SAS:ille heitettiin pelastusrengas – Air France-KLM uudeksi omistajaksi

Uudet omistajat sijoittavat yhtiöön kaikkiaan 12,9 miljardia Ruotsin kruunua (1,11 miljardia euroa).

Konkurssin partaalla hoippunut lentoyhtiö SAS saa uusia omistajia. LEHTIKUVA/AFP.

Konkurssin partaalla hoippunut lentoyhtiö SAS saa uusia omistajia. Pohjoismaista lentoyhtiötä pelastamaan lähtevät pääomasijoitusyhtiö Castlelake, lentoyhtiö Air France-KLM ja sijoitusyhtiö Lind Invest. Lisäksi Tanskan valtion nostaa omistusosuuttaan 25,8 prosenttiin aiemmasta 21,8 prosentista.

Uudet omistajat sijoittavat yhtiöön kaikkiaan 12,9 miljardia Ruotsin kruunua (1,11 miljardia euroa).

Suurimmaksi omistajaksi tulee Castlelake, joka ottaa 32 prosenttia osakkeista. Seuraavaksi suurin omistaja on Tanska, ja ranskalais-hollantilainen Air France-KLM tulee omistamaan 19,9 prosenttia. Lind Investin osuus on 8,6 prosenttia.

Loput 13,6 prosenttia jakautuvat yhtiön velkojien kesken.

Ruotsin valtio teki jo aiemmin selväksi, ettei se aio osallistua lentoyhtiön pelastamiseen tai nostaa omistusosuuttaan.

SAS pyysi viime vuoden kesällä amerikkalaiselta tuomioistuimelta suojaa velkojiltaan, eli niin sanonut chapter 11 -menettelyn aloittamista. Tuomioistuin hyväksyi yhtiön suunnitelmat hankkia uusia omistajia. Ennen kuin järjestely voi astua voimaan, pitää se hyväksyä useissa tuomioistuimissa. SAS toivoo, että ratkaisut saadaan vuodenvaihteeseen mennessä.

SAS on ollut vaikeuksissa pitkään, ja ongelmat kärjistyivät entisestään koronavuosien aikana. Pääomasijoitusrahasto Apollo Global Management piti yhtiötä pystyssä konkurssin uhatessa.

”Sopimamme sijoitus on tärkeä virstanpylväs SAS Forward -suunnitelmassamme ja osoittaa, että uudet sijoittajamme uskovat SAS:iin ja edellytyksiimme olla ilmailualan edelläkävijä tulevina vuosina”, visioi yhtiön toimitusjohtaja Anko van der Werf Tukholmassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Piensijoittajat ovat viime aikoina kahmineet SAS:n osakkeita ahkerasti Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon pörsseissä. Sijoitetut rahat päätyvät kuitenkin Kankkulan kaivoon, sillä yritysjärjestelyn seurauksena nykyiset kantaosakkeet liudentuvat arvottomiksi. Ne mitätöidään ja SAS:in pörssinoteeraus päättyy, SAS kertoo tiedotteessaan.

SAS:in hallituksen puheenjohtaja Carsten Dilling kertoi, että osakkeiden poistaminen pörssistä on uusien omistajien vaatimus. Ennen järjestelyn julkistamista SAS:n osake heilahteli voimakkaasti tiistain kaupassa ja päätyi yli 16 prosentin nousuun. Tanskan TV2:n mukaan sijoituksensa menettää noin 255  000 osakasta. Dilling pahoitteli pienomistajien kohtaloa, mutta totesi, ettei kyseessä voinut olla yllätys.

”Me olemme varoittaneet, että näin voi käydä”, Dilling sanoi.

Järjestelyyn sisältyy myös se, että SAS jättää lentopistejärjestelmä Star Alliancen ja siirtyy Air France-KLM:n Skyteam-järjestelmään.

Lähde; MT.