harrastaja Zbigniew Dziedzic löytää.

Hotellin isoimmassa huoneessa, ”morsiussviitissä”, oli ennen vesisänky ja akvaario. Sisustus muuttuu sen mukaan, millaisia esineitä antiikin harrastaja Zbigniew Dziedzic löytää.

ZBIGNIEW DZIEDZIC on kotoisin Puolasta. Hän on ammatiltaan muusikko ja kierteli 1970-luvulla paljon Pohjoismaita.

Kun hänen yhtyeensä saapui Suomeen, se ei muusikoiden lakon takia saanutkaan soittaa tamperelaisessa hotellissa. Lopulta soittajat päätyivät Evan pyörittämään Kustavin Merimotelliin.

Kustavin-keikasta on kohta 50 vuotta, ja Zbigniew Dziedzic on edelleen samalla matkalla.

Kun pariskunta alkoi pyörittää Park Hotelia, sen piha ei ollut erityisen hoidettu. Zbigniew Dziedzic halusi, että puutarha kukoistaa.

Hotellin 20 huoneessakin riitti huollettavaa, ja perheyritys pyrki säästämään kuluissa.

”Minusta tuli pikkuhiljaa talonmies”, Dziedzic toteaa.

Nykyään hotellin piha pursuaa vehreänä.

Luumu- ja päärynäpuiden sato on tänä syksynä valtaisa. Etupihan seinässä kasvavia viinirypäleitä on maistellut moni hotellivieras, muun muassa presidentti Tarja Halonen.

Eva Dziedzicin poika Saul Paavola (oik.) on Park Hotelin toimitusjohtaja. Perheyrityksessä on mukana myös Paavolan lapsia.

Eva Dziedzicin poika Saul Paavola (oik.) on Park Hotelin toimitusjohtaja. Perheyrityksessä on mukana myös Paavolan lapsia.

Eva Dziedzicin poika Saul Paavola on Park Hotelin toimitusjohtaja.

”Saul on sanonut, ettei tästä voi koskaan tulla kunnon bisnestä, kun hotellin kapasiteetti on rajallinen. Toisaalta pienuus on meidän valttimme”, Eva Dziedzic pohtii.

Henkilökuntaa pienessä hotellissa on kahdeksan – sekä herra ja rouva Dziedzic.

”Emme saa palkkaa. Olemme joka­paikan­höyliä.”

Pariskunta asuu naapurissa kadun toisella puolella. Ei ole sellaista päivää, jolloin he eivät puuhaisi jotain hotellilla.

”Ei ole minkäänlaisia eläköitymis­suunnitelmia.”

Vaikka  Park Hotelilla on takanaan hyvä kesä, koronapandemian jäljet näkyvät liiketoiminnassa vielä pitkään. Kun suurin osa työmatkailijoista on jäänyt pois, alkusyksyn arkipäivien varaukset näyttävät huonolta.

Park Hotelilla on kuitenkin vakiintunut kävijäkunta. Heistä suurin osa on nykyään enemmänkin tuttavia ja ystäviä kuin pelkkiä vieraita.

”Saamme paljon hyvää palautetta. Olemme poikkeuksellinen hotelli, jota on rakennettu rakkaudella. Tämä on sopivasti homemade”, Eva Dziedzic kiteyttää.

Eva Dziedzic saattaa välillä vanhasta tottumuksesta siivota Park Hotelin huoneita. Hänen tarkka silmänsä huomaa irronneen verhokoukun tai kattokruunun vinon varjostimen.

Eva Dziedzic saattaa välillä vanhasta tottumuksesta siivota Park Hotelin huoneita. Hänen tarkka silmänsä huomaa irronneen verhokoukun tai kattokruunun vinon varjostimen.

Lähde:HS