Ruotsinlaivat yrittävät suitsia hytti­ryyppäämistä – Tiesitkö nämä varustamojen klassikko­kikat?

Varustamot yrittävät suitsia ruotsinlaivojen hyttibileitä. Siksi osa matkustajista joutuu turvatarkastukseen.

Baltic Princessin risteilymatkustajien alkoholiostoksia tax freestä on rajoitettu torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin Turun iltalähdöillä. Kuva: Toni Lehtinen / HS

Pikkujoulukausi lähestyy. Joillekin se tietää railakasta risteilyreissua.

Ruotsinlaivoilla yritetään suitsia hytti- ja käytäväbileitä ja varustamojen keinot ovat monet.

Osalla ruotsinlaivoista esimerkiksi ei ole ollenkaan tulppia hyttien lavuaareissa.

Eräs omien juomien viilentämiskikka on ollut tulpata lavuaari, täyttää se kylmällä vedellä ja laittaa kassilämpimät juomat veteen viilenemään.

Yrittävätkö matkustajat yhä viilentää omia juomiaan hyteissä?

”Eivät enää kovin paljon. 15 vuotta sitten se oli aika yleistä. Silloin matkustajat kuluttivat enemmän alkoholia kuin nykyään”, sanoo Viking Linen turvallisuudesta vastaava Christian Hartvik.

Hartvikin mukaan tulppia ei enää Viking Linen matkustajahyttien vessoissa ole.

Tallink Silja -varustamolle kuuluvan Baltic Princessin intendentti Hanna Tamminen kertoo, että matkustajat yrittävät yhä toisinaan viilentää juomia hyteissä, mutta vähemmän kuin ennen.

”Baltic Princessillä vesi on vuotanut lavuaarista yli ja joskus jopa hytin puolelle”, Tamminen kuvailee viilennyskikkojen mukanaan tuomia ongelmia sähköpostivastauksessaan.

Juomien viilentämistä yritetään toisinaan myös Silja Serenade -aluksella.

”Silja Serenadella ei ole lavuaareissa tulppia. Mutta juomien viilennyksestä ei ole myöskään aiheutunut juurikaan ongelmia”, kertoo aluksen intendentti Oskar Lehmusniemi sähköpostin välityksellä.

Risteilymatkustajajilta on kielletty omien alkoholijuomien tuominen Tallink Siljan ja Viking Linen laivoille. Myös laivojen myymälöistä ostettujen alkoholijuomien nauttiminen laivoilla on kielletty. Asia käy ilmi molempien varustamojen järjestyssäännöistä. Alkoholin juominen on rajattu laivoilla muun muassa baareihin ja ravintoloihin.

Matkustajilta etsitään alkoholia satamassa ennen laivaan nousemista.

Baltic Princess lähtee iltaisin Turusta kohti Kapellskäriä. Turun terminaalissa matkustajille tehdään viikoittain turvatarkastuksia. Osalta matkustajista tarkistetaan laukkujen sisältö. Pois otetaan muun muassa kaiuttimia, monitoimityökaluja ja alkoholijuomia.

”Alkoholit tuhotaan”, kertoo intendentti Tamminen.

Laukkutarkastuksia tehdään toisinaan myös Helsingin-reitillä, kertoo Silja Serenaden intendentti Lehmusniemi. Sielläkin omien alkoholijuomien kohtalo on yksiselitteinen.

”Juomat tuhotaan”, Lehmusniemi kertoo.

Matkustajille tehdään turvatarkastuksia myös ennen Viking Linen laivoihin astumista. Yhtiön turvallisuudesta vastaavan Hartvikin mukaan tarkastuksissa etsitään muun muassa mahdollisia aseita ja huumeita, mutta myös alkoholia.

Hyttiosastolla häiriötä aiheuttava matkustaja puolestaan voi menettää hyttinsä ja joutua maksamaan 120 euron maksun häiritsevästä hyttikäyttäytymisestä, lukee Viking Linen järjestyssäännöissä.

Myös Tallink Siljan laivoilla häiriötä hyttiosastolla aiheuttavalta matkustajalta voidaan evätä pääsy hyttiin.

Molemmat varustamot ovat myös rajoittaneet risteilymatkustajien alkoholiostoksia tax free -myymälöistä tietyillä lähdöillä.

Viking Linella rajoitukset ovat olleet käytössä vuodesta 2019 lähtien.

”Se on osa nollatoleranssi-politiikkaamme. Haluamme pitää hytit ja käytävät rauhallisina”, Hartvik sanoo.

Alkoholiostoksia on rajoitettu Viking Gracella ja Cinderellalla.

Turun ja Tukholman väliä liikennöivän Viking Gracen tax free -myymälästä ei myydä risteilymatkustajille alkoholia Turun iltalähdöillä perjantaisin ja lauantaisin eikä tietyillä erikoisristeilyillä. Reittimatkustajat sen sijaan saavat tehdä ostoksensa illalla.

Tallink Siljan Baltic Princess -aluksella rajoituksia on torstain, perjantain ja lauantain Turun iltalähdöillä. Risteilymatkustajat saavat ostaa Ruotsiin päin mennessä kuusi pulloa mietoja alkoholijuomia kuten olutta, siideriä tai lonkeroa. Vaihtoehtoisesti matkustaja voi ostaa pullon viiniä, Tamminen kertoo.

”Paluumatkalla on mahdollista tehdä muita tuliaisostoksia, toki maahantuontisäännöksiä noudattaen”, Tamminen jatkaa.

Lähde; HS.