Taloyhtiöiden osakeluettelot sisältävät tiedon siitä, kuka omistaa asunto-osakkeen. Taloyhtiöillä on lakisääteinen velvollisuus listata osakkaat, mutta tähän asti listat ovat olleet paperilla tai taulukko-ohjelmassa. Tilanne on muuttumassa, sillä osakeluettelot on siirrettävä Maanmittauslaitoksen (MML) huoneistotietojärjestelmään vuoden loppuun mennessä.
Taloyhtiöistä 44 prosenttia on jo tehnyt siirron mutta alueelliset erot ovat suuria. Varsinais-Suomessa on vajaat 7 000 asunto-osakeyhtiötä, 45 prosenttia niistä on tehnyt siirron. Mynämäki on kunnista ykkönen, sillä siirron on tehnyt jo 87,5 prosenttia taloyhtiöistä. Turussa prosentti on 44,1.
Osakkeen omistajalla on kymmenen vuotta aikaa sähköistää osakekirja eli mitätöidä paperinen osakekirja. Isännöintitoimistot ovat syksyllä aktivoituneet ja MML:ssä on ruuhkaa kirjaamisessa.
– Osakkaat ovat ilmeisesti saaneet sen käsityksen, että heidän tulisi välittömästi tehdä jotakin toimia itse, kun taloyhtiö on ilmoittanut (siirrosta). Näin ei ole. Mitään välitöntä tarvetta ei ole, muistuttaa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry:n toiminnanjohtaja Juuso Kallio.
– Jos se (osakekirja) on lainan vakuutena, niin silloin ei varsinkaan kannata tehdä mitään, sillä pankki perii satojen eurojen kustannuksen toimeksiannosta, jopa 300–500 euroa, kun Maanmittauslaitos perii siitä muuten noin 60 euroa, neuvoo Kallio.
Arvio on, että pankit ehkä viiden vuoden kuluessa alkavat tehdä massa-ajoja, jolloin muutoksen hinta asiakkaalle on todennäköisesti alhaisempi kuin satoja euroa.
Jos osakekirja on kotona kirjahyllyssä, Kallio neuvoo viemään MML:n toimistoon parempaan turvaan. Siirto-operaatiota on osaltaan hankaloittanut se, että jos kaupparekisteritiedot eivät ole ajan tasalla, kukaan ei voi siirtoa tehdä.
Lasse Virtanen
Lähde: Aamuset