Nyt tuli uusi sähkölinjaus: Näin kalliista loukusta voi päästä irti

Määräaikaisen sähkösopimuksen voisi irtisanoa ilman sopimussakkoa, jos sähköstä joutuisi maksamaan yli 60 prosenttia keskihintaa enemmän ja sähkölasku olisi vuodessa yli 600 euroa kalliimpi kuin keskihintainen sopimus, linjasi Kuluttajariitalautakunta.

Kuluttajariitalautakunta linjasi tänään päätöksessään, että määräaikainen sähkösopimus voitaisiin joissain tilanteissa irtisanoa ilman sopimussakkoa, jos kuluttaja joutuisi maksamaan sähköstään yli 60 prosenttia keskihintaa enemmän ja sähkölasku olisi vuodessa yli 600 euroa kalliimpi kuin keskihintainen sopimus.

Kuluttajariitalautakunta teki päätöksen liittyen tapaukseen, jossa nainen halusi irtisanoa energiakriisin aikaan syksyllä 2022 tekemänsä sähkösopimuksen Turku Energian kanssa ja katsoi, että määräaikaisen sopimuksen purkamisesta koitunut irtisanomissakko olisi ollut kohtuuton.

Sähkösopimuksen mukaan energiamaksu oli 27,10 senttiä kilowattitunnilta ja perusmaksu 1,50 euroa kuukaudessa. Naisen valittaessa Kuluttajariitalautakuntaan ehtojen mukainen sopimussakko olisi ollut noin 5 800 euroa.

Kuluttajariitalautakunta katsoo sopimussakon olevan kohtuuton, mutta sopimuksen on oltava voimassa vuosi, jotta voidaan arvioida, täyttyykö 60 prosentin ja 600 euron kynnys juuri kyseisessä tapauksessa.

Kuluttajariitalautakunta ei ota päätöksessään kantaa siihen, mikä olisi kohtuullinen sopimussakko. Se toteaa kuitenkin, että sopimussakko irtisanomisesta voi olla sitä suurempi, mitä pienemmäksi hintaero sähkön keskihintaan jää.

Kuluttajariitalautakunta teki kesän alussa päätöksen, jonka mukaan määräaikaisen sähkösopimuksen hintaa voitaisiin sovitella, jos se olisi enintään 15 prosenttia kalliimpi kuin sen voimassaoloaikana myytävät vastaavat sopimukset.


Suurin osa suuri sähköyhtiöistä kertoi pian päätöksen jälkeen, ettei aio noudattaa Kuluttajariitalautakunnan ratkaisua.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle  / Te