Susi tuli aamulla muutaman metrin päähän koululaisesta Loimaalla – ”Karmea tilanne”

Nuori poika kohtasi aamubussia odotellessaan suden silmästä silmään vanhan Pori-Helsinki-tien varrella nykyisen Loimaan kunnan alueella.

Susi aiheutti vaaratilanteen. Kuvituskuva. Kuva: Markku Vuorikari

Susi lähestyi tänään aamukahdeksan maissa bussia odottanutta koululaista vanhan Pori-Helsinki -tien varressa.

”Poika odotti siinä tienpäässä koulubussia, kun meidän pihasta päin tuli susi. Siinä tuli tällainen lähikohtaaminen, jossa susi tuli aivan muutaman metrin päähän pojasta. Poika kertoi ärjäisseensä sudelle, ja susi onneksi otti jalat alleen. Mutta kyllä tästä tuli karmiva olo”, Mikko Mäkimattila kertoo tilanteesta.

”Poika soitti heti minulle, ja minä soitin puolestani heti hätäkeskukseen. Hätäkeskus otti tilanteen vakavasti, koska kyseessä oli pieni lapsi. Myös poliisin suhtautuminen asiaan oli todella asiallista ja tilanne otettiin vakavasti. Onhan tämä karmea tilanne, jos susi olisi tullut päälle, ei mitään olisi ollut tehtävissä”, Mäkimattila sanoo.

”Susia on alueella paljon ja peuranraatoja on löytynyt useita. Olen itsekin nähnyt suden kolme kertaa ja lähimmillään susi on ollut kymmenen metrin päässä.”

Paikalliset riistayhdistykset selvittävät, oliko kyseessä yksittäinen susi vai lauma susia.

”On vain ajan kysymys, että jotakin sattuu, koska sudet eivät pelkää yhtään ihmistä, ja ne etsivät pihoilta koiria ja kissoja. Nytkin olin varttia aikaisemmin itse toisen pojan kanssa samassa paikassa eli ihmisen haju paikalla oli varmasti vahva. Ja tietysti iso tie menee ihan kohtaamispaikan vieressä.”

”Susi on kyllä iso elukka, kun se on ihan vieressä. Jos tilanne on se, että ei pääse mihinkään karkuun ja kädessä on vain koulureppu, niin onhan se järkyttävä tilanne kenelle tahansa. Huojentavaa on, että pojalla tuntui olevan pää kasassa tapahtuman jälkeen. Onni oli, että meillä on puhuttu asiasta, koska tämä tilanne ei tullut meille vastaan ensimmäistä kertaa.”

”Asia on nyt poliisin tutkinnassa ja susien jälkiä etsitään. Toivon nyt työrauhaa viranomaisille ja kiitän heitä asian hyvästä hoitamisesta aamulla”, Mäkimattila toteaa.

Aikaisemmin syksyllä Juuan kunnassa päädyttiin järjestämään koulukuljetuksia susien aiheuttaman uhan takia. Nyt myös Laitilassa on koulukuljetuksia päätetty aikaistaa niin, että ne käynnistyvät jo lokakuussa. Syynä on alueella tehdyt runsaat susihavainnot.

Mikäli kohtaa uhkaavasti tai vaarallisesti käyttäytyvän suden, siitä tulee ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen.

Suden kohtaaminen

Jos kohtaat suden, pyri poistumaan uhkaavasta tilanteesta tai liian tungettelevien susien seurasta. Muista, että susi, vaikka se vaikuttaisikin kesyltä ja vaarattomalta, on aina kookas villieläin ja suurpeto.

Vältä pakoon juoksemista, vaikka se olisikin ensimmäinen reaktiosi. Jos sinulla ei ole muuta poistumismahdollisuutta, kiipeä jonkun korkean esineen päälle, kuten kiven tai asutuksen läheisyydessä rakennuksen päälle tai kapua puuhun.

Mikäli susi jatkaa uhkaava käytöstä, etkä heti pääse poistumaan tilanteesta, vältä suoraa kontaktia suteen ja pyri käyttäytymään mahdollisimman rauhallisesti ja pelottomasti. Pyri siihen, että pääset poistumaan tilanteesta tavalla tai toisella.

Jos susi käy sinuun kiinni tai puree sinua, sinun on joko pelästytettävä susi tai saatava se luopumaan hyökkäyksestä taistelemalla. Kun susi kokee kiivasta vastarintaa, se luopuu yleensä hyökkäyksestä.

Lähde: MT/Suurpedot.fi